Ο πανικός στο Μαξίμου για τον Πάπα, η παρέμβαση Βενιζέλου, ένα νομοσχέδιο και ο καρδινάλιος

Πανικός στο Μαξίμου για την επίσκεψη Τσίπρα στον Πάπα - Η παρέμβαση Βενιζέλου στο Βατικανό

 

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ν. Σβέρκου στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο Μαξίμου χτύπησε συναγερμός την περασμένη Τετάρτη, όταν έμαθαν από τα πρωτοσέλιδα για τη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Πάπα Φραγκίσκο


 Όπως περιγράφεται στο ρεπορτάζ, ο πρωθυπουργός αφού πληροφορήθηκε από τις εφημερίδες τα σχετικά, επικοινώνησε αμέσως τηλεφωνικά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – τον ρώτησε «πώς γίνεται να συναντά τον Πάπα ο Τσίπρας; Υπάρχει τρόπος;» (εννοώντας αν προβλέπεται θεσμικά).


Τηλεφώνημα στον καρδινάλιο

 Ο Ευ. Βενιζέλος ακολούθως, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως ΥΠΕΞ, επικοινώνησε μεσω των υπηρεσιών του υπουργείο με τις υπηρεσίες του ομολόγου του στο Βατικανό, καρδινάλιου Πιέτρο Παρολίν. Στην, σε κορυφαίο επίπεδο, συνομιλία, επιβεβαιώθηκε καταρχήν η επίσκεψη Τσίπρα και στην «υπενθύμιση» ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν κατέχει αξίωμα στην κυβέρνηση, οι συνεργάτες του καρδινάλιου έκοψαν κάθε περαιτέρω συζήτηση λέγοντας πως «πρόκειται για συνάντηση με ιδιωτικό χαρακτήρα και στο πλαίσιο αυτό ο Πάπας μπορεί να συναντήσει όποιον επιθυμεί».


Εντυπώσεις μέσω Λοβέρδου

 Μετά την άκαρπη προσπάθεια παρεμπόδισης της επίσκεψης, ακολούθησε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, νέα συνομιλία Βενιζέλου – Σαμαρά για να οργανωθεί νέα προσπάθεια «απάντησης» στην επίσκεψη Τσίπρα. Ο Ευ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο ώστε να επισπεύσει τη διαδικασία ψήφισης νόμου για τη «νομική ισότητα των θρησκευτικών κοινοτήτων», που δίνει τη δυνατότητα στις εκκλησίες να οργανώνονται σε ΝΠΙΔ (και αφορά και την Καθολική Εκκλησία στην Ελλάδα). Ετσι κι έγινε, με το νομοσχέδιο να εισάγεται στην κοινοβουλευτικη διαδικασία την Πέμπτη, ημέρα επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στο Βατικανό.

 
Ξανά στον Καρδινάλιο

Η επόμενη κίνηση Σαμαρά - Βενιζέλου ήταν νέα επικοινωνία με τον καρδινάλιο Παρολίν, όπου ισχυρίστηκαν μέσω των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψήφιζε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πράγμα αναληθές που ήδη γνώριζαν οι υπηρεσίες του Βατικανού. Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο υπ. Παιδείας με τηλεφώνημα στον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα όσο βρισκόταν στη Ρώμη, για να του ανακοινώσει την εισαγωγή του νομοσχεδίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον ενημέρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει τον νόμο και τον ευχαρίστησε.  Ακολούθησε μάλιστα και... sms στενού συνεργάτη του υπ. Παιδείας σε συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα στην Κουμουνδούρου με ...ευχές για το ταξίδι και επισημάνσεις για τη μεγάλη σημασία του ταξιδιού στις σχέσεις της Εκκλησίας με το Πατριαρχείο. Το ΠΑΣΟΚ απάντησε το μεσημέρι του Σαββάτου, με επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να λέει τίποτα για την ουσία του ζητήματος: Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε από το ΠΑΣΟΚ -
 πηγή

Σχόλια