Δεν έχουν λεφτά για τα οικογενειακά επιδόματα, δεν έχουν λεφτά για την κάρτα σίτισης. Για τις συντάξεις θα έχουν;

Καθυστερήσεις στην καταβολή οικογενειακών επιδομάτων και βοηθημάτων για σίτιση

 Υπουργοί της κυβέρνησης 




Σε ιδιότυπη διαχείριση των αναγκών έως το τέλος του μήνα προχωρά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με το βλέμμα στην εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ. Ετσι, και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις στελεχών του υπουργείου Εργασίας, ούτε χθες, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, καταβλήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα σε 640.000 οικογένειες, που αγωνιούν από τα μέσα Οκτωβρίου. Αντίστoιχα δεν πιστώθηκε στους 145.359 δικαιούχους της Κάρτας Αλληλεγγύης η δ’ δόση για την επιδότηση σίτισης. Στην αναμονή βρίσκονται στο υπουργείο Εργασίας και για τη χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 5 εκατ. ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Αναλυτικά, για την ερχόμενη εβδομάδα μεταφέρεται η καταβολή της γ’ δόσης των οικογενειακών επιδομάτων από τον ΟΓΑ. Η πίστωση των περίπου 225 εκατ. ευρώ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στους 640.000 δικαιούχους, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Εργασίας, δεν πραγματοποιήθηκε ούτε χθες, Παρασκευή. Πρόκειται για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του οικογενειακού επιδόματος σε 235.463 δικαιούχους που αρχικά είχε οριστεί για τις 20 Οκτωβρίου, καθώς και για την καταβολή της πρώτης δόσης στους υπόλοιπους περίπου 400.000.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος είχε δημόσια επιρρίψει ευθύνες στο ΠΑΜΕ για την καθυστέρηση, λόγω της διήμερης κατάληψης του υπουργείου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των συνδικαλιστών του ΚΚΕ.

Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων κυμαίνεται από 13 έως 40 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των ανήλικων τέκνων και το οικογενειακό εισόδημα. Το ειδικό επίδομα στήριξης τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ τον χρόνο και χορηγείται σε τρεις ισόποσες δόσεις. Τα επιδόματα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια σε όσους έχουν παιδιά κάτω των 18 ή 19 ετών εφόσον φοιτούν στη μέση εκπαίδευση ή 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή έχουν πάνω από 67% ποσοστό αναπηρίας.

Εκτός χρονοδιαγράμματος και προγραμματισμού βγήκε η καταβολή της δ’ δόσης της επιδότησης σίτισης, που πιστώνεται στην Κάρτα Αλληλεγγύης, σε 145.359 δικαιούχους, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 349.826 ωφελούμενους, μέλη των οικογενειών τους. Το υπουργείο Εργασίας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ούτε το ποσό των 16,7 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή κάθε μήνα της συγκεκριμένης επιδότησης. Εως τώρα οι προηγούμενες τρεις δόσεις είχαν καταβληθεί στις 24 κάθε μήνα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η καταβολή της δ’ δόσης μεταφέρεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Ας σημειωθεί ότι η επιδότηση σίτισης ανέρχεται στο ποσό των 70-220 ευρώ τον μήνα και χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με το εισόδημα που έχουν δηλώσει. Η επιδότηση σίτισης είναι προγραμματισμένο να χορηγηθεί σε εννέα μηνιαίες δόσεις, άρα η ολοκλήρωσή της θα γίνει τον Απρίλιο του 2016.

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον και στην πληρωμή των συντάξεων εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Ηδη, το ΙΚΑ για έναν ακόμη μήνα αποφάσισε να προχωρήσει στη λήψη ολιγοήμερου δανείου ύψους 210 εκατ. ευρώ από υπο-τομείς ασφάλισης που έχουν ενταχθεί σε αυτό. Η σχετική απόφαση υπογράφηκε από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και ορίζεται ότι το δάνειο χορηγείται από τον Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού (ΤΑΠ) ΔΕΗ (100 εκατ. ευρώ), τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου (70 εκατ. ευρώ) και τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ – 40 εκατ. ευρώ). Το δάνειο χορηγείται για το διάστημα από 27 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου και θα αποπληρωθεί έντοκα από το ΙΚΑ προς τους παραπάνω Τομείς. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στο υπουργείο Εργασίας δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στην καταβολή των συντάξεων, ενώ διευθετήθηκε και το θέμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, για το οποίο εξασφαλίστηκε επιπλέον χρηματοδότηση, πιθανότατα μέσω δανείου.
πηγή

Σχόλια