Το τελευταίο ταγκό στο... Βερολίνο

 

Είναι σαφές ότι η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη τελευταία ευκαιρία. Η πρόσκληση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο την προσεχή Δευτέρα, αποτελεί κίνηση μείζονος πολιτικής σημασίας από την εξέλιξη της οποίας θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Και επειδή η γερμανική πλευρά προετοιμάζει πάντα πολύ προσεκτικά τις κινήσεις της, είναι προφανές ότι το ραντεβού της Δευτέρας θα περιλαμβάνει στην ατζέντα του το σενάριο και τις προϋποθέσεις αποφυγής ενός "ελληνικού ατυχήματος". Μόνο που το σενάριο αυτό θα είναι μοναδικό και μη διαπραγματεύσιμο.

Με άλλα λόγια, είναι βέβαιο ότι η κυρία Μέρκελ θα προτείνει έναν πολύ συγκεκριμένο "οδικό χάρτη" στον Έλληνα πρωθυπουργό, με τα περιθώρια συμβιβασμού από τη γερμανική πλευρά και τις υποχωρήσεις που απαιτούνται από την Ελλάδα για να κλείσει οριστικά μία συμφωνία που θα οδηγήσει τη χώρα σε μία ευρωπαϊκή επόμενη ημέρα. Σενάριο που θα διασφαλίζει προφανώς ότι δεν θα τρωθεί το γόητρο της Γερμανίας κυρίως και των εταίρων και δεν θα τους εμφανίζει να υποχωρούν.

Αλλά που θα δίνει και διεξόδους πιθανότατα μέσα από αναπτυξιακού τύπου παροχές, στον Ελληνα πρωθυπουργό για να αιτιολογήσει στο εσωτερικό του κόμματος και της κυβέρνησής του, έναν ιστορικό μεν αλλά ίσως και πολιτικά επώδυνο συμβιβασμό.

Η πρόταση που προφανώς θα απευθύνει στον Έλληνα πρωθυπουργό η Γερμανίδα Καγκελάριος, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει τη μορφή του take it or leave it! Αυτή θα είναι και καμία άλλη. Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματευτικά περιθώρια ακόμη και αν θεωρηθεί σκληρό. Θα πρέπει δηλαδή ο κ. Τσίπρας να μεταβεί στο Βερολίνο προετοιμασμένος για μία τελική συζήτηση. Και ο δρόμος προς τη συμφωνία δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. αλλά είναι ανοικτός και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Αν όμως δεν συμφωνήσουν, δεν θα υπάρξει άλλο περιθώριο. Γι΄ αυτό και πρέπει να λάβει τη μεγάλη απόφαση. Και να μη οδηγήσει τη χώρα σε ρήξη.

Άλλωστε είναι προφανές ότι για το κλείσιμο του ραντεβού έχουν μεσολαβήσει και όλες οι συμμαχικές προς τη χώρα πλευρές. Εχει συνεκτιμηθεί και η παρέμβαση των Αμερικανών, αλλά και του Γιουνκέρ που επίσης έχει καταβάλλει μεγάλη διπλωματική προσπάθεια. Ας μη χαθεί λοιπόν αυτή η μεγάλη ευκαιρία. Γιατί δεν θα υπάρξει άλλη. Να βρεθεί λύση να τελειώνουμε, γιατί εδώ που βρισκόμαστε δεν υπάρχει καμία εναλλακτική λύση, ούτε φυσικά plan B. Ευρώπη ή περιθώριο είναι το δίλημμα. Ο πρωθυπουργός επιζητεί από την αρχή πολιτική λύση. Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία του.


Πηγή:www.capital.gr
 πηγή

Σχόλια