Τι ανέφερε το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος που δεν έγινε δεκτό

 
Το Eurogroup δεν κατέληξε σε συμπεράσματα για την Ελλάδα και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη Δευτέρα, δήλωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα ομόλογό τους. Οι συζητήσεις ήταν χρήσιμες, εντατικές και εποικοδομητικές, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι έγιναν βήματα προόδου, όχι όμως αρκετά για να καταλήξουν οι υπουργοί σε κοινά συμπεράσματα. Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα θα συνεχιστούν ως τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου, οπότε το Eurogroup θα ξανα-συνεδριάσει.
«Είχα τη φιλοδοξία ότι θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια βήματα για τις επόμενες ημέρες. Δυστυχώς αυτό δεν κατέστη εφικτό», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup πρόσθεσε ότι οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης δεν συζήτησαν συγκεκριμένες προτάσεις και δεν μπήκαν σε διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο ενός προγράμματος. «Απλώς προσπαθούμε να εργαστούμε για να βρούμε το βηματισμό μας για τις επόμενες ημέρες, ως τη Δευτέρα», πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κοινός τόπος για να προχωρήσουμε.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι συζητήθηκε η πιθανότητα παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος της Ελλάδας, που λήγει στο τέλος του μήνα. Σημείωσε πως κάποια κράτη-μέλη κατέστησαν σαφές πως η παράταση του προγράμματος ήταν η προτιμότερη επιλογή.
Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι το σημερινό Eurogroup ήταν χρήσιμο και βοήθησε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση, ενώ η ελληνική πλευρά αντιλήφθηκε πώς βλέπουν την κατάσταση οι άλλες χώρες της ευρωζώνης. Όπως σχολίασε, υπάρχει «διττή θέληση». Από τη μία να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού και από την άλλη, η Ελλάδα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ευρωζώνης.
Είμαστε αισιόδοξοι γιατί η Ευρώπη ξέρει πάντα να βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup.
Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις στην ελληνική πλευρά για παράταση του ισχύοντος προγράμματος είπε ότι “έγιναν συζητήσεις και μας τέθηκε το θέμα ότι υπάρχει δανειακή συμφωνία την οποία πρέπει να την επεκτείνουμε” .
Όπως τόνισε, εμείς εξηγήσαμε ότι μας εξέλεξαν (οι Έλληνες πολίτες) με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος. Το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δύο βασικών αρχών που αλληλοσυγκρούονται, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία απειλή από τους εταίρους αλλά θα απαιτηθούν πολλές αμοιβαίες υποχωρήσεις για να φτάσουμε σε συμβιβασμό.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το ζητούμενο είναι να υπάρξει γέφυρα σε κάτι καινούργιο που δεν θα αναπαράγει τα προβλήματα και εμείς καταθέσαμε απόψεις που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας νέας Συνθήκης και ενός νέου συμβολαίου με την Ευρώπη.
Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ακόμη ότι η σημερινή συνάντηση ποτέ δεν είχε στόχο να καταλήξει σε συμφωνία αλλά να ακούσουν οι εταίροι από τη νέα ελληνική κυβέρνηση την ανάλυση μας και τους λόγους για τους οποίους το πρόγραμμα δεν βγαίνει, γιατί αποδείχτηκε τοξικό και καταστροφικό για την οικονομία.
Υπήρξαν πολλά σημεία σύμπτωσης σε πολλά σημεία και με πολλούς είπε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών .

TO ΣΧΕΔΙΟ
Η εφημερίδα Financial Times αποκαλύπτοντας το τελικό σχέδιο που έπεσε στο τραπέζι, υποστηρίζει ότι με αυτό είχε κατ’ αρχήν συμφωνήσει ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, όμως μετά από σύντομο διάλειμμα για να επικοινωνήσει με την κυβέρνησή του, επιστρέφοντας το απέρριψε.
Σύμφωνα πάντως με δικές μας πληροφορίες, ένα από τα βασικά σημεία σχετίζονταν και με την άρνηση της Γερμανίας να συμπεριληφθεί και η λέξη «τροποποίηση» στο κείμενο, αναφορικά με το πρόγραμμα.
Το κείμενο έχει ως εξής:
«Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup έχει εμπλακεί σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.
Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.
Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα τεχνικές εργασίες για την περαιτέρω αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών σχεδίων στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα, για να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.
Αν αυτό είναι επιτυχές, θα καλυφθεί το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup να εργαστούν πάνω σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου».
πηγή

Σχόλια