Reuters: Αχίλλειος πτέρνα το bank run - Ο Τσίπρας δεν πρέπει να χάσει χρόνο στη διαπραγμάτευση

 

Για τους κινδύνους φυγής κεφαλαίων μετά τις εκλογές προειδοποιεί ο Dixon του Reuters

Η πιθανότητα ενός bank run αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα της Ελλάδας, αναφέρει σε άρθρο του στο Reuters o Hugo Dixon, εκφράζοντας την αγωνία του για το διάστημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, το οποίο θα ακολουθήσει τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Η Ελλάδα πιθανότητα δεν θα αναγκαστεί σε έξοδο από το ευρώ, ωστόσο υπάρχει ένα σενάριο στο οποίο δεν αποκλείεται το Grexit να γίνει πραγματικότητα.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς κερδίσει τις εκλογές και χάσει χρόνο και δεν προλάβει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης να κάνει τη στροφή που επιθυμούν οι δανειστές, τότε οι καταθέτες μπορεί να πανικοβληθούν, σημειώνει ο Dixon.
O ΣΥΡΙΖΑ είναι το ξεκάθαρο φαβορί για τις εκλογές και αν κερδίσει μπορεί να συγκρουστεί με τους δανειστές.
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει υποσχεθεί κούρεμα του χρέους και αύξηση των δημοσίων δαπανών, ωστόσο δεν θα καταφέρει να εφαρμόσει αυτές τις δεσμεύσεις, εκτιμά ο αρθρογράφος του Reuters.
H Γερμανία, η οποία καθορίζει την πολιτική της ευρωζώνη, δεν φοβάται πλέον τη μετάδοση της κρίσης, αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και φύγει από το ευρώ.
Το Βερολίνο ανησυχεί περισσότερο για την πολιτική μετάδοση της κρίσης.
Άλλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ενδεχομένως στη συνέχεια να καθυστερήσουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν αξίζει την ελάφρυνση του χρέους της.
Ο πιο πιθανός συμβιβασμός προβλέπει μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους.
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να δεχθεί αυτή την προσέγγιση για το χρέος;
Πιθανότατα ναι, αλλά θα χρειαστεί χρόνο, προκειμένου να μην φανεί ως «κωλοτούμπα», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Dixon.
O ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι επειδή η Ελλάδα έχει πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να προχωρήσει σε μονομερή αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς μεγάλες απώλειες, αλλά κάτι τέτοιο είναι πολύ επικίνδυνο, προειδοποιεί ο Dixon.
Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι να σχηματίσει κυβέρνηση, πράγμα καθόλου εύκολο, καθώς δεν είναι αυτοδύναμος.
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να καταφύγει σε συνασπισμό και ο πιο πιθανός του σύμμαχος, το Ποτάμι, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ.
«Όμως είναι πολύ πιθανό να μην υπάρξει συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης και η Ελλάδα να οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές στα τέλη του Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.
Σε αυτό το σημείο τα πράγματα θα είναι ήδη δύσκολα, καθώς η ΕΚΤ θα έχει σταματήσει, ή τουλάχιστον περιορίσει την στήριξή της προς τις ελληνικές τράπεζες.
Την ίδια στιγμή, και η εκροή καταθέσεων θα έχει αυξηθεί, με βάση την εμπειρία του 2012, όπως υποστηρίζει ο Dixon.
πηγή

Σχόλια