Google Apps for Government. Διακυβέρνηση μέσω λογισμικού προτείνει τώρα η Google



Μετά τα αυτοκίνητα που πάνε μόνα τους, τα «έξυπνα» γυαλιά και άλλες καινοτομίες, η Google στοχεύει τώρα να εφεύρει την καινοτόμο... διακυβέρνηση.

Δημιούργησε το «Government Innovation Lab» -Κυβερνητικό Καινοτόμο Εργαστήρι-, πρόγραμμα με το οποίο θα επιχειρήσει να επιφέρει επανάσταση στις δημόσιες υπηρεσίες δίνοντας έμφαση στον πολίτη και στις ανάγκες του, την ώρα που η πολιτεία θα λειτουργεί σαν επιχείρηση start-up, επιτρέποντας παράλληλα στους πολιτικούς να έχουν πρόσβαση και εκπαίδευση σε όλη τη σύγχρονη τεχνολογία.










Τρεις κομητείες της Καλιφόρνια, το Σαν Χοακίν, η Αλαμέντα και το Κερν, είναι οι πρώτες που συνεργάζονται με την Google: 50 αξιωματούχοι αυτών των κομητειών επί έξι εβδομάδες εκπαιδεύτηκαν από τους ειδικούς του προγράμματος προκειμένου να καταλήξουν σε πέντε πρότζεκτ για την κάθε κομητεία. «Ο στόχος δεν είναι να δημιουργήσουμε νέες εφαρμογές ή να κάνουμε χρήση λογισμικού της Google», δηλώνει ο Τζέισον Γουίμπε, που συντονίζει το εργαστήριο για το Κερν. «Πρόκειται για τη δημιουργία κάτι εντελώς καινοτόμου».

Τα πρότζεκτ

Στην Αλαμέντα, τα πρότζεκτ τους έχουν την προσέγγιση ο «πολίτης πρώτος», με κεντρική ιδέα ότι οι δημοτικές αρχές δεν μπορούν να χαράζουν πολιτική χωρίς να παίρνουν υπόψη τους τις ανάγκες των πολιτών.



Για παράδειγμα, ένα από τα πρότζεκτ είναι μία εφαρμογή που θα προσφέρει άμεση ενημέρωση για τις κοινωνικές υπηρεσίες όπως και αυτές της υγείας και μία άλλη θα ενημερώνει για τις δυνατότητες απασχόλησης.

Οπως επισημαίνεται, το όφελος για τις κυβερνήσεις θα είναι ότι θα έχουν επαγγελματική καθοδήγηση και επιπλέον τεχνολογικά μέσα στη διάθεσή τους, ενώ από την πλευρά της η Google θα έχει τη δυνατότητα να εισδύσει στον κυβερνητικό τομέα. Αυτό είναι, όμως, που ανησυχεί αρκετούς, όπως την καθηγήτρια Νομικής στο Χάρβαρντ Σούζαν Κρόφορντ: «Μπορεί η Google να πουλάει εργαλεία στις Αρχές, δεν μπορεί όμως να αντικαταστήσει την κυβέρνηση».
πηγή

Σχόλια