Η μετακίνηση Δένδια και η μάχη στην Α και Β Αθήνας- Ολο το παρασκήνιο

Ανάβει η συζήτηση για τις φιλοδοξίες κεντρικών παραγόντων της ΝΔ. Τί σηματοδοτεί η απόφαση Σαμαρά για μετακίνηση Δένδια στο Αμυνας. Οι μάχες σε Α και Β Αθήνας.

 i-metakinisi-dendia-kai-i-maxi-stin-a-kai-b-athinas--olo-to-paraskinio

Με λογική «επόμενης ημέρας» και πολιτικής προστασίας του Νίκου Δένδια κινήθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με την απόφασή του να τον μετακινήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Πεντάγωνο.
Η απόφαση του πρωθυπουργού να δώσει στον Ν. Δένδια το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εθνικής Άμυνας άνοιξε μεγάλη συζήτηση στη Νέα Δημοκρατία και επανέφερε τη ζύμωση περί της επόμενης ημέρας στην κεντροδεξιά και του ρόλου που θέλουν να παίξουν ορισμένα πρόσωπα.

«Ο Νίκος βρήκε ασφαλές πολιτικό καταφύγιο στο Πεντάγωνο» έλεγε πικρόχολα κεντρικό στέλεχος της ΝΔ τονίζοντας ότι η απόφαση του πρωθυπουργού ήταν μια σαφής ένδειξη ότι κάποια κέντρα στην κεντροδεξιά προστατεύουν τον Ν. Δένδια. Και αυτό διότι, όπως παραδέχονται πολλοί στο υπουργικό συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, το υπουργείο Ανάπτυξης αποδείχθηκε «μαύρη τρύπα» για τον Ν. Δένδια.

Ο Αντ. Σαμαράς υπολόγιζε πολλά όταν τον τοποθέτησε στο υπουργείο Ανάπτυξης, έχοντας ως κριτήριο την επιτυχημένη πορεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Όμως το τελευταίο διάστημα άρχισε να έχει πολλά παράπονα και επειδή τυγχάνει να έχει άριστη πολυετή σχέση μαζί του, ενώ θέλει να κρατήσει σε ισχύ για την επόμενη μέρα στη ΝΔ όταν αυτή θα έλθει, αποφάσισε να τον…σώσει.

«Επέδειξε κολεγιακή αλληλεγγύη ο πρόεδρος» έλεγε κορυφαίος υπουργός, θυμίζοντας ότι οι Αντ. Σαμαράς και Ν. Δένδιας συνδέονται και από το Κολέγιο Αθηνών και άρα διευκρίνισε πως υπάρχει μια σχέση δεκαετιών που έχει σφυρηλατηθεί.

Ο «καραμανλικός» Ν. Δένδιας για πολλούς παράγοντες, εντός και εκτός της ΝΔ, έπρεπε να στηριχθεί κυρίως και για την κρίσιμη εκλογική μάχη που έρχεται. Η απόφασή του να μετακινηθεί από την Κέρκυρα, όπου και εκλεγόταν επί πολλά έτη, στο καμίνι της Β΄ Αθηνών έχει ρίσκο. Γι’ αυτό ήθελε και θέλει πολιτική βοήθεια και άρα να έχει το λιγότερο πολιτικό κόστος, καθώς η περαιτέρω παραμονή του στο υπουργείο Ανάπτυξης μόνο φθορά ήταν όπως αποδείχθηκε.

Η επιλογή Σκρέκα στο Ανάπτυξης
 

Αυτή τη βοήθεια λοιπόν, επιμένουν έμπειρα στελέχη της ΝΔ του πρόσφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός που επέλεξε επίσης για αντικαταστάτη του στο υπουργείο Ανάπτυξης έναν νεοεκλεγέντα βουλευτή που εξελέγη μόλις το 2012, τον Κώστα Σκρέκα.

Η επιλογή αυτή συνδέεται όπως πληροφορείται το thetoc.gr με την άγνωστη στενή σχέση που έχει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο Αντ. Σαμαράς με τον πατέρα του νέου υπουργού, του Θόδωρου Σκρέκα, επί σειρά ετών βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ. Επίσης, συνιστά και μια τονωτική ένεση στον Κ. Σκρέκα που παλεύει στα Τρίκαλα με τον γνωστό Μιχάλη Ταμήλο και τον Ηλία Βλαχογιάννη που πρόσφατα έγινε κουμπάρος με τον Μάκη Βορίδη που πάντρεψε τον υιό του, ενισχύοντας έτσι και την πολιτική φιλία που έχουν, καθώς αποτελεί επίλεκτο μέλος της ομάδας που στήνει στην Κ.Ο. της ΝΔ ο υπουργός Υγείας.

Βορίδης, το αντίπαλον δέος


Ο Μάκης Βορίδης (επίσης απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών) αποτελεί και το…αντίπαλο δέος κατά μια έννοια του Ν. Δένδια και προ ημερών έγινε μεγάλη συζήτηση και αναφορές ότι ο πρωθυπουργός του έδωσε δαχτυλίδι διαδοχής. Αφορμή ήταν η επιλογή του Αντ. Σαμαρά να τον ορίσει βασικό εισηγητή στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της ΚΟ και σε τμήμα του Υπουργικού Συμβουλίου.
Αυτή η κίνηση άνοιξε μεγάλη συζήτηση για το μέλλον στην Κεντροδεξιά και ανέδειξε - μέσω των διαρροών, των εκτιμήσεων και των αναλύσεων διαφορετικών εσωκομματικών κέντρων - τις στρατηγικές, τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες κεντρικών παραγόντων της ΝΔ.

Πριν λίγες εβδομάδες όταν έγινε η κίνηση του Αντ. Σαμαρά με τον Μ. Βορίδη, επέλεξε ο πρωθυπουργός να αντιστρέψει το κλίμα με μια άλλη απόφασή του που πέρασε τελείως απαρατήρητη και δεν σχολιάστηκε, αν και δείχνει και ενισχύει την αρχική άποψη περί πολιτικής στήριξης του Ν. Δένδια. Τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης έκλεισε, πριν μιλήσει ως είθισται τελευταίος ο Πρωθυπουργός, ο Ν. Δένδιας, στοιχείο που έδειξε ότι ο Αντ. Σαμαράς ήθελε να περάσει το μήνυμα πως δεν έχει κανένα προβάδισμα ο Μ. Βορίδης που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στην περιφέρεια Αττικής.

Η μάχη στη Β' Αθηνών


Ο Ν. Δένδιας θα βρει απέναντί του στην Β΄ Αθηνών, μεγάλους και δυνατούς παίκτες της ΝΔ που δεν έχουν καμία διάθεση να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, καθώς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα η «γαλάζια» Κ.Ο. θα έχει 50% τουλάχιστον λιγότερους βουλευτές και άρα θα δοθεί σκληρή μάχη πολιτικής επιβίωσης.

Στη Β΄ Αθηνών θα είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ένα πρόσωπο που επίσης φιλοτεχνεί προφίλ ηγετικό για την επόμενη μέρα και με τον Ν. Δένδια απευθύνονται στο ίδιο κοινό, στο πιο φιλελεύθερο τμήμα της κοινωνίας. Στην ίδια περιφέρεια θα πολιτευθεί ξανά και ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης (θέλει να παίξει ρόλο μεταβατικού αρχηγού της ΝΔ εάν και εφόσον προκύψει ζήτημα την επόμενη μέρα), παρά τα σενάρια διαφόρων και τις διαρροές που έγιναν πως θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

Στο καμίνι της Β΄ Αθηνών θα δώσει τη μάχη για πρώτη φορά και ο Γιάννης Μιχελάκης, ο πρώην υπουργός, το όνομα του οποίου συζητήθηκε για το Πεντάγωνο, αλλά και ενδεχομένως ο πρώην ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ την επανεκλογή τους θα διεκδικήσουν και πάλι, ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Πάνος Παναγιωτόπουλος τα εξής μέλη του υπουργικού συμβουλίου: η Σοφία Βούλτεψη, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Η μάχη της Α' Αθηνών


Στην Α΄ Αθηνών επανέρχεται η Ντόρα Μπακογιάννη που διατηρεί τις αρχηγικές φιλοδοξίες της και θέλει να διαδραματίσει ρόλο την επόμενη μέρα στη ΝΔ, θεωρώντας ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να διεκδικήσει αυτό που έχασε πριν από 5 χρόνια από τον Αντ. Σαμαρά.
Στην ίδια περιφέρεια είναι η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη που επίσης φιλοτεχνεί προφίλ με το βλέμμα στην επόμενη μέρα στη ΝΔ και θεωρείται ισχυρή και δεν απειλείται η επανεκλογή της. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια, την οποία εγκαταλείπει σήμερα και επισήμως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος (τη θέση του παίρνει στη Βουλή ο Θάνος Πλεύρης) που αναλαμβάνει τη Δευτέρα τα νέα του καθήκοντα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα δώσουν μάχη για την επανεκλογή τους ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας που έχει άνοδο στη δημοτικότητά του και οι εξής βουλευτές: Προκόπης Παυλόπουλος, Φωτεινή Πιπιλή, Ανδρέας Ψυχάρης και Νικήτας Κακλαμάνης.
Θεωρείται πολύ πιθανόν να μετακινηθεί από την Β΄ Αθηνών στην Α΄ Αθηνών, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και κουμπάρος του Πρωθυπουργού, ο Νότης Μηταράκης, μετακινήθηκε ήδη και έχει αρχίσει προεκλογικό αγώνα στη Χίο. 
πηγή

Σχόλια