Η κατάρα του Έλληνα >> Η ιστορία του Βασίλη Σιάνη, μετανάστη στο Σικάγο (1912).


Οι Chicago Cubs έσπασαν την «κατάρα του Έλληνα»


ΜΕΤΑ ΑΠΟ 108 ΧΡΟΝΙΑ

 Οι Chicago Cubs έσπασαν την «κατάρα του Έλληνα» 

Οι Chicago Cubs επικράτησαν επί των Cliveland Indians στο έβδομο παιχνίδι των World Series κατακτώντας για πρώτη φορά τον τίτλο από το 1908 και έσπασαν την «κατάρα της κατσίκας».

Οι Chicago Cubs, νίκησαν τους Cleveland Indians με 8-7, ύστερα από ένα συναρπαστικό παιχνίδι και πήραν τον τίτλο του πρωταθλητή για τρίτη φορά στην ιστορία τους, 108 χρόνια μετά την τελευταία φορά όπου βρέθηκαν στην κορυφή! Ο θρίαμβός τους σφραγίστηκε μετά από 10 innings στο Game 7 (4-3 συνολικό σκορ).

Η σειρά ήταν στο 3-3 και τα ξημερώματα της Πέμπτης επιβλήθηκαν με 8-7 σε ένα παιχνίδι, που διεκόπη για αρκετά λεπτά λόγω βροχής και κράτησε σχεδόν 4,5 ώρες.


Έλληνας πίσω από την κατάρα

Αθλητισμός και γούρια πηγαίνουν «χέρι-χέρι» τόσο για αθλητές και παράγοντες όσο και για τους οπαδούς. Εκείνος που φαίνεται ότι καταράστηκε τους Chicago Cubs ήταν Έλληνας.

Ο Βασίλης Σιάνης ήταν από τους  πιο πιστούς φίλους της ομάδας. Γεννήμμένος στην Ελλάδα το  1895, μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1912. Από την αρχή αποφάσισε να μείνει στο Σικάγο και  παρακολουθούσε φανατικά μπέιζμπολ.

Μετά από λίγους μήνες κατάφερε να πάρει μία ταβέρνα λίγο πιο κάτω από το γήπεδο των Chicago Cubs. Η ταβέρνα είχε ώς σύμβολο το «Μέρφι», ένα μικρό κατσικάκι που βρήκε δίπλα στο μαγαζί του ο Σιάννης. Σύντομα ο «Μέρφι» έγινε η μασκότ της περιοχής επηρεάζοντας και το όνομα της ταβέρνας αφού η επιγραφή έγραφε « The Billy Goat Inn»

Το 1945 ο Βασίλης Σιάνης πήγε μαζί με την κατσίκα του να παρακολουθήσει την αναμέτρηση για το World Series ανάμεσα στους αγαπημένους του Cubs και το Detroit. Πλήρωσε δύο εισιτήρια για να μπορέσει να έχει τη θέση του και ο Μέρφι. 

Οι ταξιθέτες προσπάθησαν αρχικά να απομακρύνουν από το γήπεδο τόσο τον Μέρφι όσο και τον Σιάνη, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να τους βγάλουν αφού είχαν πληρώσει εισιτήριο.

Λίγο αργότερα επέστρεψαν και με τη δικαιολογία ότι άλλοι φίλαθλοι είχαν παραπονεθεί για το γεγονός ότι ο Μέρφι είχε άσχημη μυρωδιά τους ανάγκασαν να φύγουν από το γήπεδο. Τότε φέρεται ο Σιάνης να καταράστηκε τους Cubs να μην κατακτήσουν ποτέ ξανά το World Series και μάλιστα την επόμενη έστειλε ένα γράμμα στον τότε πρόεδρο των Cubs, Φίλιπ Ράιτλι για να του εκφράσει τα παράπονα του.

Οι Cubs έκτοτε δεν κατάφεραν ποτέ να νικήσουν ένα παιχνίδι World Series μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Ο μύθος της «κατάρας του Έλληνα» έγινε τόσο μεγάλος που οι Cubs δοκίμασαν τα πάντα για να μπορέσουν να την «σπάσουν». Δύο φορές ο ανιψιός του Σιάνη βρέθηκε στο γήπεδο ως επίσημος προσκεκλημένος στον πρώτο αγώνα της σεζόν τόσο το 1984 όσο και 1989, ενώ το 1994 πήγε με μία κατσίκα στο γήπεδο.
πηγή

Σχόλια