Η πολιτισμική διαφορά (όχι τα λεφτά) μεταξύ της ομάδας Τσίπρα (και του ιδίου) και (όλων) των υπόλοιπων ευρωπαίων είναι το βασικότερο εμπόδιο για τη συμφωνία...

Που βρίσκεται η διαπραγμάτευση πριν από την συνάντηση Τσίπρα - Merkel - Hollande
Ο Τσίπρας και η ομάδα του ίσως να μην μπορούν να αντιληφθούν τι τους λένε. Εκλαμβάνουν τον ευγενικό τρόπο που τους τίθενται τα ζητήματα ως υποχώρηση των συνομιλητών τους...

Η διαφορά μεταξύ των διαπραγματευτών όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό δεν ξεπερνά συνολικά (στα επιμέρους σκέλη του) το ένα δισ. ευρώ, ήτοι κινείται λίγο πάνω από το 0,6% του ΑΕΠ. Τα "μέτρα" που έχουν προσδιορισθεί για την κάλυψή του έχουν επίσης προσδιορισθεί.
Παρ’ όλα αυτά η αποψινή συνάντηση μεταξύ του κ. Τσίπρα και των κ.κ. Merkel και Hollande φαίνεται να παραμένει εξαιρετικά αμφίβολη ως προς το αποτέλεσμά της, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους που παρακολουθούν από πολύ κοντά τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι στιγμής το επιτελείο του κ. Τσίπρα που βρίσκεται εδώ και μέρες στις Βρυξέλλες θα παραμείνει και σήμερα στα... περίχωρα της συνάντησης.
Οι ίδιοι κύκλοι όμως επισημαίνουν ότι ο βασικότερος κίνδυνος σήμερα δεν βρίσκεται τόσο στους αριθμούς (σ.σ. αν και σημειώνεται ότι τα απαιτούμενα μέτρα παραμένουν εξαιρετικά δύσκολα για την ελληνική κυβέρνηση) όσο στο γεγονός ότι η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται (σ.σ. "να καταλαβαίνει" είναι η λέξη που χρησιμοποιήθηκε) το πραγματικό περιεχόμενο των θέσεων των συνομιλητών της...
Η λεκτική ευελιξία των Eυρωπαίων συνομιλητών του κ. Τσίπρα εκλαμβάνεται ως "διαφορά" από τις θέσεις που εκφράζει με τον γνωστό άμεσο τρόπο του ο κ. Schaeuble, γεγονός που πολλές φορές παρεξηγείται από την ελληνική πλευρά... Αυτή η "δυσκολία" -όπως παρατηρείται- δημιουργεί παρεξηγήσεις οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα και στην σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη και καθοριστική για τις επόμενες εξελίξεις συνάντηση.
Βέβαια, σήμερα παρά τις χθεσινές διαβεβαιώσεις για την πραγματοποίηση της συνάντησης κορυφής εμφανίζουν το ραντεβού αυτό με επιφυλάξεις υποστηρίζοντας ότι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.
 πηγή

Σχόλια