Πολύ καλή ιδέα, όντως, η διαβούλευση στό opengov γιά τό φορολογικό νομοσχέδιο. Για τήν ψήφο στούς μετανάστες θα κάνουν τό ίδιο;


Λεφτά τό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να μήν έχει, ο Παπακωνσταντίνου μπορεί να γύρισε όλα τα κανάλια τού κόσμου φιλώντας κατουρημένες ποδιές αλλά από διαδικασίες είμαστε οι καλύτεροι τού χωριού...
Ο Παπακωνσταντίνου ανάρτησε σήμερα - μαζί με έναν ψευτοπρόλογο εκεί τής δεκάρας - τίς προτάσεις του γιά ένα "δίκαιο φορολογικό σύστημα " όπως λέει ο ίδιος...
Ο καθένας μας μπορεί να πεί τήν γνώμη του ...
Ηδη αρκετοί τό έχουν κάνει...

Τά σχόλια πού περνάνε είναι ουσιαστικά καί - για να είμαστε σωστοί και δίκαιοι - η όλη διαδικασία είναι πολύ καλή και αξιέπαινη...
Απλά ρωτάμε ...
Θά κάνουν τό ίδιο και για το νομοσχέδιο για την ψήφο στούς μετανάστες κλπ...
Εκεί βέβαια θα γινόταν χαμός....
Για να δούμε θα το τολμήσουν?
Στό κάτω κάτω αυτή δέν είναι η ιδέα τής διαβούλευσης?
Εμείς πάντως πιστεύουμε πώς δέν θα το κάνουν....
Οπως και να έχει εάν θέλετε να πείτε και εσείς τη γνώμη σας στόν Παπακωνσταντίνου μπορείτε να το κάνετε εδώ...
http://www.opengov.gr/minfin/?

Σημείωμα του Υπουργού Οικονομικών για το διάλογο για ένα Δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009

Τα χρόνια που έρχονται είναι κρίσιμα για την πορεία της οικονομίας μας. Είναι μια περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση πρέπει να πραγματοποιήσει μια τεράστια προσπάθεια για το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και η χώρα να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να προστατεύσει την αυτονομία των οικονομικών της αποφάσεων, να προοδεύσει μέσα από κανόνες διαφάνειας και δίκαιης αναδιανομής του βάρους και των ωφελειών των οικονομικών αποφάσεων.

Το φορολογικό σύστημα είναι η βάση της αναδιανομής σε μια κοινωνία και ένα φορολογικό σύστημα που βασίζεται στη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια και την ισότιμη μεταχείριση των πολιτών αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο μιας δίκαιης κοινωνίας. Ένα τέτοιο δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα αποτελεί προγραμματική δέσμευση και απόλυτο στόχο της κυβέρνησης.

Τα φορολογικά έσοδα είναι η κύρια πηγή εσόδων του δημοσίου για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους, των δημοσίων αγαθών, της ανάπτυξης και της εύρυθμης λειτουργίας του κράτους. Συνεπώς αποτελούν καθοριστικό συστατικό στο πλαίσιο της προσπάθειας για το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών, αλλά και για τη διαμόρφωση μιας νέας πορείας ανάπτυξης για την χώρα.

Σήμερα, ανοίγουμε το διάλογο με τους πολίτες και τους εκπροσώπους των κοινωνικών, επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων της χώρας μας για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι στο υπάρχον φορολογικό πλαίσιο ενθαρρύνεται η άδικη και διακριτή μεταχείριση πολλών κατηγοριών εισοδημάτων, δημιουργώντας φορολογούμενους πολλών ταχυτήτων ακόμη και μέσα στις ίδιες κατηγορίες εισοδημάτων. Η φοροδιαφυγή, η χειρότερη ίσως μορφή αδικίας μέσα στο φορολογικό μας πλαίσιο, εντείνεται, εμποδίζοντας τη λειτουργία του κράτους και πολλαπλασιάζοντας τη διαφθορά, ενώ δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής αδικίας μεταξύ των πολιτών και αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Η φοροδιαφυγή έχει πολλές όψεις και κάποιες από αυτές ενθαρρύνονται και από το ίδιο το σύστημα φορολόγησης που επιτρέπει την απόκρυψη και την αποφυγή δήλωσης φορολογητέας ύλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα φορολογικά έσοδα στη χώρας μας είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Το 94% των φορολογούμενων δηλώνουν εισοδήματα κάτω των 30.000 ευρώ το χρόνο, ενώ μόλις 3.000 Έλληνες δηλώνουν εισοδήματα άνω των 200.000 ευρώ. Πρόσφατες μελέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το 30% των εσόδων από ΦΠΑ, περίπου 6,6 δις ευρώ ανά έτος παραμένουν ανείσπρακτα, κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενδεικτικά της ανάγκης για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με δίκαιο τρόπο, με τη δημιουργία νέων αποτελεσματικών κινήτρων, που ενισχύουν τη συμμόρφωση και τη διαφάνεια στο φορολογικό σύστημα, με καθοριστικές παρεμβάσεις στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων, των επιχειρήσεων και των κερδών, στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, αλλά και στην ίδια τη φορολογική διοίκηση, στους ελεγκτικούς και εισπρακτικούς μηχανισμούς.

Η κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτό το διάλογο με ξεκάθαρες δεσμεύσεις. Το φορολογικό βάρος θα κατανέμεται ισότιμα μεταξύ των πολιτών και ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα και δεν θα υπάρξει καμία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.

Ανοίγοντας τον διάλογο για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα θέλω και προσωπικά να εγγυηθώ ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και κράτους. Με το νέο φορολογικό πλαίσιο, που σήμερα ξεκινάμε για να διαμορφώσουμε μαζί, θέλουμε ο πολίτης να αισθάνεται ότι πληρώνει δίκαιους φόρους, ότι το κράτος σέβεται τα χρήματά του, ότι δεν σπαταλά και δεν πνίγει τους κόπους του, αλλά βλέπει ότι τα χρήματα που δίνει πιάνουν τόπο από ένα κράτος που του δίνει λογαριασμό για κάθε ευρώ που δαπανά.

Αυτός είναι ο στόχος μας αυτό είναι το όραμά μας και προσβλέπουμε στη συμμετοχή και στις προτάσεις όλων, γιατί πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από το γόνιμο διάλογο μπορεί να διαμορφωθεί ένα νέο δίκαιο, αποτελεσματικό και ταυτόχρονα αποδοτικό και σταθερό φορολογικό σύστημα που έχει ανάγκη η οικονομία μας.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου


Σχολιάστε στις παρακάτω ενότητες


Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων

Φορολογία Ακίνητης Περιουσίας

Φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων

Νομοθετικά Μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής

Μείωση διοικητικού κόστους – απλοποίηση διαδικασιών

Ειδικές Κατηγορίες Φόρων

Γενικές Προτάσεις














Σχόλια

Ο χρήστης Μαρία Σεφέρου είπε…
Αμφιβάλλω αν θα κάνουν το ίδιο για το μεταναστευτικό, όπως δεν έκαναν το ίδιο για τα "πράσινα" τέλη κυκλοφορίας ή την πρόωρη συνταξιοδότηση των λιμενεργατών, κλπ.

"Δημόσια διαβούλευση" κάνουν μόνο σε θέματα που θα πονέσουν πολλούς και πολύ, αλλά αμφιβάλλω αν διαβάζει κανείς αυτά που λέει ο κοσμάκης...
Είναι απλά για στάχτη στα μάτια ότι δήθεν μας ρωτάνε, ενώ έχουν χρυσοπληρώσει επιτροπές "ειδικών" για να τους προτείνουν τα μέτρα που θα πάρουν, κι ας λέμε εμείς ό,τι θέλουμε.
Άκρως επιτυχημένο επικοινωνιακό (δημαγωγικό) μέτρο ομολογουμένως. Άλλωστε τι ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού μπαίνει στο διαδίκτυο για να κάνει τις προτάσεις του; Είναι 2-3 τοις εκατό;