Market Watch: H Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση κλόουν -Ατύχημα λόγω ανικανότητας

[Market Watch: H Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση κλόουν -Ατύχημα λόγω ανικανότητας]



Ένας υπουργός Οικονομικών που όταν δεν γράφει στο blog του ή δεν κάνει αναρτήσεις στο Twitter, φωτογραφίζεται για το Paris Match. Ένας πρωθυπουργός που με αγριωπό ύφος ζητάει από τους Γερμανούς αποζημιώσεις από τα εγκλήματα των Ναζί και κάνει μαθήματα ιστορίας στους Γερμανούς. Ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Αλέξης Τσίπρας προσφέρουν άρτο και θεάματα στα παγκόσμια μίντια.

Με αυτόν τον τρόπο προλογίζει το άρθρο του ο δημοσιογράφος Μάθιου Λιν στο Market Watch που φέρει το επίσης υποτιμητικό τίτλο: «Η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ; Οι κλόουν που κυβερνούν την Ελλάδα». Αναφέρει στη συνέχεια: «Οι πράξεις των δύο ανδρών διασκεδάζουν τα παγκόσμια μίντια. Όποιος τους ακολουθεί στο Twitter μπορεί να απολαύσει τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει».

 Μόνο που όπως γράφει ο Λιν όσο διασκεδαστικό και αν είναι όλο αυτό, δεν θα ήθελε κανείς να κρατούν στα χέρια τους τη σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. «Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει. Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν πως η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει, ενώ το QE της ΕΚΤ προσθέτει ακόμη πιο θετικά σημάδια στο momentum», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι δεν πάει καλά; Η Ελλάδα! Γράφει ο Λιν: «Βρίσκεται μονίμως σε έναν κίνδυνο λόγω της απειρίας της ελληνικής κυβέρνησης. Κανένα από τα σημαίνοντα στελέχη της δεν έχει εμπειρία στη διακυβέρνηση ή, όντως, δεν κατείχαν ποτέ κάποια σοβαρή δουλειά. Έτσι, το «Grexident», η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ λόγω ατυχήματος, φαντάζει ολοένα και πιο πιθανό. Αυτό, δε, θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις στη σταθερότητα του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος».

Είναι διασκεδαστές

Η πολεμική του Λιν εναντίον των Τσίπρα-Βαρουφάκη συνεχίζεται ως εξής: «Κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί ότι ο Τσίπρας δεν είναι μια καλή διασκέδαση. Για τα συνήθη πρότυπα των υπουργών Οικονομικών, ο Βαρουφάκης είναι πνευματώδης και έχει την ικανότητα (λες και διαθέτει λέιζερ) να φτάνει αμέσως στο θέμα που θέλει να θίξει. Με το δερμάτινο μπουφάν του, δεν είναι τυχαίο ότι έχει ονομαστεί »ροκ σταρ». Το πρόβλημα είναι ότι έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται ως τέτοιος».

Στο άρθρο αναφέρει την πρόσφατη φωτογράφησή του στο Paris Match και φυσικά δεν την επικροτεί: «Επέτρεψε στο Paris Match να τον φωτογραφήσει μαζί με την ελκυστική ξανθιά γυναίκα του. Έχει εμφανιστεί στο εξώφυλλο του Esquire. Έχει 345.000 ακόλουθους στο Twitter, όταν ο Τζορτζ Όσμπορν έχει μόλις 100.000. Τέλος, αυτή την εβδομάδα ενεπλάκη σε μια διαμάχη για μια παλαιά ομιλία στο Ζάγκρεμπ όπου κατέληξε με το υψωμένο μεσαίο δάχτυλό του κατά των Γερμανών. Τα δημοσιεύματα στο γερμανικό Τύπο, από εκείνη τη στιγμή, δίνουν και παίρνουν».

Μεταξύ Βουλής και Twitter

Σειρά παίρνει ο Τσίπρας για τον οποίο ο Λιν γράφει: «Αλλά και ο Τσίπρας δεν είναι καλύτερος. Σε μια φλεγματική ομιλία του στην ελληνική βουλή κατηγόρησε τη Γερμανία ότι δεν έχει πληρώσει τις αποζημιώσεις από τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο και ότι ξεγλίστρησε με κόλπα για να δώσει χρήματα για τα εγκλήματα των Ναζί. Ήταν ένα παιδικό ξέσπασμα. Τα τελευταία 2000 χρόνια οι περισσότεροι χώρες της Ευρώπης έχουν διεξάγει πόλεμο μεταξύ τους για το ένα ή το άλλο θέμα. Υπό αυτή την έννοια ο οποιοσδήποτε ηγέτης θα μπορούσε να ζητάει τώρα αποζημιώσει. Τίποτα από αυτά όμως δεν προσφέρουν εποικοδομητικές λύσεις. Τη στιγμή που ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης αναλώνονται στη Βουλή ή το Twitter, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια δίνη προβλημάτων. Τα φορολογικά έσοδα πέφτουν, οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν και μεταξύ φωτογραφήσεων και αναρτήσεων στο blog, ο Βαρουφάκης προέβαλε ως καλύτερο κυβερνητικό πλάνο τους ιδιώτες εφοριακούς. Αλλά, πάλι, αυτοί δεν είναι άνθρωποι που είχαν εμπειρία από την διεύθυνση οποιουδήποτε πράγματος». Ο Λιν αναφέρει πως η Μέρκελ, ο Ολάντ ή ο Κάμερον έχουν περάσει τα περισσότερα χρόνια τους στην πολιτική, αλλά προηγουμένως κάπου είχαν δουλέψει και κάπως έτσι έμαθαν τι θα πει «υπευθυνότητα». Σε αντίθεση με τον Τσίπρα και τον Βαρουφάκη.

Το ευρύτερο πρόβλημα

 Κατά τον Λιν το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλα τα λαϊκιστικά κόμματα που αναφύονται στην Ευρώπη και στις ηγεσίες των οποίων βρίσκονται κωμικοί, ακτιβιστές, ακαδημαϊκοί και μπλόγκερς – κι όλοι αυτοί με ελάχιστη ιδέα για το πώς γίνονται τα πράγματα.

«Αυτό μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα. Αυξάνει την πιθανότητα ενός ατυχήματος και αυτή είναι η περίπτωση της Ελλάδας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί; Ένα ατύχημα είναι πιθανό, απλώς γιατί οι ηγέτες της χώρας δεν ξέρουν τι κάνουν. Το ίδιο μπορεί να συμβεί στην Ισπανία, την Ιταλία ή τη Γαλλία».

Για να καταλήξει ο Λιν: «Η Ιστορία μας διδάσκει πως οι μεγαλύτερες καταστροφές προκλήθηκαν όχι από σχέδιο, αλλά από ατύχημα. Η Ελλάδα θα μπορούσε εύκολα να μας το θυμίσει. Το Grexident είναι πολύ πιθανό, κι ας είναι αισιόδοξες οι αγορές, και θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία., Ακόμη και αν μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, τα φορολογικά έσοδα πρέπει να αυξηθούν και η ανταγωνιστικότητα πρέπει να βελτιωθεί, αλλά και με τα ριζοσπαστικά κόμματα που διοικούνται από κλόουν, δεν περιμένεις κάτι τέτοιο να συμβεί».
πηγή

Σχόλια