Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι στις συζητήσεις που κάνουν Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος και Ισραήλ θα έπρεπε να ήταν και η Τουρκία...

Συνέντευξη του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας Έιμος Χόκσταϊν – Πως σχολιάζει την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου




Λευκωσία.- Την αισιοδοξία του για το μέλλον της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, εξέφρασε ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας, Amos Hochstein, σε συνέντευξη του στο SigmaLive, κάνοντας λόγο για παράθυρο ευκαιρίας που θα πρέπει να αξιοποιηθεί προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών της περιοχής.
DSC_1483Ο κ. Χόκσταϊν καλεί τα μέρη αντί για ενέργειες που προκαλούν ένταση, να προχωρούν σε ενέργειες που θα υποβοηθούν την διαδικασία των συνομιλιών.
«Ελπίζαμε ότι οι εμπλεκόμενοι θα εξαντλούσαν τις ενέργειες τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά στο «πεδίο μάχης», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ, στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Ενδιαφέρουσα η απάντηση που δίνει για την τριμερή συνεργασία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, αλλά και την πιθανότητα προσθήκης σ’ αυτή του Ισραήλ, καθώς η αναφορά του για διεύρυνσή της και με άλλες χώρες της περιοχής, επιβεβαιώνει ότι οι Αμερικανοί θεωρούν κλειδί στις ενεργειακές συνεργασίες της Ανατολικής Μεσογείου την συμμετοχή της Τουρκίας.

«Δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο μεταξύ αυτών των χωρών αλλά σε όλη την περιοχή. Αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να αποκτήσει η περιοχή. Αυτή είναι η ευκαιρία. Αν καταφέρουμε να φτάσουμε στο σημείο του διαλόγου για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις πολιτικές διαφορές, τότε θα δούμε την πίττα να μεγαλώνει και το κομμάτι που θα πάρει ο καθένας, θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος της Κύπρου και του Ισραήλ, ως νέοι προμηθευτές της περιοχής, γίνεται ακόμα πιο αντιληπτός και μάλιστα γρήγορα. Οπότε το γεγονός ότι η Κύπρος η Ελλάδα η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν αυτή τη συζήτηση είναι σημαντικό. Όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο μεταξύ αυτών των χωρών. Πρέπει ο διάλογος να φτάσει σε ολόκληρη την περιοχή».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα ότι στην περίπτωση της Κύπρου, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει το «λιπαντικό» για μια λύση. Τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς ένας από τους βασικούς παίχτες, η Τουρκία, το χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει ένταση, με την παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής δημοκρατία. Πιστεύω ότι λόγω και της εμπλοκής αμερικανικής εταιρείας, η αντίδραση των ΗΠΑ θα έπρεπε να ήταν πιο έντονη. Αντίθετα ήταν πολύ ήπια. Γιατί;
Πρώτα θα ήθελα να μου δώσετε την ευκαιρία να σας πω πώς εμείς βλέπουμε τα πράγματα. Καταρχήν είμαστε εδώ γιατί είμαστε καλοί φίλοι. Η Κύπρος και οι ΗΠΑ έχουν μακρά παράδοση φιλίας, και υποστήριξης. Αυτή δεν είναι η πρώτη μου επίσκεψη. Έχω έρθει εδώ αρκετές φορές. Είχα την ευκαιρία κατά τη διάρκεια των επισκέψεων μου αλλά και σε άλλες περιπτώσεις στην Ουάσιγκτον, να συναντηθώ με τον Υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη και τον Υπουργό Ιωάννη Κασουλίδη. Είχα επίσης την τιμή να είμαι παρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αντιπροέδρου Μπάιντεν. Θα θέλαμε να δούμε τα ενεργειακά αποθέματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή, ως ένα μέσο για συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου. Πιστεύουμε ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ευκαιρία, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να χρησιμοποιήσει το δεδομένο ότι υπάρχουν νέα αποθέματα τα οποία δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Οι περισσότερες χώρες της περιοχής ήταν εξαρτημένες από δαπανηρές εισαγωγές και αυτή είναι μια πραγματική ευκαιρία για να ευημερήσει η περιοχή. Και αυτός είναι ο βασικός μου στόχος κατά τη διάρκεια των συζητήσεων μου σήμερα αλλά και γενικότερα τα τελευταία χρόνια, από τότε που ανακαλύφθηκαν πηγές. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την υποστήριξη μας προς την Κύπρο και το δικαίωμα της Κύπρου για έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων της στην ΑΟΖ της. Το μόνο ερώτημα είναι ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης αυτών των αποθεμάτων και το πώς καταλαβαίνει η Κύπρος τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στο ευρύτερο πλαίσιο της περιοχής και των διεθνών αγορών, για να φέρει αυτή την ευημερία σε όλους τους Κυπρίους.
Ναι αλλά δεν σχολιάσατε το θέμα των παραβιάσεων…
Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι το συμφέρον μας, το συμφέρον της Κύπρου, το συμφέρον της Τουρκίας αλλά και το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής είναι ότι όλοι πρέπει να επιλύσουν τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουν μέσω του διαλόγου και της συζήτησης. Αυτή θα είναι η καλύτερη οδός για να επιλυθούν οι διαμάχες που υπάρχουν. Αυτό ισχύει και στον πολιτικό διάλογο και στους υδρογονάνθρακες και γενικότερα στις εξελίξεις στο σύνολο τους. Συνεπώς νομίζω ότι η θέση μας σε αυτό ήταν πάντα ξεκάθαρη. Ελπίζουμε ότι οι εμπλεκόμενοι θα εξαντλούσαν τις ενέργειες τους για το τραπέζι των διαπραγματεύσεων παρά στο «πεδίο μάχης». Στο τέλος της ημέρας το τι είναι σημαντικό για όλα τα μέρη, και αυτό είναι σημαντικό και για την Κύπρο, είναι να δει τι είναι πραγματικά το συμφέρον της Κύπρου. Και πώς να δει αυτές της πηγές, αυτή την ενδιαφέρουσα ευκαιρία με τρόπο που να αναπτύξει την οικονομία της και να δώσει αυτή την ευημερία σε όλους τους Κύπριους.
Η κυπριακή κοινή γνώμη ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξη όταν ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ. Η ήπια αντίδραση στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, έφερε κάποια απογοήτευση. Συνεπώς ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ ως στρατηγικού εταίρου της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Νομίζω ότι δεν πρέπει πάντα να προσπαθούμε να συνδέσουμε την κάθε λέξη της κάθε αντίδρασης. Συμφωνώ με την κοινή γνώμη της Κύπρου η οποία ενθουσιάστηκε με την επίσκεψη του Αντιπροέδρου Μπάιντεν και νομίζω ήταν ένα σημάδι το γεγονός ότι επισκέφθηκε την Κύπρο ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Ήταν σωστοί στο ότι το πήραν ως ένα σημάδι για το πόσο σημαντική και στένη είναι η σχέση μας. Ήταν σωστοί. Ενώ προχωρούμε μπροστά, έχουμε ζητήματα τα οποία θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε από κοινού. Ένα από τα αποτελέσματα που έχει αυτή η σχέση που έχουμε, είναι το γεγονός ότι μιλάμε ανοιχτά ο ένας στον άλλο. Εμείς δίνουμε τις καλύτερες μας συμβουλές με βάση το τι πιστεύουμε είναι προς το συμφέρον της Κύπρου με γνώμονα την προοπτική και την φιλία μας. Κάποιες λέξεις θα ενθουσιάσουν τους ανθρώπους, κάποιες άλλες θα απογοητεύσουν, κάποιες φορές όμως αυτό δεν αλλάζει την υπογραμμισμένη δυναμική των σχέσεων μας. Αυτές οι σχέσεις είναι πολύ ισχυρές και διαρκείς.
Συμφωνείται με όσους υποστηρίζουν ότι οι φυσικοί πόροι θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας; Είναι κάτι στο οποίο η κυπριακή κυβέρνηση αντιτίθεται.
Γνωρίζετε ότι είμαι ο ειδικός απεσταλμένος για τα θέματα ενέργειας. Η δουλειά μου είναι να βλέπω πώς η ενέργεια μπορεί να παίξει ένα θετικό ρόλο στον κόσμο και στην γεωπολιτική. Πιστεύω ότι τελικά όταν έχουμε νέα αποθέματα όλοι θα πρέπει να κοιτάξουν πώς αυτά μπορούν να αποτελέσουν το «λιπαντικό» όπως είπε και ο Αντιπρόεδρος για την ευημερία και την ειρήνη. Οι προϋποθέσεις για το πώς μπορούμε να φτάσουμε σε αυτά είναι ένα διαφορετικό ερώτημα. Όμως αυτός είναι ο ρόλος που πιστεύω ότι μπορεί να παίξει η ενέργεια. Έχει διαδραματίσει αυτό το ρόλο σε άλλες χώρες του κόσμου, και πιστεύω ότι μπορεί να γίνει και εδώ.
Name
Η Κυπριακή Δημοκρατία, μαζί με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και το Ισραήλ, έδειξαν την πρόθεση τους να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον τους για σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Οι ηγέτες των τριών χωρών θα συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Κάιρο, συνάντηση η οποία αποτελεί ορόσημο προς αυτή την κατεύθυνση. Πώς βλέπετε αυτή την πρωτοβουλία;
Ξανά, πιστεύω ότι η ανάπτυξη των πηγών σε αυτή την περιοχή ήδη έχει κάποιο αντίκτυπο στη γεωπολιτική της περιοχής και στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των κρατών, κάτι που νομίζω είναι πολύ καλό. Πρέπει να το πάρουμε στο επόμενο σκαλοπάτι, όπου θα δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον συνεργασίας σε όλη Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο μεταξύ αυτών των χωρών αλλά σε όλη την περιοχή. Αυτή είναι η δύναμη που μπορεί να αποκτήσει η περιοχή. Αυτή είναι η ευκαιρία. Αν καταφέρουμε να φτάσουμε στο σημείο του διαλόγου για το πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις πολιτικές διαφορές, τότε θα δούμε την πίττα να μεγαλώνει και το κομμάτι που θα πάρει ο καθένας, θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος της Κύπρου και του Ισραήλ, ως νέοι προμηθευτές της περιοχής, γίνεται ακόμα πιο αντιληπτός και μάλιστα γρήγορα. Οπότε το γεγονός ότι η Κύπρος η Ελλάδα η Αίγυπτος και το Ισραήλ έχουν αυτή τη συζήτηση είναι σημαντικό. Όμως πιστεύω ότι δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο μεταξύ αυτών των χωρών. Πρέπει ο διάλογος να φτάσει σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτό είναι που πραγματικά μπορεί να μεταμορφώσει αυτή την περιοχή. Αν επεκτείνουμε τις συζητήσεις σε πολιτικό και ενεργειακό επίπεδο.
Όλα αυτά ακούγονται πολύ ωραία. Όμως ένα από τα εμπλεκόμενα μέρη αρνείται να αναγνωρίσει την κυπριακή δημοκρατία και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Συνεπώς πώς μπορούμε να καταλήξουμε σε αυτό που περιγράψατε;
Kαταρχήν για να μπορώ να κάνω τη δουλειά μου πρέπει να είμαι αισιόδοξος. Και είμαι αισιόδοξος ότι οι προοπτικές επιτυχίας για ευημερία και σταθερότητα είναι εκεί. Είναι προς όφελος των ανθρώπων όλων των περιοχών να επιλύουν τις διαφορές τους. Αν δεν ήταν δύσκολο δεν θα ήμασταν εδώ να κάνουμε αυτή την κουβέντα. Οπότε αναγνωρίζω τη δυσκολία που υπάρχει καθώς επίσης και ότι κάποτε κάνουμε μερικά βήματα προς τα εμπρός και κάποτε μερικά βήματα προς τα πίσω. Οι πολιτικές δυσκολίες στην περίπτωση της Κύπρου δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας να ξεπεράσουμε τις διαφορές του παρελθόντος και να προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή σταθερότητας. Γνωρίζω ότι είμαι αισιόδοξος όμως δεν είναι γιατί παραγνωρίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν. Είναι δύσκολο. Αν όμως ο καθένας δει τι πραγματικά τον συμφέρει, θα καταλάβει ότι υπάρχει το κοινό έδαφος για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο όμως πρέπει να βρούμε τον τρόπο για να φτάσουμε εκεί. Ελπίζω ότι μοιράζονται και άλλοι την αισιοδοξία μου είναι σημαντικό να πιστεύεις στο αποτέλεσμα. Θυμηθείτε πώς ήταν η περιοχή πριν από την ανακάλυψη υδρογονανθράκων. Ήδη έχει αντίκτυπο στις γεωπολιτικές σχέσεις. Είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε και να το δούμε ως μια ευκαιρία, ένα κίνητρο για όλους να έρθουν κοντά. Και οι δύο πλευρές έχουν επιχειρήματα εναντίον της άλλης, όμως αν δείτε τα αποτελέσματα της ανάλυσης για το τι συμφέρει στον καθένα, υπάρχει πολλή κοινό έδαφος.
Είδατε τον κύριο Λακκοτρύπη. Λογικά θα σας ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις. Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της, ποια πιστεύεται είναι η κατάλληλη λύση για την Κύπρο; Ένα τερματικό υγροποίησης, αγωγοί που θα οδηγούν στις χώρες της περιοχής…;
Όπως πάντα είχα μια πολύ χρήσιμη συζήτηση με τον κύριο Λακκοτρύπη, δεν είναι απλά ένας συνάδελφος, αλλά ένας φίλος. Συζητήσαμε τις επιλογές. Συζητήσαμε τους τρόπους με τους οποίους η Κύπρος μπορεί να μεταφέρει τα αποθέματα της στις αγορές με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Βρισκόμαστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μεταβατική περίοδο σε ότι αφορά τις διεθνείς αγορές. Η Κύπρος παίζει κάποιο ρόλο σε αυτή την διεθνή αγορά, όμως είναι σημαντικό να δίνεις προσοχή όχι μόνο στο τι συμβαίνει εδώ και στην περιοχή αλλά στο τι συμβαίνει ανά το παγκόσμιο. Βρίσκονται σε εξέλιξη τεράστιες αλλαγές στον τομέα του φυσικού αερίου ιδιαίτερα λόγω των τεράστιων ποσοτήτων οι οποίες μπαίνουν στη σειρά. Συνεπώς πρέπει να υπολογιστούν, ποιες είναι οι ποσότητες εδώ στην Κύπρο, ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα που δημιουργούν, και πώς θα διαμορφωθεί ένα μοντέλο το οποίο θα δίνει την καλύτερη προοπτική στην επιτυχία. Όπως είπαμε προηγουμένως, υπάρχει η επιλογή του να δούμε την περιοχή, που ίσως μπορεί να καταστήσει την Κύπρο ως βασικό προμηθευτή. Πώς μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ με τους φυσικούς τους πόρους για να βεβαιωθούν ότι δεν ξοδεύουν όλες οι χώρες της περιοχής δισεκατομμύρια σε υποδομές. Να αναλύσει πού βρίσκεται το θέμα των υποδομών αυτή τη στιγμή πώς μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο της συνεργασίας. Αυτές είναι ενδιαφέρουσες συζητήσεις οι οποίες έτυχαν επιδέξιου χειρισμού από την κυπριακή κυβέρνηση και πλέον υπάρχουν σημαντικές επιλογές και πολύ ενδιαφέρουσες. Μπορούμε να χτίσουμε σε αυτές, με κάποιους αγωγούς που μπορούν να προμηθεύουν την περιοχή. Κάποια αποθέματα μπορούν να καταλήξουν σε χώρες τις περιοχές, άλλα στις διεθνείς αγορές, όμως τα περισσότερα θα καταλήξουν στην περιοχή λόγω των τεραστίων αναγκών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
πηγή

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μόνο που η Τουρκια δεν αναγνωριζει την Κυπρο.Οποτε πως θα παρεβρεθει;