Δύο Ελληνες από τήν Χίο άνοιξαν καφενείο απέναντι, στή Σμύρνη. Καί ...έπιασε...


Το χιώτικο καφενείο της Σμύρνης
Επιτυχημένο αποδείχθηκε το επιχειρηματικό εγχείρημα δύο Ελλήνων από τη Χίο

ΣΜΥΡΝΗ Ενα παραδοσιακό καφενείο που δεν μοιάζει με τα υπόλοιπα λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στα νότια της προκυμαίας της Σμύρνης, στην Τουρκία. Οι ιδιοκτήτες του «Sakύz Αdasύ» (σημαίνει «Νήσος Χίος» στα τουρκικά) δεν είναι Τούρκοι αλλά Ελληνες από τη Χίο, οι οποίοι πέρασαν πριν από δύο χρόνια «στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου» για να ανοίξουν ένα δικό τους κατάστημα. Το τολμηρό εγχείρημά τους, καθώς πρόκειται για το πρώτο καφενείο που άνοιξαν Ελληνες μετά το 1922, αποδείχθηκε εξίσου επιτυχημένο. Καθημερινά τα τραπέζια του είναι γεμάτα με πελάτες που δοκιμάζουν παραδοσιακά χιώτικα γλυκά με βασικό συστατικό τη μαστίχα.




Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση ακόμη και στους ιδιοκτήτες είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς είναι Τούρκοι και λιγότερο τουρίστες από το εξωτερικό. Το «ελληνικό καφενείο» δεν είναι απλός μια πρωτότυπη σκέψη αλλά και ένας δεσμός μεταξύ γειτονικών λαών, λένε οι κάτοικοι της Σμύρνης που συχνάζουν σε αυτό. Δεν λείπουν και εκείνοι που έχουν έναν επιπλέον λόγο να πιουν τον καφέ τους στο μαγαζί των Ελλήνων. Π ρόκειται για τους απογόνους των λεγόμενων «Τουρκοκρητικών» οι οποίοι έφτασαν στα τουρκικά παράλια προερχόμενοι από την Κρήτη μετά την ανταλλαγή πληθυσμών που προέβλεπε η Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Οι μνήμες από τους ελληνόφωνους παππούδες τους, χριστιανούς Ελληνες οι οποίοι αναγκάστηκαν να εξισλαμιστούν για να επιβιώσουν επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ζωντανεύουν στο «Sakύz Αdasύ».

IzmirKousadasi

Οι τοίχοι του είναι διακοσμημένοι με φωτογραφίες από ελληνικά τοπία με ιδιαίτερη έμφαση, ασφαλώς, στη Χίο, ιδιαίτερη πατρίδα των ιδιοκτητών. Αλλωστε δεν είναι μόνο το γλυκό «υποβρύχιο» (ένα κουταλάκι βανίλιας σερβιρισμένο μέσα σε ποτήρι με κρύο νερό) που θυμίζει το «απέναντι» ελληνικό νησί. Ο κατάλογος με τα γλυκά περιλαμβάνει ακόμη 17 παραδοσιακές συνταγές με βάση τις περίφημες μαρμελάδες που παρασκευάζονται στον Κάμπο της Χίου.



Το «χιώτικο καφενείο» μπορεί να είναι σύμβολο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, για πολλούς όμως φαίνεται ότι ανοίγει νέους δρόμους στους επίδοξους επιχειρηματίες της περιοχής και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Προ ημερών το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Σμύρνης, μιας μεγαλούπολης δύο εκατομμυρίων κατοίκων, και η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα διοργάνωσαν στην πόλη εκδήλωση προς τιμήν των οικονομικών συνεργατών των ελληνικών επιχειρήσεων. Το διήμερο περιελάμβανε επιχειρηματικό φόρουμ και κατ΄ ιδίαν συναντήσεις ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων στους τομείς τροφίμων και ποτών, υλικών συσκευασίας και φυσικών καλλυντικών. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=295017&dt=21/10/2009

Σχόλια