Μαύρη Παρασκευή (Black Friday) >> Ερχεται (25 Νοεμβρίου) και στην Ελλάδα

Αποτέλεσμα εικόνας για black fridayΗ Black Friday ή «Μαύρη Παρασκευή» κατά τα ελληνικά, θα λάβει χώρα αυτή την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και στην Ελλάδα. Πολλά καταστήματα ένδυσης και τεχνολογίας θα γιορτάσουν την ημέρα με προσφορές, εκπτώσεις και εκδηλώσεις.

Πέρυσι ήταν μόνο το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα που την Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου, την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, εφήρμοσε την Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) δηλαδή τις μεγαλύτερες προσφορές και εκπτώσεις όλου του χρόνου. Φέτος, η εν λόγω στρατηγική, αποκτά πιο πολλούς οπαδούς και πλέον την ερχόμενη Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016, αναμένεται να δούμε την Black Friday σε αρκετές αλυσίδες, πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα. Με το διαθέσιμο εισόδημα να έχει συρρικνωθεί περαιτέρω και το λιανεμπόριο να υφίσταται σε επίπεδο οκταμήνου εξαιρετικά μεγάλες απώλειες, έμποροι και καταναλωτές προσδοκούν, αν μη τι άλλο, να δουν μια... άσπρη μέρα λόγω της Black Friday.

Ηδη ετοιμάζονται οι σχετικές διαφημιστικές εκστρατείες που αναμένεται να εκδηλωθούν, ενώ χθες γίνονταν συσκέψεις στα εμπορικά τμήματα αρκετών εταιρειών του κλάδου, καθώς και γνωστών πολυκαταστημάτων προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με συμμετοχή σε δράσεις Black Friday.

Η πρώτη αλυσίδα που μπήκε φέτος στον χορό της Black Friday, ξεκινώντας από την περασμένη εβδομάδα σχετική διαφημιστική καμπάνια, ήταν τα καταστήματα προϊόντων τεχνολογίας και βιβλίων Public. Στην Black Friday θα συμμετέχουν τα περισσότερα καταστήματα του εμπορικού κέντρου Athens Metro Mall που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, ενώ τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ανακοινωθεί η συμμετοχή στο Black Friday και του εμπορικού κέντρου River West (επί της Λεωφόρου Κηφισού). 

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο The Mall Athens και στα άλλα εμπορικά κέντρα της Lamda Development δεν έχει ληφθεί κάποια κεντρική απόφαση για διενέργεια εκτεταμένων προσφορών την ερχόμενη Παρασκευή. 

Ωστόσο, συμμετοχή στην Black Friday μπορούν φυσικά να αποφασίσουν μεμονωμένα οι 
επιχειρήσεις –κατά κύριο λόγο αλυσίδες– που στεγάζονται σε αυτά τα εμπορικά κέντρα.


Αποτέλεσμα εικόνας για black friday


Η Μαύρη Παρασκευή είναι μια γιορτή του εμπορίου που ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εικόνες με ουρές εκατοντάδων ή ακόμη και χιλιάδων ανθρώπων που θέλουν να επωφεληθούν από τις μεγάλες προσφορές κάνουν τον γύρο του κόσμου την Μαύρη Παρασκευή. Να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό είναι τέτοια η "σημασία" της Μαύρης Παρασκευής για τους καταναλωτές, και τέτοιο το όφελός τους από τις προσφορές που συχνά σημειώνονται επεισόδια ανάμεσα σε καταναλωτές που περιμένουν στις ουρές.

Ο λόγος που η Μαύρη Παρασκευή λέγεται... μαύρη, είναι γιατί τα έσοδα από τις πωλήσεις της συγκεκριμένης περιόδου, είναι παραδοσιακά τα πιο σημαντικά της χρονιάς. Τα καταστήματα καταγράφουν κέρδη, έχοντας «μαύρο» το τελικό αποτέλεσμα του ισολογισμού τους.
Σχετική εικόνα

Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ. Πώς προέκυψε η Μαύρη Παρασκευή; Στις αρχές της δεκαετίας του '60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της Χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ ου και η ονομασία Black Friday. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να περιγράψουν τη φριχτή κίνηση που είχε στους δρόμους εκείνη την ημέρα λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Από το 2008 η Black Friday ξεκίνησε και στον Καναδά, προκειμένου να μην ταξιδεύουν οι Καναδοί καταναλωτές στις ΗΠΑ για να ψωνίζουν, ενώ πρόσφατα, μόλις το 2013, η μόδα επεκτάθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Black Friday πραγματοποιείται, επίσης, στο Μεξικό, στη Ρουμανία, στην Ινδία, στη Γαλλία, ενώ σε κάποιες χώρες πραγματοποιείται μόνο από ηλεκτρονικά καταστήματα.

Σχόλια