Ο Α. Βγενόπουλος για τις πτήσεις μεταξύ Αθήνας - «Ερτζάν» στα Κατεχόμενα

Να επιληφθούν του θέματος, το οποίο έχει δημιουργηθεί με τις πτήσεις από την Αθήνα προς το αεροδρόμιο «Ερτζάν» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου,

με ενδιάμεσο σταθμό τη Σμύρνη, που πραγματοποιεί η τουρκική αεροπορική εταιρεία «Pegasus», καλεί Ελλάδα και Κύπρο ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Marfin Investment Group Ανδρέας Βγενόπουλος.




Σε δηλώσεις του απόψε στο τηλεοπτικό δελτίο του MEGA Κύπρου ο κ. Βγενόπουλος επανέλαβε: «Εμείς πρώτοι είχαμε καταγγείλει ότι με την υπογραφή (πριν μήνες) ενός μνημονίου από τις κυβερνήσεις Ελλάδος -Τουρκίας ξεκίνησαν οι πτήσεις».

Υποστήριξε δε εκ νέου ότι το μνημόνιο υπογράφηκε με τρόπο «αδιαφανή» και δεν κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

Όπως ανέφερε διενεργείται έρευνα από δύο υπουργεία, ενώ πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, όταν μάλιστα η Τουρκία αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕhttp://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1730571

Διαβάζουμε γιά τό ίδιο θέμα σχετικά αποσπάσματα απο τό ΠΘ
.........Προτού ακόμη συμπληρωθεί μία εβδομάδα από την έναρξη δρομολογίων στη γραμμή Αθήνα - Σμύρνη, οι χειρότεροι φόβοι της ελληνικής διπλωματίας, ότι η Αγκυρα θα αξιοποιήσει την παραχώρηση άδειας στη γραμμή Αθήνα - Σμύρνη για να εκτελεί πτήσεις από την ελληνική πρωτεύουσα (με ενδιάμεσο σταθμό τη Σμύρνη) και προς τα Κατεχόμενα, επιβεβαιώνονται.

Οπως αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», η τουρκική αεροπορική εταιρεία «Pegasus» διαφημίζει ήδη στην ελληνική αγορά ότι οι επιβάτες που επιλέγουν τα αεροσκάφη της, τα οποία συνδέουν την Αθήνα με τη Σμύρνη, μπορούν να συνεχίσουν την πτήση τους με ανταποκρίσεις στο «εσωτερικό» δίκτυο της Τουρκίας. Οι πόλεις στις οποίες μπορούν να ταξιδέψουν οι Ελληνες (αλλά και όσοι επισκέπτες επιλέγουν την «Pegasus») περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα Αδανα, την Αγκυρα, αλλά και τη Λευκωσία! Και επειδή ως γνωστόν στην κυπριακή πρωτεύουσα δεν λειτουργεί αεροδρόμιο, είναι προφανές ότι οι Τούρκοι αναφέρονται στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου (Ercan), κρύβοντας εντέχνως ότι με τη συναίνεση της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης η Αθήνα έχει συνδεθεί αεροπορικώς με το ψευδοκράτος!

Στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο η ελληνική όσο και η κριακ ή κυβέρνηση, κάθε φορά που μια εταιρεία από τη Βρετανία (ή άλλη ευρωπαϊκή χώρα) ανακοίνωνε την πρόθεσή της να κάνει πτήσεις προς το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου, διαμαρτύρονταν με σκοπό να ακυρώσουν τα σχέδια για νομιμοποίηση του αεροδρομίου «Ερτζάν» διά της τεθλασμένης. Αυτή τη φορά όμως είναι η ελληνική κυβέρνηση που συναίνεσε στην αξίωση της Αγκυρας και επέτρεψε να γίνονται πτήσεις απευθείας απ την Αθήνα προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, με ενδιάμεσο σταθμό τη Σμύρνη!






(Στή φωτό η Σμύρνη)


Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών είχαν προειδοποιήσει για την επερχόμενη δυσμενή εξέλιξη. Σε προπαρασκευαστική σύσκεψη στις 4 Ιουνίου, οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) είχαν μεταφέρει το τουρκικό αίτημα να παραχωρηθεί η δυνατότητα στους «διορισμένους» αερομετα-φορείς των δύο χωρών «να προβαίνουν σε συνεκμετάλλευση -"code sharing" των δρομολογίων που θα προβλέπονται από αυτό». Διαβλέποντας την παγίδα, οι αρμόδιοι διπλωμάτες της Α4 Διεύθυνσης Ελληνοτουρκικών Σχέσεων αντέδρασαν. «Η Α4 Διεύθυνση παρετήρησε ότι ως προς το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν η παράμετρος πραγματοποίησης πτήσεων από τουρκικούς αερομεταφορείς στην κατεχόμενη Κύπρο (στο Ercan)», αναφέρεται στο «εξαιρετικώς επείγον-αμέσου επιδόσεως» τηλεγράφημα που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ» Παρά την έγκαιρη επισήμανση της παγίδας που έστηναν οι Τούρκοι, συγκεκριμένοι αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και του υπουργείου Εξωτερικών όχι μόνο απέκρυψαν τη μείζονα υποχώρηση έναντι της Τουρκίας, αλλά και φρόντισαν να συγκαλύψουν την έναρξη πτήσεων στον άξονα Αθήνα Σμύρνη - Ερτζάν (Τύμπου). Οπως επιχειρηματολόγησαν εκ του πονηρού οι ανώτεροι υπάλληλοι της ΥΠΑ, «στο εισιτήριο αναγράφονται μόνον τα σημεία προέλευσης και προορισμού του δρομολογίου σε Ελλάδα και Τουρκία». Προφανής σκοπός τους να αποσιωπηθεί η έναρξη πτήσεων από την Ελλάδα στο ψευδοκράτος. Από τα παραπάνω προκύπτει με βεβαιότητα ότι η έναρξη πτήσεων από την Αθήνα (μέσω Σμύρνης) στα Κατεχόμενα δεν διέλαθε της προσοχή της ελληνικής ομάδας που διαπραγματεύθηκε το «αμαρτωλό» μνημόνιο κατανόησης με την Τουρκία.

Είναι απολύτως ενδεικτικό των προθέσεων της Αγκυρας, το γεγονός ότι στην πανηγυρική πρώτη πτήση της «Pegasus» προς την Αθήνα (την προηγούμενη Παρασκευή 9 Οκτωβρίου), στο αεροσκάφος που απογειώθηκε από τη Σμύρνη επιβιβάστηκε και ο κ. Τζεσούρ Σερτ, ο δημοσιογράφος που το 1996 κατέβασε από τα Ιμια την ελληνική σημαία και ύψωσε την τουρκική......... http://www.protothema.gr/content.php?id=48077&category_id=202

Σχόλια