Τσίπρας. Είδε το αδιέξοδο, έστειλε επιστολή στη Μέρκελ, πήρε το πολυπόθητο ραντεβού στο Βερολίνο.

Αγαπητή Ανγκελα, αγαπητέ Φρανσουά...
 Αγαπητή Ανγκελα, αγαπητέ Φρανσουά...
Επιστολές Τσίπρα σε Μέρκελ και Ολάντ - Έντονο παρασκήνιο ενόψει της συνόδου κορυφής και της πρώτης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Βερολίνο


Έντονο παρασκήνιο προηγήθηκε της επισημοποίησης του  ραντεβού Τσίπρα - Μέρκελ στις 23 Μαρτίου στο Βερολίνο.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κ. ΑλέξηςΤσίπρας, διαβλέποντας τις τάσεις διαμόρφωσης νέου αδιεξόδου στις συνομιλίες με τους ευρωπαίους εταίρους και υπό το βάρος των πιεστικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου, απέστειλε επιστολές προς την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός με τις επιστολές του επιχειρεί να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις των τελευταίων ημερών, δηλώνει ότι η κυβέρνησή του κινείται προς ικανοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε προσωπικά στις 20 Φεβρουαρίου και επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία τα οποία είναι ικανά να επιτρέψουν την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Και ζητεί προς τούτο να δοθεί το σχετικό σήμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να παρασχεθούν οι ελάχιστες χρηματοδοτικές διευκολύνσεις
  
Η αλήθεια είναι ότι το κλίμα είχε φορτιστεί επικίνδυνα τόσο από τις πολλές δηλώσεις ένθεν - κακείθεν, όσο και από την απόσταση στις διαπραγματεύσεις της Αθήνας μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων και των στελεχών του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε διαπιστώσει από την περασμένη Παρασκευή το κενό στις διαβουλεύσεις και επιπλέον κάποια στιγμή  ένιωσε ότι οι εδώ εμπειρογνώμονες «έχτιζαν» ένα κατηγορητήριο με ποικίλες αναφορές για την ασφάλεια, το χώρο των διαπραγματεύσεων μέχρι και τις αντιλήψεις των στελεχών οι οποίες κινούνταν σε άλλες σφαίρες από τις δικές τους.

Το σοβαρότερο όμως που προκάλεσε την αντίδραση του Πρωθυπουργού έγκειται στο γεγονός ότι παρά τις ελληνικές διαθέσεις και προσπάθειες για προώθηση αλλαγών και μεταρρυθμίσεων η χώρα αντιμετωπίζεται με τον ίδιο και χειρότερο τρόπο και ότι η οικονομία της στραγγαλίζεται από την έλλειψη ρευστότητας.

Δεν της προσφέρεται ούτε η ελάχιστη ροή πιστώσεων που θα της επέτρεπε να μην ψάχνει ακόμη και στα παλαιά βιβλία προκειμένου να βρει χρήματα για  να αποπληρώσει δανειστές και εταίρους, αφήνοντας στην άκρη άλλες κρισιμότερες για την οικονομία και την κοινωνία ανάγκες.

Η ανταπόκριση πάντως της κυρίας Μέρκελ αντιμετωπίζεται θετικά, όπως θετικά αντιμετωπίζεται συνολικά η κινητικότητα των τελευταίων ημερών ως προς το ελληνικό θέμα. Σημειώνεται ότι η κυρία Ατκινσον, οικονομική  σύμβουλος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, επικοινώνησε τόσο με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και με ευρωπαίους επισήμους μεταδίδοντας την ανησυχία της για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει για την παγκόσμια οικονομία ενδεχόμενη επιδείνωση της ελληνικής κρίσης. Όπως και να έχει φαίνεται να έχουμε εισέλθει σε ένα νέο κύκλο επαφών ενόψει και της συνόδου κορυφής την Πέμπτη, όπου θα καταστεί δυνατή η παρουσίαση του ελληνικού προβλήματος και η αναζήτηση οριστικών λύσεων.

Το δυστύχημα είναι ότι ο Βολκφανγκ Σόιμπλε επιμένει στη σκληρή γραμμή και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της επίσκεψης Τσίπρα στο Βερολίνο έσπευσε να κάνει τα συνήθη δηλητηριώδη σχόλιά του.    

Σχόλια