Η Γερμανία απλώνει τα φτερά της για πρώτη φορά μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο

«Λευκή Βίβλος» 2016: Η Ρωσία αλλάζει τη γερμανική στρατηγική ασφάλειας

Tο βλέμμα του Βερολίνου στο Κρεμλίνο με αφορμή την Ουκρανία
«Λευκή Βίβλος» 2016: Η Ρωσία αλλάζει τη γερμανική στρατηγική ασφάλειας
Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν άνοιξε τη συζήτηση για την «Λευκή Βίβλο» που θα παρουσιαστεί το 2016.


Η Γερμανία πρόκειται να μεταβάλει άρδην τη στρατηγική ασφάλειας τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει «την πολιτική και τη στρατιωτική ισχύ της» για να προωθήσει τα συμφέροντά της, διεμήνυσε την Τρίτη η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Γερμανία, η οποία 70 χρόνια μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επιδιώκει να υιοθετήσει μεγαλύτερο παγκόσμιο ρόλο, βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κρίση της Ουκρανίας, ενώ ηγήθηκε στη διαδικασία επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία άλλαξαν θεμελιωδώς την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη» δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν ανοίγοντας τη συζήτηση για τη νέα στρατηγική για την ασφάλεια, η οποία θα παρουσιαστεί σε «Λευκή Βίβλο» που θα δημοσιευθεί το 2016 και θα καταγράφει τις βασικές αρχές που θα διέπουν τη γερμανική πολιτική για τα επόμενα χρόνια.

Η νέα πολιτική της Γερμανίας πρέπει να λάβει υπόψη τις προσπάθειες του Κρεμλίνου να ασκήσει μία πολιτική «γεωστρατηγικών» καταναγκασμών, αλλά και «στρατιωτικής ισχύος» για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας, τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η νέα πολιτική του Κρεμλίνου άρχισε πολύ πριν από την κρίση στην Ουκρανία και θα μας απασχολήσει για πολύ-πολύ καιρό ακόμη» πρόσθεσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας.

Η νέα στρατηγική του Βερολίνου σημαίνει ότι ο γερμανικός στρατός στο μέλλον όχι μόνο θα εκτελεί αποστολές σε πεδία πολύ μακριά από τη Γερμανία, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν, αλλά και θα εμπλέκεται περισσότερο στην ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ. Η Γερμανία έχει ήδη βοηθήσει στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη.

Οι νέοι κανόνες που θα αντικαταστήσουν τη «Λευκή Βίβλο» του 2006 θα λάβουν επίσης υπόψη τους και άλλες σημαντικές εξελίξεις, όπως η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους, η αποκαλούμενη Αραβική Άνοιξη, ενώ θα δώσει έμφαση στην κλιματική αλλαγή και στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, είπε ακόμη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Άλλη μία ένδειξη του πόσο σοβαρά εκλαμβάνει η Γερμανία τις κινήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν είναι η απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών να επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε ένα νέο ινστιτούτο μελετών που θα ασχολείται με τα μετασοβιετικά κράτη.
πηγή

Σχόλια