Στη Μονή, ας πούμε, ο Κώστας Λαλιώτης αντιμετωπίζεται ως ευεργέτης για τη βοήθεια που προσέφερε κατά τα έτη που εξουσίαζε την Ελλάδα ο σοσιαλισμός.


απο καθημερινη.
......σήμερα πλέον ο ξενώνας του, που αν ήταν σε ξενοδοχείο θα ανήκε στην κατηγορία «lux», προσδιορίζεται μεταξύ των μοναχών ως «σουίτα του πρίγκιπα» - βλέπετε, εκεί μένει ο Κάρολος της Αγγλίας τις άπειρες φορές που επισκέπτεται το Μοναστήρι.

Εορταστικές υποδοχές
Οταν ο Κάρολος, βεβαίως, λείπει, εκεί φιλοξενούνται άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι. Και με τη λέξη «ισχυροί», προσδιορίζεται ο βαθμός ικανότητας εκάστου να ευεργετήσει τη Μονή. Εξ ου και οι εορταστικές τελετές υποδοχής στους νέους επισκέπτες. Βεβαίως, για να φθάσει κανείς σε αυτές, πρέπει πρώτα να περάσει το... face control της εισόδου. Προσεγγίζοντας τη Μονή από τον δρόμο στις Καρυές, ο επισκέπτης δεν μπορεί να φθάσει στο Μοναστήρι αν πρώτα δεν περάσει απ' το φυλάκιο ασφαλείας που είναι στημένο μερικά χιλιόμετρα πριν από την πύλη της Βατοπεδίου. Ο «σεκιουριτάς» που ελέγχει τους προσκυνητές αφήνει να περάσουν μόνο εκείνοι που είναι προσκεκλημένοι στη Μονή, αφού πρώτα τσεκάρει του λόγου το αληθές τηλεφωνικώς με τους μοναχούς!

Φθάνοντας τελικώς στη Μονή, ο επισκέπτης καλείται να δηλώσει ακριβώς την κοσμική του ιδιότητα. Και στη συνέχεια, αναλόγως του πόσο «ενδιαφέρουσα» θεωρείται αυτή, κατατάσσεται μεταξύ των άλλων προσκυνητών. Πώς γίνεται αυτό; Οι μοναχοί παρατάσσονται σκυφτοί στους τοίχους του Μοναστηριού για την υποδοχή, και απ' τον διάδρομο που αφήνουν ανάμεσά τους εισέρχονται στα ενδότερα της Μονής οι κοσμικοί. Η σειρά με την οποία θα μπουν, είναι ανάλογη της θέσης τους. Είθισται πρώτοι στην παράταξη να είναι οι πολιτικοί, ύστερα οι δημοσιογράφοι, μετά οι τραπεζικοί και οι επιχειρηματίες. Βεβαίως, αν τυχόν κάποιος εξ αυτών τυγχάνει Κύπριος άμεσα προωθείται στην αρχή της σειράς - διότι δεν είναι μόνον ο ίδιος ο Εφραίμ Κύπριος, αλλά και οι περισσότεροι ευεργέτες του Μοναστηριού.

Η σχέση με τους πολιτικούς
Εξυπακούεται πως ειδική περιποίηση επιφυλάσσεται στους εκπροσώπους της εξουσίας. Στη Μονή, ας πούμε, ο Κώστας Λαλιώτης αντιμετωπίζεται ως ευεργέτης για τη βοήθεια που προσέφερε κατά τα έτη που εξουσίαζε την Ελλάδα ο σοσιαλισμός, ενώ τελευταία συχνές ήταν οι επισκέψεις του Γιάννη Αγγέλου, του Γιάννη Ανδριανού, και βέβαια του Θεόδωρου Ρουσόπουλου. Ο κ. Ρουσόπουλος βρέθηκε πρώτη φορά στη Μονή Βατοπεδίου εν έτει 1997, και τριγύρισε στους οκτώ πύργους της για τα γυρίσματα της εκπομπής του «7Χ7», αφού τότε εργαζόταν σε τηλεοπτικό σταθμό που του είχε αναθέσει να πραγματοποιήσει ρεπορτάζ για το Αγιον Ορος.

Αλλά η σχέση των μοναχών με τους πολιτικούς δεν εξαντλείται εδώ. Παλαιότερα, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση, ο ηγούμενος Εφραίμ είχε φθάσει να μεταφέρει την Τιμία Ζώνη της Παναγίας απ' το Βατοπέδι στο Καστρί έπειτα από έκκληση της Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου, για να πάρει την ευλογία της ο ασθενής Ανδρέας Παπανδρέου. Αργότερα, βέβαια, η Ζώνη έκανε αντίστοιχη επίσκεψη και στο σπίτι του κ. Κ. Μητσοτάκη, ενώ έχει περάσει και από διάφορες άλλες οικίες μεγαλοεπιχειρηματιών. Η περιφορά της στις βίλες γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας, άλλωστε, έχει μείνει παροιμιώδης.

Στην Αθήνα κάθε τρεις μήνες
Αλλά αυτές δεν είναι οι μόνες «δραστηριότητες ενδυνάμωσης πίστης» στις οποίες επιδίδονται οι μοναχοί. Ο πατέρας Εφραίμ, ας πούμε, εδώ και πολλά χρόνια συνηθίζει κάθε τρεις περίπου μήνες να έρχεται στην Αθήνα και να οργανώνει λατρευτικές ομιλίες πάντα στο ίδιο μέρος: επί της λεωφόρου Καβάλας, στο οικόπεδο της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Lada Hellas. Αν ρωτήσετε τους μοναχούς, θα σας πουν πως διαλέγουν αυτό το σημείο γιατί «έχει χώρο, κι έχει και μεγάλο πάρκινγκ». Η αλήθεια όμως είναι πως ο Κύπριος ιδιοκτήτης της Lada τυγχάνει παλαιός φίλος της Μονής. Ηδη απ' το 1995 ήταν χορηγός (!) στην περιφορά της Ζώνης της Παναγίας ανά την Ελλάδα, ενώ για το θεάρεστο έργο του ο ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας έχει αποκτήσει και τον τίτλο του «προέδρου του Κέντρου Ελληνικού και Ορθόδοξου Πολιτισμού».

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Όσο πιο μεγάλη η γραμματοσειρά σου τόσο πιο μεγάλες οι ανακρίβιες wolf. Θυμίζεις εφημερίδες τύπου Αυριανής...
ΜΗ Δημοσιογράφε!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
βρε ηλιθιε προηγουμενε δεν βλεπεις οτι ειναι απο αρθρο της Καθημερινης?ΣΤΡΑΒΑΔΙ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μάλιστα, πέτυχε ο σεμνά και ταπεινά να έχει ως μέτρο σύγκρισης, το κόμμα μας, το θείο βρέφος.
....και μετά απορούν τα φερέφωνα και τα πληρωμένα ρουσοπαπαγαλάκια γιατί η βάση βράζει
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Blog που το παίζουν Sun, NY-Post, Bild κλπ είναι ξεφτίλα.
Το ότι ο "ΜΗ δημοσιογράφος" διάλεξε ένα κομμάτι από την Καθημερινή που ούτε ξέρω ποιος δημοσιογράφος το έγραψε, και έβαλε με τεράστια γράμματα ότι αναφέρεται στον Λαλιώτη και τον Α.Παπανδρέου προσπαθόντας να φαίνεται ότι αυτό αποτελεί ειδησάρα είναι κλασσική τακτική φυλάδας.

ΤΟ ΣΤΡΑΒΑΔΙ (όπως με αποκαλέσατε ευγενικέ κύριε)
Ο χρήστης o βασιλιάς του δάσους είπε…
se efxaristw dia tin enimerosi adelfe.
poly kalo to post sou.
telika gia na glitosoume apo aftous den xriazete me tin timia zwni na tous evlogisoume...
ma na tous dosoume tin adia os ioudes na kremastoune...
evlogimena.