Υπουργός Άμυνας Κύπρου: Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παρεμβολή από τουρκικά πλοία

 Καμία επικοινωνία του ΚΣΕΔ με τα τουρκικά πλοία, ξεκαθάρισε ο ΥΠΑΜ
Συνεχίζουν την παράνομη και προκλητική κίνηση τους εντός της ΑΟΖ

Καμία επικοινωνία του ΚΣΕΔ με τα τουρκικά πλοία, ξεκαθάρισε ο ΥΠΑΜ

Λευκωσία: Ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, ξεκαθάρισε σήμερα πως καμία επικοινωνία δεν υπήρξε μεταξύ του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και τουρκικών πλοίων που έσπευσαν στη θαλάσσια περιοχή που έπεσε το αεροσκάφος Diamond DA42.

Σε δηλώσεις του σήμερα και ερωτηθείς αναφορικά με το που βρίσκονταν τα τουρκικά πλοία και κατά πόσο αυτά βοήθησαν ο κ. Φωκαΐδης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπήρξε καμία επικοινωνία του Κέντρου Συντονισμού που είχε τον αποκλειστικό έλεγχο και συντονισμό της επιχείρησης με τουρκικά πλοία» και πρόσθεσε ότι τα τουρκικά πλοία έσπευσαν κάποια στιγμή στην περιοχή, όμως όταν είδαν ότι τον συντονισμό και τον έλεγχο της όλης επιχείρισης είχε το Κέντρο Συντονισμού αποχώρησαν από την περιοχή.

 Ερωτηθείς πόσο πλησίασαν τα τουρκικά πλοία, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «βρίσκονταν κάποια στιγμή στην περιοχή όπου διεξάγονταν οι επιχείρησης έρευνας και διάσωσης». Σε ερώτηση αναφορικά με τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων αυτή τη στιγμή ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι τα τουρκικά πλοία συνεχίζουν την παράνομη και προκλητική κίνηση τους εντός της παρανόμως δεσμευμένης περιοχής (της κυπριακής ΑΟΖ) με βάση τη Navtex που είχε εκδώσει η Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου.

Ο κ. Φωκαΐδης ξεκαθάρισε ότι η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους αποτελεί ένα διαφορετικό ζήτημα το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων και πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να υπεισέλθει στο θέμα αυτό.

Σημείωσε ωστόσο πως απ` ότι φαίνεται, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παρεμβολή από τουρκικά πλοία τα οποία όπως είπε, βρίσκονταν μακριά εκείνη τη στιγμή.

Επανέλαβε πως αυτά τα ζητήματα θα τα αξιολογήσει καθηκόντως η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων ξεκαθαρίζοντας την ίδια στιγμή πως η επιχείριση έρευνας και διάσωσης μέσα από το Κέντρο Συντονισμού το οποίο βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Άμυνας «από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχουν επιζώντες ολοκληρώνεται». «Τώρα ξεκινά μια άλλη διαδικασία με άλλους όρους εντολής από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων» είπε, αναφέροντας πως αν χρειάζεται να εξευρεθούν κάποια μέρη του αεροσκάφους τα οποία ενδεχομένως να βρίσκονται και στο βυθό ή να απαιτούνται άλλα μέσα που η Δημοκρατία δεν έχει στη διάθεση της αυτό είναι διαφορετική υπόθεση. «Εμείς σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με τα μέσα τα οποία διαθέτουμε προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το έργο”, σημείωσε.

Επί τη ευκαιρία ο κ. Φωκαΐδης συνεχάρη θερμά όλα τα μέλη των πληρωμάτων που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της επιχείρισης έρευνας και διάσωσης, το προσωπικό του Κέντρου Συντονισμού και όλες τις υπηρεσίες που συμμετείχαν «για το θάρρος, την ευσυνειδησία και τον επαγγελματισμό με τον οποίο έφεραν εις πέρας την αποστολή».

Υπογράμμισε παράλληλα πως η όλη επιχείριση καταδεικνύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με τα μέσα που διαθέτει, παρά τις τουρκικές προκλήσεις και τις δύσκολες συνθήκες, έφερε σε πέρας την αποστολή για την οποία έχει ευθύνη, δηλαδή να πραγματοποιεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της.
πηγή

Σχόλια