Η απόφαση Πούτιν για "απόσυρση" απο τη Συρία...






Μια βαθιά ρήξη με την Τεχεράνη για τη συνέχιση του Συριακού πολέμου αλλά και μια διαφωνία με τον Σύρο ηγέτη Μπασάρ Άσαντ για το μέλλον του , οδήγησαν τον Ρώσο Προέδρο Βλαντιμίρ Πούτιν  τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, στην ανακοίνωση αποσυρσης για το «κύριο μέρος» των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων απο τη Συρία ξεκινώντας απο το επόμενο πρωί.

Αυτό αναφέρθηκε από  στρατιωτικές και κατασκοπευτικές πηγές  της DEBKA.

 Το Κρεμλίνο δήλωσε  πάντως ότι η Μόσχα θα διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στη ναυτική λιμάνι της Ταρτούς και την αεροπορική βάση Hmeymim έξω από Λατάκια. 

Αυτό αφήνει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατιωτικών εναέριων και ναυτικών δυνάμεων στη θέση τους. 

Ο Πούτιν είναι απίθανο να εγκαταλείψει αυτή την ισχυρή θέση στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν καθόρίσε  χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων  - μόνο την έναρξή τους ανακοίνωσε.

Ούτε υποσχέθηκε να διακόψει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Κύκλοι της  DEBKAfile σημειώνουν ότι, τα ρωσικά πολεμικά πλοία της Κασπίας και της Μεσογείου παραμένουν έτοιμα να παρέμβει στις μάχες, από απόσταση, εάν η κατάσταση του καθεστώτος Άσαντ επιδεινωθεί. 

Είδαν ένα προμήνυμα για την επικείμενη στρατιωτική έξοδο της Μόσχας στη μαζική παράδοση του περασμένου μήνα στο συριακό στρατό των προηγμένων Τ-90 άρμάτων μάχης και βαρέων αυτοκινούμενων πυροβόλων.

.... Το ρήγμα μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης σχετικά με τον συριακό πολέμο έγινε στις 19 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που έκανε ο Ιρανός υπουργός Άμυνας στρατηγός Χοσεΐν Dehghan στη Μόσχα.

Ο Ιρανός υπουργός παρουσίασε τη θέση της κυβέρνησής του για τη Ρωσία να υποστηρίξει την παράταση του πολέμου παρά από την συμφωνία της με τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Η Τεχεράνη θέλει τον πόλεμο να συνεχιστεί χωρίς διακοπή.

.... Οι Ιρανοί έμειναν  κατάπληκτοι όταν είδαν ότι ο  Πούτιν ήταν σε πλήρη  συνεργασία με την κυβέρνηση Ομπάμα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση. Όσο για Άσαντ, ο ίδιος δεν έχει καμία πρόθεση να παίζει μαζί με τα σχέδια του Πούτιν γι 'αυτόν να παραιτηθεί και να παραδώσει την διακυβέρνηση στη Δαμασκό. .

...Ο Ρώσος πρόεδρος ενήργησε τώρα, γιατί απλάείχε  βαρεθεί με την ατελείωτη διαπληκτισμοί με δύο συμμάχους του, η οποία δεν οδηγούσε πουθενά εκτός από τη συνέχιση του ολέθριου πόλεμυο των πέντε ετών.

Ως εκ τούτου, ο ίδιος παρουσίασε στους συμμάχους του  ένα σκληρό τετελεσμένο γεγονός. Αν θέλετε να συνεχίσετε να πολεμάτε καλώς αλλά να μην υπολογίζετε την Ρωσία σε αυτό...

Είστε μόνοι σας στη συνέχιση του πολέμου..

Τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας πυραύλων S-400 θα αποσυρθούν επίσης  από τη Συρία, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη Μόσχα την Τετάρτη 17 Μαρτίου, σύμφωνα με μια αποκλειστική έκθεση των DEBKAfile. 

Αλλά η παρουσία τους για τώρα είναι ζωτικής σημασίας ενόψει της συνεχιζόμενης Σαουδικής συσσώρευσης πολεμικών αεροσκαφών στην  Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία. 

Η αρχική Σαουδική ανάπτυξη τεσσάρων πολεμικών αεροσκαφών στην τουρκική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ νωρίτερα αυτό το μήνα, έχει επεκταθεί σε δεκαέξι, ενώ  Σαουδικοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Ριάντ και η Άγκυρα ετοιμάζονται να παρέμβουν από κοινού στη συριακή σύγκρουση. Σύμφωνα με τις πηγές μας, τουρκικά τεθωρακισμένα και  στρατεύματα πεζικού έχουν ήδη διασχίσει τα σύνορα για να δημιουργήσουν προγεφυρώματα στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ,  μερικές εκατοντάδες μέτρα εντός των συνόρων.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναφέρθηκε την  Κυριακή 14 Μάρτη σε αυτό , με την φράση «υφέρπουσα διεύρυνση από την Τουρκία στο κυρίαρχο έθνος της Συρίας». Αυτό ελήφθη ως προειδοποίηση ότι η Μόσχα δεν θα ανεχθεί περαιτέρω τουρκικές παραβιάσεις στη Συρία, ούτε και θα δεχόταν  εισβολές απο την Σαουδική πολεμική αεροπορία  του εναέριου χώρου της Συρίας. 

Οι Ρώσοι συμπεραίνουν  από τουρκικές στρατιωτικές κινήσεις ότι η Άγκυρα έχει ως στόχο να δημιουργήσει θύλακες μέσα στη Συρία ως no-fly ή ζώνες ασφαλείας, θέση στην  οποία έχει αντιταχθεί με συνέπεια τη Μόσχα.

Η παρουσία των κορυφαίων ποιότητας S-400 πυραύλων αντι-αέρος στη Συρία έχει ως στόχο να εμποδίσουν αυτό το σχέδιο και να αποθαρρύνει την τουρκική και τη Σαουδική αεροπορία απο  εναέριες πτήσεις πάνω από τη Συρία. 

Ταυτόχρονα όμως , η παρουσία των S-400 πυραύλων τόσο κοντά είναι μια ανησυχία για την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Οι πύραυλοι, σήμερα τοποθετούνται στη βάση Λατάκια, θα καλύπτουν ένα ευρύ τμήμα του εναέριου χώρου πάνω από τη βόρεια και κεντρική Ισραήλ αν μετακινηθούν λίγο  νοτιότερα.

Ενας καθησυχασμός σε αυτούς τους φόβους  έγινε κατανοητό ότι προέρχονται από ρωσικές στρατιωτικές πηγές την Τετάρτη. Είπαν ότι το S-400 θα απομακρυνθεί τελικά, αφήνοντας πίσω πυραυλικά συστηματα αντι-αέροπορικά  μόνο το Pantsir-S1, τα  οποία ποτέ δεν ήταν πρόβλημα για την ισραηλινή πολεμική αεροπορία κατά την τελευταία δεκαετία.

Στρατιωτικές πηγές DEBKAfile επιβεβαιώνουν, επίσης, ότι ο Πούτιν έχει μέχρι στιγμής κράτησει την υπόσχεσή του προς τον πρωθυπουργό Binyamin Netanyahu να μην παραδώσει προηγμένα αεράμυνας πυραύλων S-400 και S-300στο Ιράν, 



Σχόλια