Νοσταλγία για αθωότητα >> Πλατεία Συντάγματος. Τρείς φωτογραφίες (1910, 1904, 1950).

 Πλατεία Συντάγματος (τέλη δεκ. 1900)

Μια ωραία επιχρωματισμένη carte postale της περιοχής της πλατείας προς τη Φιλελλήνων. Η ύπαρξη του υπαίθριου θέατρου Παντόπουλου (μετέπειτα Συντάγματος) επί της Μητροπόλεως 3 τη χρονολογεί μετά το 1904. Ενδιαφέρον, επ' ευκαιρία ότι υπήρχε τέντα πάνω από το θέατρο, προφανώς για προστασία από ήλιο και βροχή. 

Υπάρχουν ακόμα οι ημικυκλικοί σωλήνες του φωταερίου (σαφώς ορατοί κάτω αριστερά), άρα δεν μπορεί να είναι πολύ μετά το 1910, οπότε ηλεκτροδοτήθηκε η πλατεία. 


Πλατεία Συντάγματος (αρχές δεκ. '50)

Πλατεία Συντάγματος (αρχές δεκ. '50)





Πλατεία Συντάγματος (περ. 1900)


Η παρέα μάλλον δεν ξέρει ότι φωτογραφίζεται. Προσπαθώ να καταλάβω τι κάνουν... Η κυρία αριστερά ανεβαίνει ή κατεβαίνει από την καρέκλα, η άλλη στο κέντρο μετακινεί την καρέκλα της. Δεξιά ο μικρός νομίζω είναι λούστρος, μάλλον κασελάκι είναι αυτό στα πόδια του... Η λήψη προς τη Σταδίου με το Μέγαρο Γιαννόπουλου στο άκρο αριστερά (ακόμα τριώροφο, άρα είμαστε πριν το 1907), την οικία Βούρου στην απέναντι γωνία, μισοκρυμμένη πίσω από το δέντρο και την οικία Σκουλούδη, στο άκρο δεξιά. Από το Ελληνικό Λαογραφικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) 
πηγή











Σχόλια