Deutsche Bank. Τρία τα σενάρια. Το κακό, το καλό και το ενδιάμεσο. Σε όλα η κυβέρνηση (όπως την ξέρουμε) τελειώνει.

Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα που «βλέπει» η Deutsche Bank

Παραμένουν υψηλά τα ρίσκα για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων εκτιμούν οι αναλυτές
 Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα που «βλέπει» η Deutsche Bank

Τα ρίσκα για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές παραμένουν υψηλά, εκτιμά η Deutsche Bank η οποία δεν αποκλείει, το ενδεχόμενο, τελικά, του δημοψηφίσματος, με διακύβευμα, τόσο την επίτευξη μίας «απρόθυμης» συμφωνίας με τους δανειστές και εταίρους, όσο και εμμέσως, την ιδιότητα της χώρας ως μέλους της ζώνης του ευρώ και στη συνέχεια την προσέλκυση ευρείας στήριξης από όλα τα άλλα φιλοευρωπαϊκά κόμματα.

Η γερμανική τράπεζα, επισημαίνει την μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, αλλά και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, με δημόσιες διαφωνίες σε θέματα από τις αποζημιώσεις μέχρι τη μετανάστευση, οι οποίες «δεν βοήθησαν προς την οικοδόμηση συναίνεσης στην κοινή γνώμη των δύο χωρών», την ώρα  που παρατηρείται  ραγδαία επιδείνωση της ταμειακής θέσης της χώρας.

Ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank Γιώργος Σαραβέλος (George Saravelos), προχώρησε στην καταγραφή τριών σεναρίων για την συνέχεια:

- Στο πρώτο, οι διαπραγματεύσεις καταρρέουν, ενώ  η αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης να εξυπηρετήσει το χρέος της, οδηγεί με την σειρά της την ΕΚΤ να αναστείλει την επιλεξιμότητα των εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου και την de facto αναστολή του συστήματος πληρωμών Target 2. Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας έκβασης για την εγχώρια οικονομία, το αποτέλεσμα αυτό θα ήταν ανεπιθύμητο για την ελληνική κυβέρνηση. Οι έλεγχοι κεφαλαίου θα τεθούν σε εφαρμογή, καθώς νέες συνομιλίες θα ξεκινήσουν από νέα βάση  κάτω από ένα τεταμένο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

- Στο δεύτερο, επιτυγχάνεται μία πλήρης συμφωνία η οποία επικυρώνεται μάλιστα από την Βουλή. Στην περίπτωση αυτή τα ερωτηματικά έχουν να κάνουν με το κατά πόσο η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρόθυμη να υποστηρίξει άνευ όρων μια τέτοια συμφωνία και το κατά πόσο η συμφωνία αυτή θα γίνει  αποδεκτή από τους ΑΝΕΛ, αλλά και την Αριστερή Πλατφόρμα. Καθώς η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία μόλις 11 βουλευτών, θα βρισκόταν σε κίνδυνο, ωστόσο η συμφωνία είναι πιθανό ότι θα ψηφιστεί από την ελληνική βουλή, δεδομένου ότι οι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι πρότειναν προληπτική υποστήριξη. Σε αυτήν την περίπτωση θα απαιτούνταν νέος σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού (με ή χωρίς τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό) ή στην χειρότερη περίπτωση νέες εκλογές.

- Στο τρίτο σενάριο, έχουμε μία «απρόθυμη» συμφωνία που ακολουθείται από ένα δημοψήφισμα. Η ανάγκη να αποφευχθεί ο έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων θα οδηγούσε σε μια «απρόθυμη» συμφωνία με τους θεσμούς. Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να υποβληθεί σε δημοψήφισμα, αν είναι δύσκολο να προβλεφθεί τελικά τόσο η πολιτική αφήγηση όσο και τα ερωτήματα που μπορεί να τεθούν σε ένα δημοψήφισμα. Η πιο πιθανή έκβαση πάντως θεωρείται από την γερμανική τράπεζα,  αυτή της «απρόθυμης» κυβερνητικής υποστήριξης, που ακολουθείται από  ένα δημοψήφισμα με διακύβευμα τόσο την συμφωνία αυτή, όσο και εμμέσως την ιδιότητα της χώρας ως μέλους της ζώνης του ευρώ και στη συνέχεια την προσέλκυση ευρείας στήριξης από όλα τα άλλα φιλο-ευρωπαϊκά  κόμματα.

Σχόλια