Μήπως η επικράτηση του "ΟΧΙ" έχει πλεονεκτήματα για τους Ελληνες ευρωπαιστές;

Τα πλεονεκτήματα του ΟΧΙ

Photo: Nikos Libertas / SOOC

Θα επιλέξω το ΝΑΙ αλλά θεωρώ ότι το ΟΧΙ έχει ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα: Κατ' αρχήν είναι πολύ πιο εύκολα διαχειρίσιμο. Όχι από μας. Από τους εταίρους μας. Αλλά μήπως στο τέλος και από μας;

Μοιάζει παραδοξολογία αλλά να ο συλλογισμός: Στο ΟΧΙ δεν θα υπάρχει κάτι να συνεχισθεί. Ουδείς θα μιλήσει με κάποιον άλλον. Ούτε οι τράπεζες θα ξανανοίξουν μέχρι να αλλάξει η κυβέρνηση, διότι απλά θα τελειώσουν τα χαρτονομίσματα στη φυσική τους μορφή. Σε μία εβδομάδα το μισό παραγωγικό δυναμικό της χώρας θα έχει σταλεί σε απλήρωτη άδεια. Οι ελλείψεις θα είναι καθημερινότητα και η κυβέρνηση θα θέλει αλλά δεν θα μπορεί να κάνει εκλογές γιατί θα τις χάσει αν φτάσει σε αυτές. Επειδή τα δεδομένα της πρότασης Γιούνκερ δεν ισχύουν πλέον, αν υπάρξει μία νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, οι εταίροι θα κάνουν μία πρόταση με μεγαλύτερες περικοπές δαπανών καθώς η οικονομία πλέον δεν θα προβάλλεται στους αριθμούς των παραδοχών του πακέτου Γιούνκερ. Το 1% πρωτογενές πλεόνασμα θα έχει γίνει πρωτογενές έλλειμμα, θα χρειάζονται μεγαλύτερες περικοπές των συντάξεων, απολύσεις στο δημόσιο κ.λπ. Σοκ και δέος.

Μετά από αυτό, μία κυβέρνηση που εκτός από αυτά τα μέτρα θα πρέπει να κουρέψει και τις καταθέσεις, θα σχηματισθεί υπό την πίεση της περίστασης, πιο εύκολα.

Αντίθετα, στο ΝΑΙ θα αρχίσουν πάλι τα μισά ψέματα και οι μισές αλήθειες, η δημιουργική ασάφεια, μία ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει αλλά και απειλεί με ανατροπή ενώ θα χρειάζονται εσωτερικές διαδικασίες αποφάσεων σχεδόν αδύνατες στα ασφυκτικά πλαίσια που ορίζει η κατάρρευση του πιστωτικού συστήματος.

Βεβαίως, το ΟΧΙ κρύβει κινδύνους στη διαχείρισή του, που έχουν σχέση με την εσωτερική ειρήνη της χώρας και κυρίως με το μέγεθος της ζημιάς με την Ε.Ε., ακόμα και αν γλυτώσουμε -πολύ δύσκολο- την απομάκρυνση από το κοινό νόμισμα. Στην περίπτωση του ΟΧΙ, οι θεσμοί θα έρθουν να μας προτείνουν να μας βοηθήσουν οι ίδιοι για τη μετάβαση στη ΔΡΑΧΜΗ καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς ανίκανη να την οργανώσει. Η ΕΚΤ θα το κάνει αφού πρώτα μας πετάξει έξω από το target 2 και τα ευρώ μας δεν θα είναι πλέον ίδια με τα ευρώ των άλλων. Στην Ευρώπη υπάρχει κούραση με το ελληνικό ζήτημα. Ένα ΟΧΙ δίνει τη δυνατότητα να υπάρξει ένα γρήγορο «κόψιμο», που θα παραδειγματίζει όσους ψηφίζουν το φθινόπωρο και τις επόμενες ελληνικές κυβέρνήσεις, ενώ θα κάνει σαφές στους Έλληνες που θέλουν το ευρώ ότι αυτό συνεπάγεται και υποχρεώσεις. Δεν είναι συμφέρον για εμάς; Ίσως, αλλά αυτό ξεπερνιέται με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα συμβεί το παραμικρό. Μέχρι να συμβεί...
πηγή

Σχόλια