Μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος>> «Ειδικά ασφαλιστικά προνόμια» για μια μικρή παρέα «κομματικών φίλων»

Αποτέλεσμα εικόνας για αποθεματικά 4 ταμείων


Kρύβουν αποθεματικά 4 ταμείων αλλά πετσοκόβουν συντάξεις, παροχές, αποδοχές

Την εποχή που η κυβέρνηση τσεκουρώνει αλύπητα τις συντάξεις όλων των Ελλήνων και ο Υπουργός Κατρούγκαλος προσπαθεί, με δακρύβρεχτες επιστολές, να εξηγήσει στους δυστυχείς ασφαλισμένους γιατί κάθε μήνα εισπράττουν λιγότερα, μια μικρή παρέα «κομματικών φίλων» συνεχίζει να απολαμβάνει υψηλές αμοιβές και «ειδικά ασφαλιστικά προνόμια».

Μια τεράστια «άσπρη τρύπα» 1,1 δις Ευρώ αντί να ενισχύει τα αποθεματικά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (που σήμερα εμφανίζει έλλειμμα 400 εκατ. Ευρώ) φουσκώνει μόνο τις τσέπες ορισμένων ευνοημένων ημετέρων.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της β’ αξιολόγησης, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, «έπεσαν» πάνω σ’ αυτό το κονδύλι του 1,1 δις Ευρώ το οποίο τα στελέχη του Υπουργείου Εργασίας κρύβουν επιμελώς, από τους λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης, για να μπορούν να τα εκμεταλλεύονται χωρίς έλεγχο φίλοι συνδικαλιστές.

Αν το κονδύλι αυτό -1,1 δις Ευρώ- είχε περιληφθεί στους λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης, η πρόσφατη περικοπή των Επικουρικών Συντάξεων δεν θα ήταν αναγκαία.

Το ιστορικό

Η υπόθεση έχει ξεκινήσει από το 2012 αλλά οι χειρισμοί της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, έχουν μετατρέψει μια –τότε- καλή ιδέα σε «κρυφό ταμείο» εξυπηρέτησης ημετέρων.

Το 2012, η τότε κυβέρνηση είχε νομοθετήσει με τον ν. 4052/12  τη δυνατότητα μετατροπής ορισμένων ασφαλιστικών ταμείων δημοσίου δικαίου σε ταμεία  επαγγελματικής ασφάλισης ιδιωτικού δικαίου. Εκείνη την εποχή 7 ταμεία υπέβαλλαν αίτημα μετατροπής.  Τελικά 4 μόνον είχαν την οικονομική δυνατότητα να μετατραπούν σε επαγγελματικά δηλαδή από διανεμητικά συστήματα σε κεφαλαιοποιητικά  (όχι άμεσα αλλά  με περίοδο προσαρμογής 12 ετών).

Πρόκειται για :
Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων (Τ.Ε.Α. −Ε.Α.Π.Α.Ε.−Ν.Π.Ι.Δ.)
Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών (Τ.Ε.Α. Υ.Φ.Ε.−Ν.Π.Ι.Δ.)
Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων  Εμπορίου Τροφίμων Ν.Π.Ι.Δ. (Τ.Ε.ΑΥ.Ε.Τ.−Ν.Π.Ι.Δ.)
Επαγγελματικό Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών (Ε.Τ.Ε.Α.Π.Ε.Π.−Ν.Π.Ι.Δ.) 
Μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, σε αυτά τα 4 ασφαλιστικά ταμεία  χορηγήθηκε η διοικητική έγκριση μετατροπής τους σε Επαγγελματικά Ταμεία, με σχετικές Υπουργικές αποφάσεις .

Έτσι ιδρύθηκαν στην Ελλάδα τα πρώτα επαγγελματικά ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης  που υποκαθιστούν την υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση δημοσίου δικαίου.

Με τη μετατροπή τους,  τα 4 αυτά Επαγγελματικά Ταμεία αυτά «διασώθηκαν» από την ένταξή τους στο κοινό ταμείο επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑ).

Η Τρόικα αποδέχθηκε τη δημιουργία των 4 επαγγελματικών ταμείων με μία  απαρέγκλιτη προϋπόθεση:

Τα Ταμεία αυτά έπρεπε να πληρούν τα αυστηρά κριτήρια ταξινόμησης του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 549/2013 για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών, ώστε να ταξινομούνται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και τη Eurostat,  εκτός Γενικής Κυβέρνησης.
 Αυτό σημαίνει ότι τα Ταμεία αυτά πρέπει να διοικούνται από επαγγελματίες διαχειριστές και φυσικά να υπόκεινται στον αυστηρό έλεγχο και στην εποπτεία της Επιτροπής  Κεφαλαιαγοράς ως προς τα όρια και τον τρόπο επένδυσης των αποθεματικών τους.

Με απλά λόγια, την διαχείριση των αποθεματικών αυτών των ταμείων δεν θα την έκαναν συνδικαλιστές ή εγκάθετοι διορισμένοι αποτυχημένοι πολιτικοί αλλά επαγγελματίες με συγκεκριμένα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, πτυχία κι εμπειρία, στον τομέα διαχείρισης κεφαλαίων.

Υπήρχε μάλιστα ειδική ρητή νομοθετική απαγόρευση που θέσπιζε το ασυμβίβαστο προέδρου Δ.Σ επαγγελματικού ταμείου και ταυτοχρόνως προέδρου, αντιπροέδρου, γραμματέα ή μέλους Δ.Σ συνδικαλιστικής  οργάνωσης.

Αυτή ακριβώς η απαγορευτική ρήτρα στεναχώρησε τα στελέχη της Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνησης αυτής της δύσμοιρης χώρας.

Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, ο Κανονισμός Δεοντολογίας και η υπαγωγή στην εποπτεία της επιτροπής κεφαλαιαγοράς «ανεστάλησαν προσωρινά». Η προσωρινή αναστολή με συνεχείς παρατάσεις μετατράπηκε σε μόνιμη κατάσταση.

Το αποτέλεσμα είναι τραγικά επικίνδυνο: Τα 4 επαγγελματικά ταμεία λειτουργούν χωρίς κανένα διοικητικό και οικονομικό έλεγχο, χωρίς εποπτικούς μηχανισμούς,  χωρίς δυνατότητα επιτόπιων ελέγχων, χωρίς να τηρείται μητρώο, κατά παράβαση και των υποχρεώσεων της χώρας προς την ΕΙΟPA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων).

Ενώ έχει αγοραστεί και ειδικό μηχανογραφικό πρόγραμμα από το Υπουργείο, αυτό παραμένει βολικά αναξιοποίητο.  

Αυτό όμως δυστυχώς δεν ήταν το μόνο λάθος της ΠΦΑ Κυβέρνησης.

Η παροιμιώδης άγνοια, η διοικητική ανεπάρκεια και η  έλλειψη στοιχειώδους διαχειριστικής διοικητικής εμπειρίας, οδήγησε τα στελέχη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ σε τραγικά νομοθετικά ατοπήματα.

Ενώ λοιπόν τα αποθεματικά των 4 Επαγγελματικών Ταμείων βρίσκονται εκτός της Γενικής Κυβέρνησης, για να υποχρεώσουν τους ασφαλισμένους των συγκεκριμένων ταμείων να πληρώσουν τις εισφορές, νομοθετήθηκε η είσπραξη των καθυστερουμένων ασφαλιστικών εισφορών, ως δημοσίων  εσόδων , από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οργανισμών (ΚΕΑΟ).

Εφόσον όμως οι εισφορές εισπράττονται από το ΚΕΑΟ τότε τα έσοδα θεωρούνται δημόσιο χρήμα, χρήμα που θα έπρεπε να υπολογίζεται στην Γενική Κυβέρνηση και να στηρίζει τον Ενιαίο Φορέα Επικουρικής Ασφάλισης!
 Οι ελεγκτές της Τρόικας διαπίστωσαν το «κόλπο» και τώρα οι καρεκλοκένταυροι του Υπουργείου Εργασίας τρέχουν να εξηγήσουν τα ανεξήγητα:

Η ταξινόμηση εντός ή εκτός Γενικής Κυβέρνησης δεν είναι μια τυπική διαδικασία χωρίς ιδιαίτερη  σημασία.

Τα πλεονάσματα ή τα ελλείμματα των 4 επαγγελματικών ταμείων προσαυξάνουν ή μειώνουν το έλλειμμα ή το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης.

Με δεδομένο ότι τα ταμεία αυτά έχουν ένα χαρτοφυλάκιο της τάξεως του 1.020.980.156,26 €  μόνο τα υποχρεωτικής ,τα προαιρετικής 115.027.264,90,   σύνολο 1.136.007.421,06 €,  καθίσταται προφανές, ότι τα ταμεία αυτά  αν είχαν ταξινομηθεί εντός Γενικής Κυβέρνησης δεν θα είχε έλλειμμα η επικουρική 400  εκ ευρώ και άρα δεν θα ήταν αναγκαίες οι περικοπές  στις επικουρικές συντάξεις!! 
Με απλά λόγια, η «αριστερή» κυβέρνηση αυτής της χώρας, «έκρυψε» τα αποθεματικά των ταμείων αυτών από το Δημόσιο Λογιστικό, τους επιτρέπει να διαχειρίζονται τα χρήματα των ασφαλισμένων (που υποχρεωτικώς καταβάλλονται) από «φίλους συνδικαλιστές» αυτοί με τη σειρά τους βοηθούν με τις επενδύσεις τους, τις «βραχυπρόθεσμες ανάγκες της κυβέρνησης» (π.χ. συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου της Τρ. Αττικής) και φυσικά διατηρούν όλα τα προνόμια της ανεξέλεγκτης χωρίς επαγγελματική εποπτεία διαχείρισης τεραστίων ποσών.

 Εκατομμύρια συνταξιούχοι βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται, επειδή λείπουν λεφτά από τα δημόσια ταμεία. Για μερικούς ημετέρους ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική…
πηγή

Σχόλια