Μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Τα πρώτα συμπεράσματα απο το Stratfor





.......Το πρώτο αποτέλεσμα των επιθέσεων των Βρυξελλών θα είναι ένας νέος γύρος συζήτησης για τους ελέγχους στα σύνορα της ΕΕ, ιδίως εκείνες στη ζώνη του Σένγκεν.

Η συμφωνία του Σένγκεν ήρθε κάτω από αμφισβήτηση στην αρχή της μεταναστευτικής κρίσης στις αρχές του 2015. Οι επιθέσεις στο Παρίσι κλιμάκωσαν την αντιπαράθεση, κυρίως επειδή οι δράστες μετακινούνταν μεταξύ της Γαλλίας και του Βελγίου χωρίς ανίχνευση. Κατά συνέπεια, η Γαλλία και άλλες χώρες θέλουν ενισχυμένους τους ελέγχους στα σύνορα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει έκτοτε πει ότι θέλει όλα οι συνοριακοί ελέγχοι εντός του χώρου Σένγκεν να έχουν αρθεί μέχρι το τέλος του 2016. Ωστόσο, οι τελευταίες επιθέσεις - και αυτές  που πιθανόν θα ακολουθήσουν - θα το κάνει αυτό  δύσκολο.

 Αρκετές κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινώσουν σύντομα νέα νομοθεσία  εθνικής ασφάλειας, τη βελτίωση των ελέγχων σε μαχητές που επιστρέφουν από τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και ενισχυμένη ανταλλαγή πληροφοριών με τους γείτονές τους.

Μέλη της ΕΕ θα συνεχίσουν επίσης τις συζητήσεις για τον καλύτερο τρόπο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο εξωτερικό σε προβληματικές χώρες όπως η Λιβύη και η Συρία. Οι Ευρωπαίοι θα γίνουν πιο πρόθυμοι να συμβάλουν στην συμμαχία κατά του ISIS , ενδεχομένως με περισσότερα όπλα και εκπαίδευση για τον ιρακινό στρατό και τους Κούρδους μαχητές, και αυξημένη ανάπτυξη  μαχητικών αεροσκαφών και συμμετοχή σε αποστολές επιτήρησης του ΝΑΤΟ στην Τουρκία.

 Ένα άλλο θύμα θα μπορούσε να είναι η τελευταία, αδύναμη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιορίσει την άφιξη των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη. Η ανανεωμένη συνειδητοποίηση της απειλής της τρομοκρατίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα επιφέρει έμφαση στα εξωτερικά σύνορα του μπλοκ, που ενδεχομένως θα δικαιολογούσαν στενότερη συνεργασία με την Τουρκία.

Αλλά οι επιθέσεις θα μπορούσαν επίσης να αναθερμάνουν τα  αντι-μουσουλμανική αισθήματα στην Ευρώπη και να αυξήσουν τα λαϊκά αιτήματα για τις κυβερνήσεις της ΕΕ να μην χορηγήσει ταξίδια χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες - που θεωρείται κλειδί  από την Άγκυρα για τη συνεργασία σε θέματα των μεταναστών.

 Το Αντι-μουσουλμανικό συναίσθημα θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποστήριξη για τα εθνικιστικά κόμματα σε όλη την ήπειρο. Το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας λαμβάνει ήδη σημαντική στήριξη στις εκλογικές κάλπες. Στη Γερμανία, η Εναλλακτική αντι-μεταναστευτική για τη Γερμανία κομμάτων, που πέτυχε πρόσφατα επιδόσεις ρεκόρ στις περιφερειακές εκλογές και σήμερα είναι το τρίτο πιο δημοφιλές κόμμα της χώρας.

 Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία έχουν  γενικές εκλογές το 2017, με φόντο την κρίση της μετανάστευσης και των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων. Και στις δύο περιπτώσεις, τα παραδοσιακά κόμματα θα είναι κάτω από την εκλογική πίεση από τους εθνικιστικές  αντιπάλους τους.

 Ως εκ τούτου, θα πάρουν  πιθανότατα κάποια στοιχεία από τις  πλατφόρμες των εθνικιστικών κόμματων. Το ίδιο μπορεί να αναμένεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες  όπως η Ολλανδία και η Σουηδία, οι οποίες έχουν επίσης σχετικά ισχυρά εθνικιστικά κινήματα.

Τα πολιτικά κόμματα και ομάδες που θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις για να δικαιολογήσουν μεγαλύτερη απομόνωση από την Ήπειρο.

 Τέλος, οι επιθέσεις των Βρυξελλών θα βλάψουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, αν και πιθανότατα μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

 Μέσα στις επόμενες μέρες, μερικοί άνθρωποι στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης μπορούν να αποφασίσουν να αποφύγουν ταξίδια σε πολυσύχναστες περιοχές, όπως καφετέριες και εμπορικά κέντρα, από το φόβο μιας άλλης επίθεσης.

Θα πλήξει αυτό προσωρινά την εγχώρια κατανάλωση και τον τομέα του τουρισμού. Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, η απειλή της τρομοκρατίας είναι πλέον μέρος της καθημερινής τους ζωής.

Πέρα από την εθνική πολιτική και την οικονομία, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των επιθέσεων θα επηρεάσουν την ίδια τη δομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


πηγή

Σχόλια