Κατάκολο >> Το 2018 θα έχουμε πετρέλαιο

Αποτέλεσμα εικόνας για Κατάκολο

Στο στάδιο της εκμετάλλευσης περνά το κοίτασμα πετρελαίου στο Κατάκολο, μία επένδυση της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, με στόχο η πρώτη παραγωγική γεώτρηση να πραγματοποιηθεί το 2018, όπως ανακοίνωσε χθες η Energean Oil & Gas.

Το διαπιστωμένο κοίτασμα στο Δυτικό Κατάκολο, όπως μεταδίδει η Ημερησία,  εκτιμάται στα 35-40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου σε θέση (stock tank oil in place), με αποληψιμότητα γύρω στο 30%, με βάση τη συγκέντρωση και την επεξεργασία των στοιχείων που έχει κάνει η Energean κατά τη διάρκεια της διετούς ερευνητικής περιόδου.

Η περιοχή εκμετάλλευσης του υπεράκτιου κοιτάσματος έχει συμφωνηθεί και οριοθετηθεί από κοινού με το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας. Η Περιοχή Εκμετάλλευσης ορίζεται σε έκταση 60 τετραγωνικών χιλιομέτρων -από το σύνολο των 545 τετραγωνικών χιλιομέτρων της παραχώρησης του Κατάκολου- και περιλαμβάνει και χερσαία έκταση, την περιοχή βιολογικού καθαρισμού του Πύργου Ηλείας. Εκεί θα δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις για τη διενέργεια της πρώτης οριζόντιας γεώτρησης, από τη στεριά προς τη θάλασσα που θα προχωρήσει σε μήκος περίπου 4,5 χιλομέτρων κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας και θα φθάσει σε βάθος περίπου 2,5 χλμ. Πρόκειται για τη χρήση προηγμένης τεχνολογίας που η Enegean έχει ήδη χρησιμοποιήσει τόσο στα κοιτάσματα του Πρίνου όσο και στο τουριστικό θέρετρο El Gouna της Αιγύπτου.

Διάρκεια 

Στην περιοχή εκμετάλλευσης δεν έχει ενταχθεί η περιοχή Λιμένος Κατάκολου και η προστατεύομενη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Κυπαρισσίας. Η διάρκεια της περιόδου εκμετάλλευσης διαρκεί 25 χρόνια. «Η Εnergean δρομολογεί μία επένδυση της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων, που θα δώσει δεκάδες δουλειές στην τοπική κοινωνία, θέτοντας όπως έχει συμβεί και στην Καβάλα, τα θεμέλια δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού πόλου στην Ηλεία» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας. «Η τεχνογνωσία της Energean και το παράδειγμα της 35ετούς παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Πρίνο της Καβάλας με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς την οποιαδήποτε περιβαλλοντική επιβάρυνση... εγγυώνται ότι το Κατάκολο θα καταστεί νέο παράδειγμα διεθνούς αναφοράς αρμονικής συνύπαρξης του τουρισμού, του φυσικού περιβάλλοντος και της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου», πρόσθεσε. Ως το τέλος Φεβρουαρίου 2017 η Energean θα υποβάλει στο ΥΠΕΝ ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων.


Σχόλια