Οπως ο Σαμαράς έδιωξε τον Θεοχάρη έτσι και ο Τσίπρας διώχνει την Σαββαίδου.





Ενα απο τα γεγονότα που επιτάχυναν την απόφαση Μέρκελ να εκδιώξει τον Σαμαρά και να διορίσει τον Τσίπρα ήταν και η αποπομπή του Θεοχάρη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δανειστών ο Θεοχάρης εκδιώχθηκε επειδή τόλμησε να ακουμπήσει μεγάλους οφειλέτες.

Οι δανειστές πιστεύουν ότι ακόμα και σε μιά χώρα σαν την Ελλάδα θα πρέπει αυτοί που μαζεύουν τα λεφτά να είναι ανεξάρτητοι και όχι διορισμένοι απο το εκάστοτε κόμμα.

Μυστήριο γιατί....

Τώρα ο Τσίπρας φαίνεται ότι θέλει - και αυτός με τη σειρά του - να διώξει την Σαββαίδου.





Αυτό ήταν και μιά ιδέα του Βαρουφάκη.

Αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακό ότι οι κυβερνήσεις στο ελληνικό κρατίδιο είτε δεξιές είτε αριστερές συμπίπτουν σε ορισμένους τομείς άσκησης της εξουσίας...

Ενας απο αυτούς ήταν, είναι, και θα είναι ο πλήρης έλεγχος αυτών που μαζεύουν τους φόρους , επιβάλλουν πρόστιμα και άλλα τέτοια...

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει το γιατί...

Δείτε τι έγραφε πέρσι το καλοκαίρι το Bloomberg

Bloomberg: Εκδιώχθηκε ο Χάρης Θεοχάρης

Στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η νέα γενική Γραμματέας Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου στο έργο της αλλά και στο παρασκήνιο της αποχώρησης του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση του αναφέρεται το Bloomberg.

Σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο σημειώνει ότι η Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Λέκτορας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στέλεχος της PricewaterhouseCoopers αντικαθιστά τον Χάρη Θεοχάρη, "ο οποίος εκδιώχθηκε μετά την άσκηση αξιώσεων κατά 300 ατόμων μεγάλου πλούτου. Η έξοδος του δημιούργησε ανησυχίες για τη δέσμευση της χώρας να προωθήσει τις δύσκολες οικονομικές μεταρρυθμίσεις".

Με τη φοροδιαφυγή να είναι βαθιά ριζωμένη στην Ελλάδα, τα Bloomberg  σημειώνει ότι η Σαββαΐδου αντιμετωπίζει την πρόκληση να δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο έργο της να δρομολογήσει αντιλαϊκά μέτρα για να γεμίσει τα ταμεία της πιο χρεωμένης χώρας της Ευρώπης.

Ο διορισμός της έρχεται με φόντο τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη και μια πλημμύρα κεφαλαίων προς την Ελλάδα από επενδυτές πεινασμένους για αποδόσεις που έχουν αφαιρέσει την πίεση προς την κυβέρνηση για την αναγκαία οικονομική αναμόρφωση, αναφέρει το πρακτορείο.

Ο πρώην επικεφαλής Δημόσιων Εσόδων Χ. Θεοχάρης μπορεί να είναι μεταξύ των θυμάτων από την χαλάρωση της πίεσης στην κυβέρνηση, προσθέτει. Όταν αποχώρησε, στις 5 Ιουνίου, μόλις 17 μήνες στην πενταετή θητεία του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε “βαθιά ανησυχία”, ενώ εξήρε τις προσπάθειες του “για την αύξηση των ποσοστών είσπραξης εσόδων και την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων για τους φόρους εισοδήματος και περιουσίας”.

Στη διάρκεια της θητείας του, αναφέρει το Bloomberg,  η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους για τα έσοδα και πραγματοποίησε ελέγχους στις φορολογικές δηλώσεις περίπου 300 πλούσιων ατόμων, με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Θεοχάρης σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης του.

“Το κίνητρο για την αντικατάσταση του φαίνεται να είναι η πολιτική επιθυμία να χαλαρώσει η προσπάθεια για τη συγκέντρωση των φόρων”, δηλώνει ο Μανόλης Γαλενιανός, καθηγητής στο University of London. “Η εκδίωξη ενός αξιωματούχου που υποτίθεται ότι είναι διορισμένος για θητεία πέντε ετών χωρίς να παρουσιάσεις σοβαρή αιτιολόγηση καθιστά παρωδία την ανεξαρτησία της αρχής για τη συλλογή των φόρων”, πρόσθεσε.

Σχόλια