Ο Ερντογάν απέτυχε στην προσπάθειά του να πλημμυρίσει την Ευρώπη με Σύρους πρόσφυγες...





 Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα απο ανάλυση ισραηλινής ιστοσελίδας (DEBKA) σχετικά με τα ζητήματα των ημερών.....


....Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία κάνουν ξεχωριστά βήματα για να απελευθερωθούν από τις προσταγές της Ουάσιγκτον για το συριακό ζήτημα και να δείξουν την αντίθεσή  τους στην επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία. Κινούνται σε ξεχωριστά μονοπάτια  για να σηματοδοτήσουν την περιφρόνηση και την απογοήτευση τους εναντίον του αποκλειστικού συμφώνου μεταξύ των προέδρων Μπαράκ Ομπάμα και  Βλαντιμίρ Πούτιν, που εξοστρακίζει το Ριάντ και την Άγκυρα απο το συριακό ζήτημα.


Η Τουρκία ειδικότερα, επιβαρύνεται με τρία εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία (Η Ιορδανία φιλοξενεί ένα άλλο 1,4 εκατομμύρια), και αγανακτεί κατά της Ουάσινγκτον σχετικά με το αίτημά της για ζώνες απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια και τη νότια Συρία ως καταφύγια κατά των Ρωσικών και  Συριακών αεροπορικών επιδρομών.

Πέρυσι, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν προσπάθησε απελπισμένα να ανοίξει την πόρτα για μια μαζική έξοδο προσφύγων από τη Συρία προς την Ευρώπη.

Τελικά οι τούρκοι έμειναν εμβρόντητοι όταν διαπίστωσαν ότι τα περισσότερα από τα εκατομμύρια των αιτούντων άσυλο που  φθάνουν στην Ευρώπη δεν ήταν Σύριοι, αλλά  μουσουλμάνοι από την Αφρική, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, οι οποίοι ήταν σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στη Δύση.

Οι περισσότεροι από τους Συρίους μετακινήθηκαν στα στρατόπεδα στέγασής τους στη νότια Τουρκία.

Ακόμη και η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ ήταν δύσκολο να εξηγήσει αυτή την αποτυχία (ΣΣ να πλημμυρίσουν την Ευρώπη με Σύριους μετανάστες).

 Σύμφωνα με μια εξήγηση,  οι  οργανωμένες εγκληματικές συμμορίες της Μέσης Ανατολής των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και όπλων, στην οποία οι μαχητές του ISIS  σε μεγάλο βαθμό εκπροσωπούνται, πήραν τον έλεγχο της διακίνησης των προσφύγων με κατεύθυνση προς την Ευρώπη από τη Λιβύη, το Ιράκ και τη Συρία.

Απο αυτή τη δραστηριότητα  οι συμμορίες αυτές κερδίζουν  κατ 'εκτίμηση $ 1 δις. Η Τουρκία έτσι ξέμεινε   με εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία στα χέρια της και ταυτόχρονα ανεπαρκή διεθνή βοήθεια για τις ανάγκες τους.

............. Το Σάββατο, 5 του Μαρτίου, ο Πρόεδρος του Ερντογάν πρότεινε τη δημιουργία μιας "νέας πόλης" των 4.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη βόρεια της Συρίας εδάφους, σαν καταφύγιο για τα εκατομμύρια των προσφύγων.

..................... Σε μια αψυχολόγητη κίνηση - πρόκληση για την Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της Τουρκίας διέταξε την αστυνομία την Παρασκευή 4 Μαρτίου, σε επιδρομή στη μεγαλύτερη τουρκική εφημερίδα  Zaman , η οποία  μετά από απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης θα τεθεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Η εφημερίδα κυκλοφόρησε την τελική έκδοση της πριν από την επιδρομή χαρακτηρίζοντας την απόφαση σαν μια  "επαίσχυντη ημέρα για τον ελεύθερο Τύπο" στη χώρα.

 Μια ομάδα διαδηλωτών έξω από το κτίριο διαλύθηκε  με δακρυγόνα, λαστιχένιες σφαίρες και κανόνια νερού. Η Zaman ανήκει στον εξόριστο μουσουλμάνο κληρικό Felhullah Gulen, ο οποίος ηγείται του ισχυρού κινήματος Hizmet, που αμφισβητεί έντονα τις κυβερνητικές πολιτικές Ερντογάν. . Το 1999, αφού είχε κατηγορηθεί για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης στην Άγκυρα, ο Gulen κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, ο εξόριστος κληρικός τρέχει την εκστρατεία Hizmet εναντίον του τουρκικού προέδρου από το σπίτι του στην Πενσυλβάνια, η οποία  έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική και πολλοί από τους υποστηρικτές του συνελήφθησαν. Η εξαγορά της Zaman προοριζόταν τόσο ως πλήγμα από την Άγκυρα κατά των μουσουλμάνων κύκλων που βρίσκονται  σε αντίθεση με το καθεστώς Ερντογάν και ως πράξη αντιποίνων εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, για υπόθαλψη των αντιπάλων του και για τον παραμερισμό της Τουρκίας από τα σχέδια της κυβέρνησης Ομπάμα για τη Συρία.


....................Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει πρόβλημα και με τις δύο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις και ο Ερντογάν βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.

Σχόλια