Φόβοι για «παγίδα της αρκούδας». (bear trap –μικρή άνοδος πριν από νέο κατρακύλισμα της αγοράς).

απο ναυτεμπορική.
Το εντυπωσιακό ράλι των τελευταίων δύο ημερών στα χρηματιστήρια δεν συνιστά σαφή ένδειξη για το τέλος της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και ίσως πρόκειται για αυτό που Αγγλοσάξονες αποκαλούν «παγίδα της αρκούδας» (bear trap –μικρή άνοδος πριν από νέο κατρακύλισμα της αγοράς), προειδοποιούν σήμερα χρηματοοικονομικά στελέχη στην Ασία.
Ενώ οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες σπεύδουν να στηρίξουν το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με ενέσεις ρευστότητας και γενναίες δόσεις κεφαλαίων, οι ισολογισμοί του κλάδου προκαλούν ανησυχίες ότι το αναπτερωμένο ηθικό των επενδυτών ενδέχεται να καταρρεύσει τόσο γρήγορα όσο ανέκαμψε.
Ακόμη και αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, οι επενδυτές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας οι οποίες παραμένουν ζοφερές, εκτιμούν οι Ασιάτες ειδικοί.
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα εύθραυστη. Εάν αύριο συμβεί κάτι ή ανακύψουν αρνητικές ειδήσεις είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα τρέξουν όλοι προς την έξοδο και θα δημιουργηθεί νέος πανικός», αναφέρει στο Reuters ο Λιμ Μπο Σουν, ανώτατο στέλεχος του παραρτήματος της Kuwait Finance House στη Σιγκαπούρη.
«Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν προβεί σε ανακοινώσεις, αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένες που τηρούν σιγή ισχύος. Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος. Δεν έχει λογική. Το θέμα είναι ότι επηρεαζόμαστε όλοι».

Σχόλια