Η Μέρκελ συμπαθεί τον Τσίπρα. Δεν τον θεωρεί λαικιστή, κατανοεί ότι πρέπει να κάνει αυτά που δεν μπόρεσε κανείς πριν απο αυτόν να κάνει...

ΓΙΑΤΙ Η ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΠΗΡΕ ΤΟ ΘΕΜΑ «ΕΛΛΛΑΔΑ» ΠΑΝΩ ΤΗΣ


FAZ: Η Μέρκελ θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα -Βρίσκει τον Τσίπρα συμπαθητικό

Στην «εγκάρδια σχέση» που έχουν αναπτύξει τους τελευταίες μήνες η Άγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις διαφωνίες για το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αναφέρεται άρθρο της Frankfurter Allgemeine, το οποίο υποστηρίζει πως η Γερμανίδα καγκελάριος θέλει να βοηθήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Η Μέρκελ βρίσκει τον Τσίπρα συμπαθητικό. Κατανοεί ότι έχει μπροστά του ένα απίστευτα δύσκολο έργο και ότι δεν έχει εμπειρία διακυβέρνησης. Θέλει να τον βοηθήσει», σχολιάζει υψηλόβαθμος Γερμανός πολιτικός, σύμφωνα με τη FAZ.
Εξάλλου, σημειώνει η εφημερίδα, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει πολύ περισσότερη κατανόηση για τον Έλληνα Πρωθυπουργό από την πλειοψηφία των Γερμανών, των βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών ή τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, για τη Μέρκελ ο Τσίπρας δεν είναι ένας λαϊκιστής που δεν έχει καμία ιδέα για την οικονομία. Η ίδια πιστεύει ότι μέσα σε διάστημα μερικών μηνών θα πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις τις οποίες οι προκάτοχοί του ανέβαλαν για χρόνια. Διότι, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, σε κάθε έλεγχο του προγράμματος βοήθειας οι πιο δύσκολες και πολιτικά επικίνδυνες μεταρρυθμίσεις αναβάλλονταν για τα επόμενα χρόνια.
Παράλληλα η Μέρκελ βλέπει μια ευκαιρία με τον Τσίπρα, επισημαίνει η FAZ. Καθώς ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έχει φιλικές σχέσεις με τους ολιγάρχες στην Ελλάδα, όπως οι προκάτοχοί του, θα μπορούσε να σπάσει τις υπάρχουσες δομές και να εξαλείψει τις ανισότητες.
«Όταν ο Σόιμπλε δήλωσε ότι σκέφτεται ένα Grexit, η Μέρκελ τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για να ξεκαθαρίσει: όχι όσο βρίσκομαι στην εξουσία. Την προηγούμενη Δευτέρα η Γερμανίδα καγκελάριος πήρε το θέμα στα χέρια της και ενεπλάκη στις διαπραγματεύσεις όσο ποτέ άλλοτε. Κάλεσε στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τους επικεφαλής των τριών θεσμών», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τη FAZ, η Μέρκελ, ο Ολάντ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζουν μια μείωση του ελληνικού χρέους, όχι μέσω ενός κουρέματος, αλλά μέσω της παράτασης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μικρότερων επιτοκίων.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για να βοηθήσει τον Τσίπρα, αν και γνωρίζει τις διαφωνίες του Σόιμπλε καθώς και ότι θα είναι δύσκολο να πείσει το κόμμα της να συμφωνήσει σε μια παράταση του προγράμματος, υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα.
«Αλλά οι Χριστιανοδημοκράτες θα πουν πραγματικά όχι την επόμενη φορά που η καγκελάριος θα φέρει στη Μπούντεσταγκ το θέμα της αποδέσμευσης της τελευταίας δόσης του δεύτερου προγράμματος; Ή ακόμη και σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα;», διερωτάται η FAZ και καταλήγει: «Μια διάσπαση στη Μπούντεσταγκ θα σήμαινε το τέλος της καγκελαρίας της Μέρκελ. Και αυτό μπορεί κανείς δύσκολα να το φανταστεί».
Πηγή: ΑΜΠΕ


Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μια απορία : γιατί ο Βαρουφάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Σόϊμπλε αφού τη διαπραγμάτευση την πήρε επάνω της η Μέρκελ; Τον πεθύμησε και είπε να πεταχτεί μέχρι το Βερολίνο να πιεί ένα καφέ με τον κολλητό του;
Καλός ο σανός αλλά θέλει και σως για να γίνει εύγευστος.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…

Αυτές τις π@@@@@ες αναπαράγετε και ξεσαλώνουν οι γερμανόφιλοι δοσίλογοι στο εσωτερικό και οι ελληνοφάγοι γερμανοί στο εξωτερικό. Τα μνημόνια και οι μ@@@@@ες της ηγετικής -τρομάρα της- δύναμης της Ευρώπης μαζί με τους ευνούχους δορυφόρους της, έφεραν την οικονομία της χώρας στη δεκαετία του 1950. Τότε υπήρξε ένας Καραμανλής που όλοι βρίζανε και προχώρησε σε ταχεία εκβιομηχάνιση της χώρας και έφαγε ο κόσμος ψωμάκι και αναπτύχθηκε η Ελλάδα μέχρι που φάγαμε μιά χούντα στο κεφάλι γιά να μάθουμε να μη σηκωνόμαστε από το χώμα. Μετά τη χούντα, με τον Ανδρέα που όλοι οι προσκυνημένοι σήμερα βρίζουν, πάλι ανέκαμψε η χώρα και εκσυγχρονίσθηκε, μέχρι που φάγαμε στο κεφάλι ένα Σημίτη που μας ξεπούλησε στεγνά στους Γερμανούς γιά να μάθουμε να μη σηκώνουμε κεφάλι. Και το 2010 ένας πανύβλαξ Γιωργάκης, έφερε το ΔΝΤ και μας κατέστρεψε οικονομικά γιά να πεθάνουμε επι τέλους και να πάψουμε να είμαστε οι ενοχλητικοί ψύλλοι στον γιακά των πολιτισμένων της Δύσης. Πότε θα μάθουμε να μη εμπιστευόμαστε την Δύση και να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας; Μετά θάνατον;