Με υποχρεωτικό αντίτιμο 5-10 λεπτών οι πλαστικές σακούλες των σουπερμάρκετ το 2017 σύμφωνα με σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία

Αποτέλεσμα εικόνας για πλαστικη σακουλα σουπερ μαρκετ


Tο δεύτερο εξάμηνο του 2017 αναμένεται να επιβληθεί αντίτιμο για τις πλαστικές σακούλες σούπερ μάρκετ μιας χρήσης, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου η Ελλάδα να ενσωματώσει τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία αναμένεται το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος.

Η επιβάρυνση για τους καταναλωτές αναμένεται να είναι της τάξης των 5-10 λεπτών ανά σακούλα καθώς τόσο εκτιμάται ότι θα πωλείται στα σουπερμάρκετ.

Η οδηγία δίνει δύο εναλλακτικές λύσεις στα κράτη-μέλη:

– Τη λήψη μέτρων που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019 και τις 40 σακούλες έως το τέλος Δεκεμβρίου 2025.

– Έκδοση πράξεων που εξασφαλίζουν ότι το αργότερο έως το τέλος Δεκεμβρίου 2018 οι πλαστικές σακούλες δεν θα παρέχονται δωρεάν στα σημεία πώλησης εμπορευμάτων ή προϊόντων.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται ότι καταλήγει στη δεύτερη λύση ενώ όσον αφορά το αντίτιμο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και πάνω από μια κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος και το βάρος της σακούλας.

Παράλληλα για τους παραβάτες θα προβλέπονται κυρώσεις που θα ξεκινούν από απλές συστάσεις και θα φτάνουν έως και την επιβολή προστίμου για όσους είναι υπότροποι.

Σχόλια