Σωστή κίνηση >>Γρηγόρης Αυξεντίου. Η μετά θάνατο προαγωγή του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ σε στρατηγό

Η μετά θάνατο προαγωγή του Αυξεντίου σε στρατηγό


Εξήντα χρόνια μετά τον ηρωϊκό θάνατό του, τα υπουργεία Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου αποφάσισαν να τιμήσουν τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον έφεδρο αξιωματικό, υπαρχηγό της ΕΟΚΑ, ήρωα του ελληνοκυπριακού αγώνα κατά των άγγλων δυναστών στη Μεγαλόνησο.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του σε μια ειδικά τελετή θα απονείμουν μια μετά θάνατον προαγωγή, με πολλούς συμβολισμούς. Από  ανθυπολοχαγό θα   προάγουν σε αντιστράτηγο τον Αυξεντίου. Ηταν ίσως και ο μοναδικός αγωνιστής της ΕΟΚΑ που είχε λάβει στρατιωτική εκπαίδευση από τη Σχολή Ευελπίδων. Είχε υπηρετήσει μάλιστα ως ανθυπολοχαγός στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, πριν επιστρέψει στην Κύπρο για να ενταχθεί στον αγώνα κατά των Αγγλων.

Γεννήθηκε στο χωριό Λύση της κατεχόμενης Αμμοχώστου και στην Ελλάδα παράλληλα με την Σχολή Ευελπίδων σπούδαζε και Φιλοσοφική. Γρήγορα διακρίθηκε για τις ηγετικές του ικανότητες και κατά  τη διάρκεια της αντιστασιακής δράσης του, οι Αγγλοι τον είχαν επικηρύξει με 5.000 λίρες. Στα τέλη του Φεβρουαρίου οι Αγγλοι εντόπισαν το κρησφύγετο του (ήταν μια σπηλιά) κοντά στο Μοναστήρι του Μαχαιρά και τον κάλεσαν να παραδοθεί. Ακολούθησε μάχη που διήρκησε επί 10 ώρες, χωρίς να μπορέσουν οι Αγγλοι στρατιώτες να πλησιάσουν την σπηλιά. Ήταν μόνος του εναντίον εκατοντάδων στρατιωτικών. Τελικά αναγκάστηκαν να τον κάψουν με βόμβες πετρελαίου που έρριψαν από ελικόπτερα. Ηταν μόλις 29 ετών και τάφηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Φυλακισμένα Μνήματα».

Σχόλια