Δείτε ποιοί (μέχρι στιγμής) θα διεκδικήσουν την αρχηγία μετά τον Σαμαρά

Οι γαλάζιοι δελφίνοι του παρασκηνίου
Η κουβέντα για το «δαχτυλίδι της διαδοχής» στον κ. Βορίδη άνοιξε τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ και στην Κεντροδεξιά ενώ έφερε στην επιφάνεια τις ηγετικές φιλοδοξίες κεντρικών στελεχών

 

«Ο Σαμαράς μόνο ένα δαχτυλίδι έχει δώσει στη ζωή του και αυτό στη σύζυγό του Γεωργία... Ολα τα άλλα που ακούγονται είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας». Με αυτή τη φράση απαντάνε, γελώντας, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού στα διάφορα σενάρια ότι ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε δαχτυλίδι διαδοχής στον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη. Αφορμή, η επιλογή του να ορίσει τον κ. Βορίδη βασικό εισηγητή στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της ΚΟ και σε τμήμα του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κυρίως όμως άνοιξε μια συζήτηση για το μέλλον στην Κεντροδεξιά και ανέδειξε - μέσω των διαρροών, των εκτιμήσεων και των αναλύσεων διαφορετικών εσωκομματικών κέντρων - τις στρατηγικές, τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες κεντρικών παραγόντων της ΝΔ. Προφανώς και δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στη ΝΔ την παρούσα στιγμή, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν ορισμένοι εντός του κόμματος που τρέφουν ηγετικές φιλοδοξίες,

Αν και η στιγμή της αποχώρησης του Πρωθυπουργού από την αρχηγία της ΝΔ δεν  διαφαίνεται στον ορίζοντα, οι επίδοξοι δελφίνοι προετοιμάζονται με προσεκτικές κινήσεις στο παρασκήνιο και με επαφές με γαλάζιους βουλευτές και στελέχη, καθώς και με στοχευμένες παρεμβάσεις στον δημόσιο διάλογο, στέλνοντας μηνύματα στην κοινωνική και κομματική βάση της ΝΔ. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι δύναται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη της διαδοχής και για αυτόν τον λόγο οικοδομούν πολιτικές φιλίες και συγκροτούν συμμαχίες.

Από μια μελλοντική μάχη, όποτε αυτή γίνει, δεν μπορεί να αποκλεισθεί ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θεωρείται ένα πρόσωπο, ακόμη και από σημερινούς υποστηρικτές του κ. Σαμαρά, που μπορεί να εκφράσει την κεντροδεξιά παράταξη σε μια επόμενη φάση. Ο ίδιος επιμένει να κινείται υπερβατικά με αναφορές στη σύνθεση και στην εθνική ενότητα, προτάσσοντας έναν πιο υπερβατικό λόγο. Ουδείς όμως μπορεί να θέσει εκτός παραταξιακού κάδρου και τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη που χαρακτηρίζεται ως «η φωνή της παράταξης» και μπορεί, ως μεταβατικός αρχηγός, να ενώσει ετερόκλητες δυνάμεις.

Μ. Βορίδης
Ο σκληρός δεξιός
Ο σκληρός δεξιός Μάκης Βορίδης που συμμετέχει εδώ και μήνες σε αρκετές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου επί της πολιτικής στρατηγικής υπό τον κ. Σαμαρά αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους πιο μετριοπαθείς στη ΝΔ. Αρκετοί δεν είδαν με καλό μάτι την εντυπωσιακή άνοδο των πολιτικών μετοχών του υπουργού Υγείας στο κομματικό χρηματιστήριο καθώς κατάφερε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (Φεβρουάριο του 2012 εντάχθηκε στη ΝΔ από τον ΛΑΟΣ) να εξασφαλίσει ζωτικό πολιτικό χώρο στην παράταξη. Πρόσωπο με συγκροτημένο λόγο, δεινή ρητορική ικανότητα και «γωνίες», εν αντιθέσει με πολλούς στη ΝΔ, κινείται μεθοδικά, κτίζοντας σταδιακά το αρχηγικό του προφίλ. «Απίθανες ανοησίες» χαρακτηρίζει τα περί διαδοχής στη ΝΔ λόγω της απόφασης του κ. Σαμαρά να μιλήσει πρώτος στη Βουλή. Δεν κρύβει τις φιλοδοξίες του, είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης, διαμορφώνει συμμαχίες στην ΚΟ της ΝΔ και επενδύει στη δεξιά στροφή. Ιδιαίτερη σημασία έχει η πολιτική συμμαχία που έχει αναπτύξει με τον στενό πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη, με τον οποίο συμφωνούν στη δεξιά στροφή και στη θεωρία των δύο άκρων.

Ν. Δένδιας
Αναφορά στον καραμανλισμό
Πρόσφατα πολλοί στη ΝΔ ξαφνιάστηκαν όταν είδαν τον Νίκο Δένδια να επιλέγει ένα πιο απλό στυλ ντυσίματος, χωρίς γραβάτα, σε δημόσιες εμφανίσεις του, όπως σε ΜΜΕ ή στην κεντρική εκδήλωση του κόμματος για τα 40 χρόνια. «Είναι στα πλαίσια της στρατηγικής του» είπαν οι πιο μυημένοι που τονίζουν το φιλελεύθερο στίγμα του. Επιχειρεί με μεγάλη προσπάθεια να αλλάξει και τη δημόσια εικόνα του και να έρθει πιο κοντά στον μέσο ψηφοφόρο της Κεντροδεξιάς. Εχοντας ως όπλο την επιτυχημένη πορεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, επιδιώκει να ενισχύσει το αρχηγικό του προφίλ, αν και δεν το παραδέχεται. Η μετακόμισή του στη Β' Αθηνών από την Κέρκυρα εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο του υπουργού Ανάπτυξης. Υποστηρίζεται από σημαντικό τμήμα της αστικής Κεντροδεξιάς, έχει καλή επικοινωνία με οικονομικούς παράγοντες και διατηρεί διαύλους με το καραμανλικό σύστημα. Το τελευταίο διάστημα έδωσε μεγάλη μάχη για τα «κόκκινα» δάνεια, αν και επικρίνεται παρασκηνιακά από το υπουργείο Οικονομικών για προσπάθεια αξιοποίησης του ζητήματος για προσωπική προβολή.

Κυρ. Μητσοτάκης
Με αέρα μεταρρυθμιστή
Αποτελεί το πιο προσιτό και φιλικό πρόσωπο για την τρόικα, λόγω της προσήλωσής του στις μεταρρυθμίσεις. Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μάχη να ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό προφίλ του και απευθύνεται στο πιο φιλελεύθερο τμήμα της κοινωνίας με απόψεις πιο προωθημένες για το κράτος και τις δομές του. Εχει οικοδομήσει τη στρατηγική του στον πόλεμο κατά των «λαϊκιστών», κατά τον προσφιλή χαρακτηρισμό του, και επιχειρεί να κατοχυρώσει την ταυτότητα του στελέχους που έρχεται σε κόντρα με το «φαύλο μεταπολιτευτικό καθεστώς». Υπεραμύνεται της στρατηγικής στροφής της ΝΔ προς το κοινωνικό Κέντρο και μιλάει για τη μεγάλη κεντρώα και φιλελεύθερη παράταξη. Καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να χτίσει γέφυρες με τμήμα της γαλάζιας κομματικής και κοινωνικής βάσης, διατηρεί στενή σχέση με μικρή ομάδα βουλευτών της ΝΔ και κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.

Nτ. Μπακογιάννη
Θέλει τη ρεβάνς
«Με αλλαγή οικονομικής πολιτικής και ουσιαστικό άνοιγμα, με πολιτικές όχι με λόγια, προς το Κέντρο η ΝΔ έχει ελπίδες» είναι η άποψη της Ντόρας Μπακογιάννη. Διατηρεί τις αρχηγικές φιλοδοξίες της και παρά τις εκτιμήσεις πολλών ότι έκλεισε ο κύκλος της το αρνείται πεισματικά. Θέλει να διαδραματίσει ρόλο, είναι σκληρό καρύδι και έχει αναθερμάνει εσχάτως τις σχέσεις της με πολλούς στην ΚΟ και στο κόμμα. Συνομιλεί με πάρα πολλούς, αρκετοί εκ των οποίων την πολέμησαν. Είναι έτοιμη για όλα και δεν αποκλείει τίποτα, ενώ υπάρχει σταθερή επικοινωνία με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Ευρ. Στυλιανίδης
Με όχημα τους καραμανλικούς
Για τμήμα της σκληρής καραμανλικής πτέρυγας ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να παίξει ρόλο σε ηγετικό επίπεδο. Ο βουλευτής Ροδόπης, αρκετά δηκτικός για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, επιμένει ότι η μόνη λύση για τη ΝΔ είναι η στροφή προς το Κέντρο. Σύμμαχοί του παραμένουν καραμανλικά στελέχη και σημαντικό τμήμα της ΟΝΝΕΔ.
πηγή

Σχόλια