Τραμπ >> Όποιος καίει τη σημαία των ΗΠΑ, να χάνει την υπηκοότητα

Αποτέλεσμα εικόνας για τραμπ

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε μέσω Twiiter να καταστεί παράνομο για τους Αμερικανούς πολίτες να καίνε τη σημαία της χώρας τους, με ποινή την αφαίρεση της υπηκοότητας ή τη φυλάκιση, μολονότι η πρώτη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος προστατεύει τη συγκεκριμένη πράξη στο πλαίσιο της ελευθερίας της πολιτικής έκφρασης.

«Σε κανέναν δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να καίει την αμερικανική σημαία - εάν το πράττει, πρέπει να υπάρχουν συνέπειες - ίσως απώλεια υπηκοότητας ή κάποιος χρόνος στη φυλακή!», ανέφερε ο νέος επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Η συνταγματικότητα του καψίματος της σημαίας είχε αμφισβητηθεί τον Ιούνιο του 1990, με το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να αποφαίνεται ότι κάθε νόμος που θα απαγόρευε το κάψιμο της σημαίας θα αντίβαινε στο σύνταγμα.

Το 2012, ο συντηρητικός ανώτατος δικαστικός Αντονίν Σκάλια, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, είχε δηλώσει ότι, μολονότι ο ίδιος διαφωνεί με την πράξη του καψίματος της σημαίας, αυτή αποτελεί αναμφισβήτητα «μορφή έκφρασης» η οποία προστατεύεται από την Πρώτη Τροπολογία.
«Είναι κομμάτι της έκφρασης ενάντια στην εκάστοτε κυβέρνηση», είχε δηλώσει τότε ο δικαστής Σκάλια. «Αυτή ακριβώς είναι η πρώτη έκφραση την οποία πάντα θέλουν να καταπιέσουν οι τύραννοι», είχε καταλήξει.

Σχόλια