Δεκαετία 80. Στήν Ελλάδα κυβερνάει τό ΠΑΣΟΚ. Η ιστορία αρχίζει.....

Από τα πορτοκάλια και την Ιντρακόμ, στα «μαύρα ταμεία»
Η πρακτική της μίζας του 2% της δεκαετίας του ’80 είναι απίθανο να μη συνεχίστηκε, εκτιμούν δικαστές
Του Τασου Τελλογλου
Tο «Palasthotel» στο κέντρο του Ανατολικού Βερολίνου, ήταν από τα ξενοδοχεία που προτιμούσαν οι όποιοι ξένοι ταξιδιώτες. Εκείνο που λίγοι από αυτούς γνώριζαν είναι πως ό,τι σημείωμα άφηναν στη ρεσεψιόν κατέληγε στο αρχείο της μυστικής αστυνομίας ΣΤΑΖΙ. Ενα τέτοιο ενυπόγραφο σημείωμα άφηνε στις 22 Απριλίου 1985 ο ταξιδιώτης από την Ελλάδα Σ. Κόκκαλης. «Τέλος Φεβρουαρίου» έγραφε, «ανατέθηκε στον υποδιοικητή του ΟΤΕ Τόμπρα ένα συμβόλαιο ύψους 500.000 δολαρίων για την προμήθεια χυμών πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ μέσω της εταιρείας ΛΙΜΠΕΡΤΑ. Το πρώτο δείγμα «απορρίφθηκε» από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Το δεύτερο δείγμα εξετάζεται ακόμα. Εξαιτίας της ειδικής κατάστασης - «δουλειές» με τον ΟΤΕ είναι επιθυμητό να μην απορριφθεί και το δεύτερο δείγμα...».
Ο πληροφοριοδότης της ΣΤΑΖΙ, που βοήθησε στην παράδοση αυτής της επιστολής προς τους αρμόδιους γνώριζε τον κ. Κόκκαλη «από 15ετίας». Σε μία έκθεσή του μερικούς μήνες αργότερα, εκτιμούσε ότι ο κ. Κόκκαλης «λαδώνει» τον κ. Τόμπρα (σ.σ.: κάτι που ο κ. Κόκκαλης αρνήθηκε διά των δικηγόρων του στην προανάκριση του 2001-2002) που εκτός των άλλων ήταν ο αξιωματικός - σύνδεσμος του κ. Κόκκαλη με την. .....(σ.σ.: κείμενο μαυρισμένο στο αντίγραφο που παρέδωσε στον συντάκτη η υπηρεσία αρχείων της πρώην ΣΤΑΖΙ - αναφέρεται κάποια ελληνική υπηρεσία). Ως δεύτερο πρόσωπο -σύνδεσμος με τη συγκεκριμένη υπηρεσία αναφέρεται ο «διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ελληνα πρωθυπουργού». Στις 26.11.1985 η ανατολικογερμανική υπηρεσία αναφέρει ότι ο συνομιλητής διαθέτει πληροφορίες από «το περιβάλλον των κ. Παπανδρέου και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μητσοτάκη...». Σε αυτή τη βάση ο υφυπουργός της Λ.Δ. της Γερμανίας Γκέρχαρντ Μπάιλ αποφασίζει τη χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ με το 2% του ύψους των προμηθειών ανάμεσα στην εταιρεία RFT και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ...
Στα αρχεία της ΣΤΑΖΙ
Οταν το 1989 καταρρέει η Ανατολική Γερμανία οι Αμερικανοί σκηνοθετούν μία διαδήλωση στα γραφεία της ΣΤΑΖΙ και λεηλατούν με πράκτορές τους τα αρχεία, που αφορούσαν τη δράση της υπηρεσίας σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Αφού «αξιολογείται» στις ΗΠΑ, το αρχείο - με κωδική ονομασία «Τριανταφυλλόξυλο» (Rosenholz) - γίνεται η βάση των διώξεων που ασκεί μετά την προανάκριση η εισαγγελία Αθηνών το 2001 για μια σειρά πράξεων (κατασκοπεία, δωροδοκία κ.ά.) αλλά που μετά την τακτική ανάκριση, η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο. Μιλάμε άλλωστε για πράξεις, που αν έγιναν, έχουν παραγραφεί. Εκείνο που δέν έχει παραγραφεί, είναι ό,τι συνδέεται με τις συμβάσεις του ΟΤΕ τη δεκαετία του '90».
Ο κ. Κόκκαλης διαπραγματεύτηκε τόσο την προγραμματική συμφωνία της εταιρείας του με τον ΟΤΕ όσο και εκείνη της Siemens επειδή οι Γερμανοί ήταν 10% φθηνότεροι στις τιμές, θυμάται ένα παλαιότερο στέλεχος του Οργανισμού.
Οι σχέσεις ανάμεσα στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ και τη Siemens ήταν αρχικά πολεμικές. Το 1974 η Ανατολική Γερμανία προσφέρει στον ΟΤΕ ένα συμβόλαιο 25 εκατ. δολαρίων προκειμένου να αγοραστούν δικά της προϊόντα από τον οργανισμό.
Επιστολή Στράους
Η κίνηση αυτή είχε αποτέλεσμα να στείλει επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή ο πανίσχυρος Βαυαρός πολιτικός Φραντς Γιόζεφ Στράους για λογαριασμό της Siemens. Οταν αυτή η πρωτοβουλία δεν τελεσφόρησε οι εταιρείες Siemens, Philips, ITT απέστειλαν κοινή επιστολή στην κυβέρνηση απειλώντας ότι θα κλείσουν τα εργοστάσιά τους αν ο ΟΤΕ υπέγραφε με τους Ανατολικογερμανούς. Ο ΟΤΕ όμως υπέγραψε και η Philips με την ITT έκλεισαν τα εργοστάσιά τους λίγο αργότερα. Στις 3 Απριλίου του 1985, η ΣΤΑΖΙ μιλούσε για «μίσος του Κόκκαλη για τη Siemens», βεβαιώνοντας ότι αποκλείεται επιχειρηματική του συνεργασία με την άλλη πλευρά... Εννέα χρόνια αργότερα, ΙΝΤΡΑΚΟΜ και Siemens διεκδικούσαν έναν ψηφιακό δακτύλιο της Αθήνας.
Ενας πρώην εργαζόμενος του τμήματος τηλεπικοινωνιών της Siemens θυμάται ότι ο τότε διευθυντής κ. «Κ», «ήρθε το πρωί της ημέρας που επρόκειτο να υποβληθούν οι προσφορές και ζήτησε από την ομάδα που επεξεργαζόταν την προσφορά να προχωρήσει σε μία αύξηση 0,5% στις τιμές». Χάρη σε αυτή τη μικρή αύξηση η ΙΝΤΡΑΚΟΜ κέρδισε τη δουλειά την οποία ανέθεσε στη συνέχεια «υπεργολαβία» στη Siemens. Πολλά στελέχη των τηλεπικοινωνιών της Siemens χαρακτήρισαν τη διαδικασία «εξευτελισμό». Αυτή την «άνιση σχέση» επικαλέστηκε και ο εμπορικός διευθυντής τηλεπικοινωνιών της μητρικής Siemens κ. Μίχαελ Κουτσενρόιτερ όταν άρχισε να μιλάει εναντίον του κ. Κόκκαλη σε αρκετές καταθέσεις του στο Μόναχο, αφού έμεινε κάποιες μέρες στη φυλακή.
Εκτός από την αναφορά του στις προσπάθειες στελεχών της θυγατρικής στην Αθήνα, να πωλήσουν στον κ. Κόκκαλη το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κουτσενρόιτερ αναφέρθηκε στην προνομιακή αντιμετώπιση που είχε ο κ. Φόλκερ Γιουνγκ από τον κ. Κόκκαλη όταν συνταξιοδοτήθηκε από την Siemens, λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε στην πώληση της INTRAKOM στη ρωσική Sistema. «Δεν είχαμε το χρόνο ούτε την πρόθεση να ακολουθήσουμε αυτά τα «ίχνη», λέει στην «Κ» πηγή της εισαγγελίας του Μονάχου «που ήταν άλλωστε και χωρίς ιδιαίτερο ποινικό ενδιαφέρον για μας καθώς αφορούν την Ελλάδα».
Στη φάση της εδώ προανάκρισης ο εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Παν. Αθανασίου κάλεσε δύο πρόσωπα ως υπόπτους για τους οποίους εισαγγελικοί κύκλοι πιστεύουν ότι μπορεί να προκύψει σχέση τους με την «άλλη πλευρά» (σ.σ.: της ΙΝΤΡΑΚΟΜ).
- Ο κ. Α. Γρεβενίτης, τ. διευθυντής του ΟΤΕ, που εργαζεται σήμερα για τον κ. Κόκκαλη, ελέγχεται από την εισαγγελία για την υλοποίηση της συμφωνίας «8002» αν και ο ίδιος στο υπόμνημά του αρνείται ότι ζημίωσε τον ΟΤΕ. Η εισαγγελία έχει ζητήσει το άνοιγμα ενός λογαριασμού στην Deutsche Bank στη Γερμανία εκτιμώντας ότι είναι δικός του και έχει σχέση με παράνομες πληρωμές της Siemens προς το πρώην στέλεχος του ΟΤΕ.
- Ο κ. Θ. Τσουκάτος που εκτός από τον κ. Σημίτη αποκαλούσε «πρόεδρο» και τον κ. Σωκράτη Κόκκαλη θεωρείται ότι είχε στενότερη σχέση με την ΙΝΤΡΑΚΟΜ.
Δικαστικές πηγές θεωρούν ότι η πρακτική της μίζας του 2% της δεκαετίας του '80 «είναι απίθανο να μην συνεχίστηκε και την επόμενη δεκαετία», υπόθεση που τη συμμερίζονται και οι Γερμανοί δικαστές. «Δεν είναι όμως δικό μας θέμα η έρευνα αυτού του κεφαλαίου», λένε στην «Κ».
Σημειώνεται ότι σε μία επιστολή του προς τον Γερμανό δικηγόρο του κ. Κόκκαλη στις 23 Μαΐου του 1997 ο εισαγγελέας του Βερολίνου κ. Μπούντε αφού έβαζε στο αρχείο την υπόθεση του κ. Κόκκαλη σχετικά με την (άδικη) κατηγορία ότι τα κεφάλαιά του δημιουργήθηκαν από υφαρπαγή περιουσιακών στοιχείων της Ανατολικής Γερμανίας σημείωνε. «Σε ποιο βαθμό ο κατηγορούμενος Κόκκαλης στήριξε την επιτυχία του σε «λαδώματα» στο ελληνικό κυβερνητικό κόμμα ΠΑΣΟΚ και τους αντιπροσώπους του -σε καταθέσεις μαρτύρων γίνεται αρκετές φορές λόγος για το 2%- δεν έγινε αντικείμενο των ερευνών λόγω μη αρμοδιότητας...»
ΥΓ (άσχετο). Πρός P...Δέν μάς παίρνει να γράψουμε τέτοια πράματα. Δέν έχουμε τήν απαραίτητη καλυψη καί ουδέποτε δηλώσαμε ήρωες....

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΣ.

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΙΠΟΤΕ, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΕ.

Ακόμη και μετά την παραδοχή του Τσουκάτου, ακόμα και σήμερα, δεν μας λέει ο Γιωργάκης που πήγαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια της Ζίμενς.

Απίστευτο, δεν ξέρει κανείς τίποτε!

Ο Γιωργάκης συμμετείχε ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ στα υπουργικά συμβούλια του Σημίτη.
ΗΞΕΡΕ να χρηματοδοτεί 220 Μ.Κ.Ο. ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ τίποτε για τα εκατοντάδες εκατομμύρια των «ωφέλιμων πληρωμών» της Siemens, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ.

Ο Σημίτης ΗΞΕΡΕ να σκορπίζει ΑΠΊΘΑΝΑ κομματικά λεφτά στις εκλογές,
ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ποιός έδινε τα εκατομμύρια, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ.

Ο Τσουκάτος ΗΞΕΡΕ ότι τα παράνομα λεφτά έρχονταν από τη Μίζενς,
ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ με ποιό αντάλλαγμα έδινε τα λεφτά η εταιρία, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ.

Ο Παπακωνσταντίνου ΗΞΕΡΕ τα πάντα για τον ΟΤΕ (σαν μέλος του ΔΣ), ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ότι μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί τις συμβάσεις με τη Ζίμενς, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ.

Ο εξαφανισμένος Μαντέλης ΗΞΕΡΕ να υπογράφει τις αμαρτωλές συμβάσεις, ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ότι η Ζίμενς χρηματοδοτούσε το κόμμα του, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΡΩΤΗΣΕ.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΤΣΙΠΑ ;

ΤΟΣΟ ΗΛΙΘΙΟΙ ΦΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ;

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ SIEMENS ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΠΟΥ ΟΣOI ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ.

ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΠΟΣΑ.

ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΝΤΡΟΠΗ.

Πλάκα έχει που οι κάθε λογής αστείοι καψαμπέληδες κατηγορούσαν τον παυλίδη για τα 100 χιλιάρικα.

Ξεφτιλίστηκε ακόμη και η διαφθορά επί ΝΔ.

Εκλογές τώρα!