Παραιτήθηκαν σήμερα τρεις γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές. Κάτι παραπάνω θα ξέρουν...

Μπαράζ παραιτήσεων Γραμματέων ενόψει εκλογών

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος.
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Δημήτρης Βαρτζόπουλος.


Τις παραιτήσεις τους υπέβαλλαν πριν από λίγη ώρα σήμερα τρεις γενικοί γραμματείς της κυβέρνησης προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές. Συγκεκριμένα, παραιτήθηκαν από τη θέση του Γ.Γ. Συντονισμού της κυβέρνησης ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, από τη θέση του Γεν. Γραμματέα Ενημέρωσης ο κ. Ανδρέας Κατσανιώτης και από τη θέση του Γεν. Γραμματέα Επικοινωνίας ο κ. Γιάννης Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Βαρτζόπουλος θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εθνικές εκλογές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στη Β' περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ο κ. Κατσανιώτης, ο οποίος ήταν και υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας με τη Ν.Δ., στην Αχαϊα, ο δε κ. Παναγιωτόπουλος στην Αρκαδία.
Οι τρεις, όπως όλοι οι Γραμματείς της κυβέρνησης, έχουν κώλυμα εκλογιμότητας εφόσον δεν παραιτηθούν 18 μήνες πριν τον προγραμματισμένο χρόνο των εκλογών, δηλαδή τον Ιούνιο του 2016. Τύποις και οι τρεις θα μπορούσαν να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ωστόσο το έπραξαν τώρα καθώς η πιθανότητα εκλογών τυς πρώτους μήνες του 2015, λόγω της Προεδρικής εκλογής, είναι αυξημένη.
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, αποσυνδέουν τις τρεις παραιτήσεις από το ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών εντός του 2014.
Ο κ. Βαρτζόπουλος, που διετέλεσε και υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Παπαδήμου, θα αναλάβει θέση ευθύνης στο κόμμα ενώ, όπως όλα δείχνουν, Γ.Γ. Συντονισμού θα αναλάβει ο κ. Δημήτρης Πτωχός, σήμερα σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού.
Όπως αναφέρει η σχετική νομοθεσία και φιλοξενείται στις σελίδες του ιστοτόπου του υπουργείου Εσωτερικών, «δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι, ούτε να εκλεγούν βουλευτές σε όποια εκλογική περιφέρεια υπηρέτησαν ή σε όποια εκλογική περιφέρεια εκτεινόταν η τοπική αρμοδιότητά τους μέσα στους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες της τετραετούς βουλευτικής περιόδου:
α) Οι διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, πλην των σωματειακών, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου και των δημόσιων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.
β) Τα μέλη των ανεξάρτητων αρχών που συγκροτούνται και λειτουργούν κατά το άρθρο 101 Α, καθώς και των αρχών που χαρακτηρίζονται με νόμο ως ανεξάρτητες ή ρυθμιστικές.
γ) Οι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.
δ) Οι έμμισθοι υπάλληλοι του Δημοσίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεών τους, καθώς και των νομικών προσώπων και επιχειρήσεων της περίπτωσης α΄ που κατείχαν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου διεύθυνσης ή άλλη αντίστοιχη, όπως ειδικότερα νόμος ορίζει. Υπάλληλοι που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο και είχαν ευρύτερη τοπική αρμοδιότητα υπάγονται στους περιορισμούς της παραγράφου αυτής ως προς εκλογικές περιφέρειες άλλες από αυτήν της έδρας τους, μόνο εφόσον κατείχαν θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας επιπέδου γενικής διεύθυνσης ή άλλη αντίστοιχη, όπως ειδικότερα νόμος ορίζει.
ε) Οι γενικοί ή ειδικοί γραμματείς υπουργείων ή αυτοτελών γενικών γραμματειών ή περιφερειών και όσοι ο νόμος εξομοιώνει με αυτούς».

Η εμπρόθεσμη παραίτηση τους καλύπτει ακόμη και στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, το οποίο άλλωστε δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν.
πηγή

Σχόλια