Πολύ άσχημη η κατάσταση στην Κύπρο. Η τριμερής με την Αίγυπτο η αιτία. Ο ελληνισμός χωρίς ηγεσία.

 


Η κλιμακούμενη κρίση στην Κύπρο

Μία κρίση κλιμακώνεται ταχύτατα. Η εκτόνωσή της είναι, αντιθέτως, διαδικασία ιδιαίτερα περίπλοκη και απολήγει πάντοτε με απώλειες του πλέον αδυνάτου από τα δύο μέρη. Η πορεία των διμερών σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας στη διάρκεια της μεταπολιτεύσεως και ειδικότερα από το 1981 και εξής, οπότε το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία, πιστοποιεί το αληθές της προαναφερθείσης θέσεως.

Επί του προκειμένου, ωστόσο, που είναι η κρίση της εισόδου του «Μπαρμπαρός» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη [ΑΟΖ] της Κύπρου, οι θέσεις της Τουρκίας για την επίλυση του Κυπριακού, που πρέπει –κατά τη δική της ερμηνεία του Σχεδίου Ανάν– να βασίζονται στην ύπαρξη δύο κρατών, παραμένουν αμετάβλητες επί δεκαετίες· τις επανέλαβε χθες και ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αλλά στη διάρκεια των ετών που η Λευκωσία προωθούσε την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ, οι αντιδράσεις της Αγκυρας εξαντλούνταν κυρίως στο ρητορικό επίπεδο. Αυτό που άλλαξε, στην παρούσα φάση, ήταν η εξαγγελθείσα κοινή επίσκεψη στην Αίγυπτο του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προς επίτευξη συμφωνίας τριμερούς στο θέμα της ΑΟΖ.
Οι δύο ηγέτες είχαν αναμφιβόλως το δικαίωμα να προωθήσουν τα συμφέροντα των χωρών τους, αλλά η εισαγωγή τρίτης χώρας στη διαδικασία αξιοποιήσεως του υποθαλασσίου πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου δεν ήταν, φυσικά, ευπρόσδεκτη στην Αγκυρα, καθώς οι σχέσεις της με το Κάιρο είναι στη φάση αυτή κακές, λόγω των διώξεων της Μουσουλμανικής Αδελφότητος.

Πέραν τούτου, η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ. Σαμαρά αύξησε τη δυσπιστία της Αγκυρας προς τις προθέσεις της ελληνικής κυβερνήσεως. Σε αυτό συνέτειναν τα περί μονομερούς καθορισμού της ελληνικής ΑΟΖ, ως έχει φυσικά δικαίωμα η Ελλάς. Η ιδέα έθελξε τον Ελληνα πρωθυπουργό σε κάποια φάση και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε, όταν διατυπώθηκαν βάσιμες και φρόνιμες ενστάσεις.

Τώρα το «Μπαρμπαρός» διαπλέει τα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ. Ο Κύπριος πρόεδρος προβαίνει σε διαβήματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Λευκωσία υποστηρίζει ότι η σημερινή κρίση είναι σοβαρότερη των Ιμίων. Εάν το εννοεί, τότε ασφαλώς γνωρίζει ότι η κλιμάκωση της κρίσεως εκείνης καθιέρωσε τελικώς την αντίληψη των «γκρίζων ζωνών» σε αυτήν την περιοχή του Αιγαίου. Το αντίστοιχο στην Κύπρο θα είναι προφανώς η καθιέρωση των δύο «κρατών» ως ισοδυνάμων συστατικών στοιχείων της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως προς τα εν Ελλάδι ισχύοντα, απλώς επισημαίνεται ότι ο ΥΕΘΑ Δημήτρης Αβραμόπουλος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες σε λίγες ημέρες για να αναλάβει καθήκοντα επιτρόπου της Κοινότητος και ότι ο ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος έχει πάρα πολλά προβλήματα που τον απορροφούν και περιορισμένη εμπειρία της διεθνούς σκηνής. Η αποκλιμάκωση της κρίσεως πρέπει να είναι ο στόχος των Αθηνών και της Λευκωσίας, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.
πηγή

Σχόλια