Η ομάδα των ευρωπαϊστών περί τον κ.Αλ.Τσίπρα θεωρεί ότι πρέπει να διατηρούνται καλές σχέσεις με το «καραμανλικό» και «αντισαμαρικό» κομμάτι της ΝΔ

Παιχνίδια ΣΥΡΙΖΑ με Πάνο Καμμένο
Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η ταυτόχρονη προβολή στην σαββατιάτικη «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσκόπησης υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και συνέντευξης του Πάνου Καμμένου που κάνει λόγο για τις τριβές εντός της ΝΔ


  η στήριξη μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προς το κόμμα του κ.Π.Καμμένου έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό του
του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Ολόκληρη την εβδομάδα που πέρασε, στα δημοσιογραφικά στέκια οι φιλικοί προς τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογράφοι πανηγύριζαν. Έκαναν πολύ λόγο για την «λαοθάλασσα» που υποδέχθηκε τον κ. Αλέξη Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη καθώς και για την πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά που, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, χώριζαν την ΝΔ από την αξιωματική αντιπολίτευση στην πρόθεση ψήφου. 

Το περασμένο Σάββατο, η «Εφημερίδα των Συντακτών» δημοσίευσε δημοσκόπηση που έδινε 11 ποσοστιαίες μονάδες προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην έναντι της ΝΔ παράσταση νίκης, επιβεβαιώνοντας έτσι τους ψιθύρους που κυκλοφορούσαν στην διάρκεια της εβδομάδας. 

Στην ίδια έκδοση, όμως, η εφημερίδα δημοσίευε και συνέντευξη του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος κατηγορούσε την ΝΔ για «ακροδεξιά ανοίγματα» και υπεραμυνόταν της εντός του πρώην κόμματός του «καραμανλικής πλειοψηφίας» που δυσφορεί με την τακτική Αντώνη Σαμαρά. Στην ίδια συνέντευξη, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κάνει σαφέστατο άνοιγμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση και δείχνει να ευθυγραμμίζεται με αυτήν στο θέμα της προκλήσεως πρόωρων εκλογών.

Είναι σαφές ότι ο κ. Π.Καμμένος προσπαθεί να προσελκύσει ένα δυσαρεστημένο δεξιό κοινό και, στην προσπάθειά του αυτή, ξεκάθαρη είναι και η στήριξη που θα έχει από την αξιωματική αντιπολίτευση. Το ίδιο βέβαια ισχύει και σε επικοινωνιακό επίπεδο, όπου οι ΑΝΕΛ έχουν ιδιαίτερα καλή μεταχείριση από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο και τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Πάντως, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η στήριξη μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προς το κόμμα του κ.Π.Καμμένου έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα στελέχη της τελευταίας να εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους με αυτή την τακτική.

Από την πλευρά της, η ομάδα των ευρωπαϊστών περί τον κ.Αλ.Τσίπρα θεωρεί ότι πρέπει να διατηρούνται καλές σχέσεις με το «καραμανλικό» και «αντισαμαρικό» κομμάτι της ΝΔ –το οποίο, σε περίπτωση εκλογικής του ήττας αλλά αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα, θα δείξει προθυμία να πάρει μέρος σε ένα μικτό κυβερνητικό σχήμα. 

Αυτό που ήδη προωθούν και συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί κύκλοι, που πιστεύουν ότι έχει φθάσει για την Ελλάδα η ώρα πολιτικών συμμαχιών, ικανών να πραγματοποιήσουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, γεγονός είναι ότι, από πολιτικής πλευράς, η χώρα βρίσκεται σε περίοδο μεγάλης ρευστότητας, μέσα από την οποία θα προκύψουν και νέες πολιτικές συνεργασίες-συμμαχίες.

Σχόλια