Προεκλογική εκστρατεία Τραμπ >> 200.000 (!!) τρολ και χάκερς μέρα νύχτα στο διαδίκτυο

Δείτε απόψεις και πληροφορίες απο το facebook του Σταύρου Θεοδωράκη





Και τώρα που συνήλθαμε από το hangover Τράμπ να αρχίζουμε να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. «Η δικτύωση, με κάθε τρόπο, έδωσε στο ηλίθιο και στο απεχθές το βήμα που δεν είχαν». «Γιατί οι κραυγές θα ακούγονται πάντα πιο δυνατά από τα επιχειρήματα, η λογική θα υποχωρεί έναντι της υστερίας και η βλακεία θα υποκαθιστά την πειθώ». Το έγραψε με καθαρότητα ο Γιαννακίδης που παρακολούθησε και αυτή τη φορά από κοντά τις αμερικάνικες εκλογές. Το ίδιο μου έλεγαν όλες αυτές τις εβδομάδες και φίλοι που ζουν στην Αμερική. Τα τρολ και οι χάκερς του Τράμπ ήταν παντού. Και ήταν επαγγελματίες. Αντικειμενικοί παρατηρητές τους υπολογίζουν γύρω στα 200.000 άτομα. Παρέμβαιναν από διαφορετικούς λογαριασμούς στις διαδικτυακές συζητήσεις, με στημένες ερωτήσεις και «αποκλειστικές πληροφορίες» ενώ, απενεργοποιώντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας ψήφιζαν όσες φορές ήθελαν στις πάσης φύσης ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις δημιουργώντας κλίμα στα social media.
Όμως (και εδώ είναι τα καλά νέα): οι νεότεροι χρήστες του ίντερνετ δεν «τσίμπησαν». Όλο αυτό το τσουνάμι Τραμπ στο διαδίκτυο παρέσυρε κυρίως τους μεγαλύτερους και λιγότερο υποψιασμένους. Αυτούς που χθες παραπλανούσαν τα συστημικά ΜΜΕ και σήμερα έχουν παραδοθεί αμαχητί στα ηλεκτρονικά. Οι νέοι που ξέρουν καλά και τις μαύρες τρύπες του διαδικτύου δεν επηρεάστηκαν από τα τρολ του δισεκατομμυριούχου. Η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν τον πίστεψε και, αν ψήφιζαν μόνο οι 18-25, ο Τραμπ θα έβγαζε 23 εκλέκτορες και όχι 288!
Βεβαίως οι εκλογές δεν κρίθηκαν μόνο στο διαδίκτυο. Όπως μου είπε φίλος που εδώ και 7 χρόνια ζει στην ΝΥ «η αίσθηση ότι η παρέα Κλίντον είχε κληρονομικά δικαιώματα στην εξουσία οδήγησε στην αποχή δυναμικά στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας». «Αν ήταν ένα νέο πρόσωπο και όχι μια παλιά υπουργός οι δημοκρατικοί θα νικούσαν», υποστηρίζει. Αλλά αυτό είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση.


Σχόλια