Le Monde: Ιδού τι θέλουν οι πιστωτές




Ποια είναι η λύση που προτείνουν οι πιστωτές της Αθήνας;

 Επομένως, οι πιστωτές της Ελλάδα υποστηρίζουν μια «τεχνική επέκταση" του σχεδίου ενίσχυσης, τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε μήνες για να ολοκληρωθεί το σχέδιο.

Η ιδέα είναι να υπάρξει χρόνος για να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν με την Αθήνα τους όρους ενός νέου «Ελληνικού συμβολαίου» τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, το πολιτικό σχέδιο, την ωριμότητα του χρέους, ποσοστά απόδοσης δαπανών, κ.λπ.

Αυτό  το μήνυμα, με πολύ σαφήνεια, έχει περάσει ο Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον  Αλέξη Τσίπρα, όταν συναντήθηκε στις Βρυξέλλες την Τετάρτη, 4 Φεβ.

Είναι επίσης αυτό που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, είχε να πει στον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Έλληνα ομόλογό του, που επισκέφθηκε το Βερολίνο την Πέμπτη.

«Ο φόβος εδώ είναι ότι οι κ.κ.. Τσίπρας Βαρουφάκης δεν συνειδητοποιούν καν πώς έχουν το μαχαίρι στο λαιμό ,  σημειώνεται απο το περιβάλλον του Juncker. Αν το καταλάβουν, το πράμα θα προχωρήσει, αν όχι, θα πάμε στον τοίχο. »

Επιπλέον, ο κύριος Juncker προέτρεψε τον κ Τσίπρα  να πει μπροστά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αυτό το Σαββατοκύριακο ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της (ΣΣ πράμα το οποίο ήδη έπραξε , και κάποιοι παραξενεύτηκαν γιατι το είπε καναδυό φορές, για όποιους άκουσαν την ομιλία του στην ΚΟ).

Σχόλια