WikiLeaks: Οι επαφές του Βαρουφάκη και οι προετοιμασίες στις ΗΠΑ για το plan b (σχέδιο της δραχμής)

Αποτέλεσμα εικόνας για βαρουφακης ηπα



Στις διαρροές από τα WiliLeaks των email του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον, Τζον Ποντέστα, γίνεται αναφορά στην Ελλάδα σχετικά με την ανάγκη ενός plan B της δραχμής, σε περίπτωση που κατέληγε σε ναυάγιο η διαπραγμάτευση το 2015 με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με τα email, στις 16 Απριλίου 2015, είχε διοργανωθεί δείπνο στη Νέα Υόρκη, στο οποίο φέρεται να συμμετείχε ο τότε υπουργός Οικονομικών και ο στενός συνεργάτης του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, όπου ήταν καλεσμένος και ο Τζον Ποντέστα με τον οποίο επικοινωνεί ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός Φιλ Αγγελίδης. Μάλιστα, ο Αγγελίδης ήταν συμφοιτητής του Γκάλμπρεϊθ, με τον οποίο συνέχιζε να διατηρεί καλές σχέσεις και κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του δεύτερου με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε άλλο μήνυμα, μάλιστα, αναφέρεται ότι ο Γκάλμπρεϊθ τον πληροφορούσε για κάθε εξέλιξη στη διαπραγμάτευση μεταξύ του Γιάνη Βαρουφάκη, ως υπουργού Οικονομικών, και των Ευρωπαΐων εταίρων.

Ο Αγγελίδης ανησυχεί για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και για το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής. Μάλιστα, την περίοδο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015, προτείνει στον Ποντέστα σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, στην περίπτωση ενός Grexit.

«Ο Αγγελίδης δεν έχει στενές σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, αν και έχουν συναντηθεί κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (…) Ωστόσο μιλάει με τον Γκάλμπρεϊθ. Ο Αγγελίδης είπε ότι σε περίπτωση εξόδου (της Ελλάδας από την ευρωζώνη) θα ήθελε να φανεί χρήσιμος κινητοποιώντας την ελληνο-αμερικανική κοινότητα για οποιοδήποτε σκοπό» αναφέρει συνεργάτης του Ποντέστα σε άλλο email.

Ο ίδιος ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός τονίζει στον Ποντέστα, κατά την ηλεκτρονική επικοινωνία τους: «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα plan B, για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, όπως ανθρωπιστική βοήθεια, ένα επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή κτλ. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια ομάδα Ελληνο-αμερικανών (και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανών, ηγετικών προσώπων στα οικονομικά και την εθνική ασφάλεια) για να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, εάν ένα Plan B αποδειχθεί απαραίτητο. (…) Επίσης, θα ήταν υπέροχο εάν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε με τρόπο κάποια δήλωση, υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα».

Στη συνέχεια, συνεργάτης του Ποντέστα επισημαίνει (υπονοώντας την Κλίντον) ότι έκανε σχόλιο υπέρ της Ελλάδας, ωστόσο δεν αναφέρθηκε σε plan B.

Άλλωστε, προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν η ενδυνάμωση του plan Α και η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, όπως φαίνεται και από άλλα μηνύματα. Βέβαια, αυτό δεν εμπόδιζε τις διαβουλεύσεις για κάθε ενδεχόμενο, ενώ αποκαλύπτονται, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται το WikiLeaks, και οι συνομιλητές του Γιάνη Βαρουφάκη, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, για το «σχέδιο της δραχμής».

Στις νέες διαρροές των WikiLeaks που εμπλέκουν το όνομά του απάντησε ο πρωην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με ανάρτησή του στο twitter: Τη στοχοποίηση από την Τρόικα Εσ την αποδέχομαι ως μέγιστη τιμή, ιδίως τώρα που περιλαμβάνει εξαιρετικούς ελλ/αμερικανούς πχ Phil Angelides
πηγή

Σχόλια