Στα 4,16 ευρώ θα πάνε τα (νόμιμα) τσιγάρα >> 1 - 1,5 ευρώ κάνει το παράνομο...

Αποτέλεσμα εικόνας για παρανομα τσιγαρα ομονοια

"Mπούμερανγκ" για τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση θα γυρίσει, όπως εκτιμά και το ΙΟΒΕ, η αύξηση της φορολογίας στα καπνικά προϊόντα, η οποία θα εκτοξευθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2017 στο 90% της τελικής τιμής.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, εξαιτίας της αύξησης της τελικής τιμής στα καπνικά προϊόντα, εκτιμάται ότι η διείσδυση των παράνομων τσιγάρων θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες (σε 30% επί της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων έναντι περίπου 25% που είναι σήμερα), συγκριτικά με την περίπτωση καμίας αλλαγής στη φορολόγηση των προϊόντων καπνού. 

Με βάση την προγραμματισμένη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα προϊόντα καπνού, το πακέτο τα τσιγάρα (20 τεμάχια) θα ακριβύνει κατά 40-50 λεπτά, οπότε η τελική τιμή του πακέτου θα σκαρφαλώσει στα 4,16 ευρώ, ενώ ένα παράνομο πακέτο τσιγάρα κοστίζει 1-1,5 ευρώ. 

Πολλοί φοβούνται ότι θα υπάρξει και διαρροή καπνιστών από τα στριφτά στα παράνομα τσιγάρα και αυτό γιατί η αύξηση του ελάχιστου μεγέθους της συσκευασίας του λεπτοκομμένου καπνού στα 30 γραμμάρια σε συνδυασμό και με την αύξηση της φορολογίας και σε αυτή την κατηγορία θα εκτοξεύσει την τιμή στα 8 ευρώ το σακουλάκι.

Μόνο πέρυσι, από τα 4,13 δισ. τεμάχια παράνομα τσιγάρα που καταναλώθηκαν στην εγχώρια αγορά, εκ των οποίων 2,5 δισ. φθηνά λευκά τσιγάρα (σ.σ. τσιγάρα δηλαδή που παράγονται νόμιμα σε μια χώρα αλλά κατά τη μεταφορά στη χώρα προορισμού διακινούνται λαθραία και πωλούνται χωρίς να αποδίδονται φόροι), το κράτος έχασε 637 εκατ. ευρώ. Ποσό δυσθεώρητο για μια χώρα η οποία ψάχνει και το ευρώ.

Το ΙΟΒΕ σημειώνει σε σχετική έρευνά του πως αναμένεται πτώση της προστιθέμενης αξίας στην οικονομία κατά 66 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, της απασχόλησης κατά σχεδόν 1.700 θέσεις εργασίας ισοδύναμης πλήρους απασχόλησης και των εσόδων από φόρους (εκτός από φόρους καπνού) και εισφορές κατά 19 εκατ. ευρώ.

Σχόλια