Ο Μηλιός χτυπάει "κέντρο" (δηλαδή αυτοδυναμία). «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κατεξοχήν κόμμα των μεταρρυθμίσεων»

 

Θα αξιοποιήσει η Ελλάδα την ευκαιρία ενός κουρέματος;


Η δυσπιστία των ευρωπαίων πολιτών και των κυβερνήσεών τους είναι μεγάλη. Γιατί λοιπόν να εμπιστευθούν μια κυβέρνηση της Αριστεράς; Επειδή, όπως τονίζει ο Γιάννης Μηλιός, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το «κατεξοχήν κόμμα των μεταρρυθμίσεων». Σύμφωνα με τον κ. Μηλιό «η αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, η πάταξη της διαφθοράς, της λαθρεμπορίας, η διαφάνεια στο δημόσιο, η επιτάχυνση των διαδικασιών, το ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις είναι στους άμεσους στόχους μας.»



Παραμονή της Ελλάδας σε πρόγραμμα;


Παρά τις όποιες καλές προθέσεις, γεγονός είναι πάντως ότι οι δανειστές εξακολουθούν να επιμένουν ως προς την παραμονή της Ελλάδας σε πρόγραμμα έτσι ώστε να είναι δεσμευτικές τόσο η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων όσο και η δημοσιονομική σταθεροποίηση. Κατά πόσο θα δεχόταν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνία που θα προέβλεπε τη σταδιακή περικοπή του χρέους ανάλογα με την πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων;
«Όροι για να ασκήσουμε την πολιτική μας δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτοί. Γιατί μέχρι στιγμής οι όροι δεν ήταν μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του κράτους, αλλά, ήταν η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η διάλυση της κοινωνίας, μέτρα περικοπών τα οποία οδήγησαν μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού σε ανθρωπιστική κρίση. Αν λοιπόν μιλάμε για κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να το δεχτούμε. Από εκεί και πέρα, δεν περιμένουμε να μας υποδείξουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνουμε. Εμείς είμαστε το κόμμα που ήρθε ακριβώς για να αλλάξει το διεφθαρμένο, και αν θέλετε, το παλαιοκομματικό κλίμα το οποίο επικρατεί στη σημερινή δημόσια διοίκηση αλλά και γενικότερα στο δημόσιο βίο της χώρας. Ήρθαμε να βάλουμε τάξη αλλά και να περάσουμε κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνη και διαφάνειας. Το θέμα του χρέους, λοιπόν, θα πρέπει να ιδωθεί ως μια προϋπόθεση για να μπορέσει να ανακάμψει και η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη. Από εκεί και πέρα οι μεταρρυθμίσεις που είναι στην αρμοδιότητα μιας ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, που είναι δηλαδή ζήτημα εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, θα γίνουν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έτσι και αλλιώς
Οι δανειστές πάντως διατηρούν μια άλλη άποψη. Ενδεικτική για αυτή τη στάση είναι δήλωση εκπροσώπου του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος διεμήνυσε το Σαββατοκύριακο ότι η στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες θα μένει ανοιχτή όσο η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και τηρεί τις δεσμεύσεις. Για το Γιάννη Μηλιό η δήλωση αυτή είναι και «ακατανόητη» και «συγκεχυμένη»: «Τι εννοεί ο Μάριο Ντράγκι, ότι θα οδηγήσει τις ελληνικές ή οποιεσδήποτε άλλες τράπεζες στο όριο της κατάρρευσης; Δηλαδή, θα δημιουργήσει συνθήκες Λίμαν Μπράδερς στην Ευρώπη; Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτή είναι η πρόθεση του ή η σκέψη του. Κάτι άλλο θα εννοεί σίγουρα που θα πρέπει να διευκρινιστεί.»
 Ολο το κείμενο εδώ

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εξαρτάται τί βαφτίζει ο καθένας μεταρρυθμίσεις. Αν ο Μηλιός θεωρεί ότι μεταρρύθμιση είναι η επανίδρυση της ΕΡΤ όπως το κόμμα του ευαγγελίζεται και η ανάθεση της ενημέρωσης στον αστέρα της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας και του ήθους κομματικό εγκάθετο Αρβανίτη τότε να μας λείπει το βύσσινο. Αν η υπαγωγή και ο έλεγχος των ανεξαρτήτων αρχών υπό τον πρωθυπουργό θεωρείται απο τον Μηλιό μεταρρύθμιση τότε ευχαριστούμε , δεν θα πάρουμε. Και μπορεί κανείς να απαριθμήσει άπειρο αριθμό "αν".
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Kανένα παιγνίδι με τις λέξεις δεν θα σώσει την κατάσταση.
Είτε ο συριζα θα κάνει τούμπα και θα διαλυθεί είτε δεν θα κάνει και θα τον πετάξουν έξω από την ευρωζώνη.Και στις δύο περιπτώσεις η ώρα της αριστεράς θα είναι και το τέλος της.