Τα εδάφη ποτέ δεν ήταν ο τελικός στόχος του ISIS. Στόχος πάντα ήταν ο έλεγχος των δυτικών πληθυσμών μέσω του φόβου...



Κείμενο βασισμένο σε άρθρο στον guardian

Εννέα ημέρες πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι, Ισλαμιστές ηγέτες συγκεντρώθηκαν στην συριακή πόλη της Tabqa για να μιλήσουn για το τι ερχόταν το επόμενο χρονικό διάστημα για την τρομοκρατική οργάνωση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από όλο το λεγόμενο χαλιφάτο είχαν κάνει δύσκολα ταξίδια υπό τον συνεχή φόβο των αεροπορικών επιδρομών για να φτάσουν στη μικρή πόλη δυτικά της Raqqa.

 Σε ό, τι σηματοδότησε μια κρίσιμη φάση στην εξέλιξη της ομάδας, ήταν να υπάρξει μια νέα εστίαση σχετικά με την εξαγωγή του χάους στην Ευρώπη, είπαν οι εκεί συγκεντρωμένοι άνδρες.

Και 200 ​​μαχητές ήταν στη θέση τους σε όλη την ήπειρο είναι έτοιμοι να λάβει εντολές. Οι λεπτομέρειες της συνάντησης έχουν μεταδοθεί στην Guardian από δύο μέλη του Isis οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με το τι συζητήθηκε.

Η  διάθεση (το κλίμα)  στην Tabqa εκείνο το βράδυ στις αρχές Νοεμβρίου ήταν θριαμβευτική.

Οι Ανώτεροι ηγέτες είπαν ότι στρέφουν την  εστίασή τους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και ότι επικεντρώνονται πλέον στους  ξένους μαχητές που πλέον βρίσκονται πίσω στις πατρίδες τους για να προετοιμάσουν σχέδια επίθεσης. Και περιμένουν εντολές.

 Η κίνηση αυτή σηματοδότησε μια αποφασιστική στροφή πέρα από τη στρατηγική  του οργανισμού να διατηρήσει τα εδάφη που είχε κατακτήσει στη Συρία και το Ιράκ - εφ'οσον αναγνώρισε 'ότι δεν μπορεί να υπερισχύσει έναντι 14 διαφορετικών αεροπορικών δυνάμεων και έναντι των πανίσχυρων υποκλοπών  των εχθρών του.

Αντ 'αυτού, η ομάδα είχε πλέον τη δυνατότητα να μεταφέρει τον αγώνα στην καρδιά του εχθρού.

Τα μέσα για να το πράξουν ήταν πάντα εκεί μέσα από τα διάτρητα σύνορα της Ευρώπης,.

Η μεταναστευτική διαδρομή που είχε μετέφερει εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους και Ιρακινούς που διώκονταν είχε επιτρέψει επίσης σε  ένα μικρό αριθμό των μελών της ISIS να αναμειχθεί και να μεταφερθεί πίσω στην Ευρώπη,

 Στην ουσία, ο Isis είχε αρχίσει να δίνει προτεραιότητα στον έλεγχο του πληθυσμού περισσότερο από τη γεωγραφία (απο τα εδάφη).

Ενώ δεν είχε παραιτηθεί από τον κλοιό του στη μεγάλη λωρίδα του Ιράκ και της Συρίας που είχε καταλάβει σε βάρος του κάθε κυρίαρχου κράτους, η αρχική περιοχή που ελέγχεται ήταν πλέον λιγότερο σημαντική από τις μακρινές κοινωνίες που θα μπορούσε να επηρεάσει.

 Πιο σημαντικό, στο πλαίσιο της συνάντησης, ήταν η επιστροφή στην πατρίδα τους , ένας μικρός αριθμός των εκτιμώμενων σε 25.000 μαχητές που είχαν ταξιδέψει στο Ιράκ και τη Συρία, που ήταν τώρα η εμπροσθοφυλακή της «επόμενης γενιάς» της παγκόσμια τζιχάντ.

Οι άνδρες αυτοί θα σχηματίσουν  κλασικούς κοιμώμενους (σε ύπνωση, σε αναμονή) πυρήνες , και θα περιμένουν για εντολές.

Οι ηγέτες του Isis είδαν την  ευκαιρία όπου και αν μπορεί να προκύψει, αλλά αυτό το νέο κύμα θα δώσει έμφαση στο να  σπέρνει τον όλεθρο στην Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

"Είπαν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν το πιο δύσκολο ," δήλωσε ένα μέλος της ISIS  .

 "Αλλά το Βέλγιο ήταν εύκολο.

H  Ισπανία Αναφέρθηκε επίσης, αλλά όχι τόσο πολύ όσο oi υπόλοιπες χώρες.


Μίλησαν για τα μέσα με τα οποία οι κοινωνίες θα καταρρεύσουν και ο  Isis ισχυρίζεται τώρα ότι η γεωγραφία ήταν ένα μέσο για την τελική επιδίωξή  του, που ήταν πάντα  να διαδώσει την επιρροή του  σε μιά μάχη που είναι είναι ιδεολογική, την πεποίθηση του ρόλου τους ως θεματοφύλακες μιάς υπερ-ριζοσπαστικής ανάγνωσης της ισλαμικής διδασκαλίας

Οι  ηγέτες του Isis πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι εύκολο να αποδυναμωθούν μέσω της βαρβαρότητας.

Ένα από τα μέλη της ομάδας είπε στα υπόλοιπα ανώτερα στελέχη ότι  είχε μια βαθιά κατανόηση της ευρωπαϊκής πολιτικής αρχιτεκτονικής και των φόβων των ανθρώπων της.

 "Κατά τη συνάντηση, μίλησαν για τις κοινωνίες μας και για το ποιά θα καταρρεύσει πρώτη και τι θα σήμαινε αυτό. Πιστεύουν ότι μεγάλες επιθέσεις θα οδηγήσουν σε πιέσεις  την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμη και το ΝΑΤΟ.

Αυτό θα ήταν ιδανικό για αυτούς. ....



.......Εδώ επίσης, η φυσική γεωγραφία έχει μικρότερη σημασία από το να  υπαγορεύεις τους  όρους σου πάνω σε μεγάλα  πληθυσμιακά κέντρα.

Ενώ η ομάδα είναι σαφώς  πίσω  στρατιωτικά σε κάποιες γωνιές του «χαλιφάτου» , οι στρατηγικοί της στόχους είναι τώρα ίσως περισσότερο προσβάσιμοι από ό, τι ποτέ πριν.

 "Σκέφτονται  πολύ πάνω σε αυτό. Πιστεύουν  ότι σας γνωρίζουν καλύτερα από ό, τι εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε τον εαυτό σας. "


Σχόλια