Ενας Ελληνας, η αμερικανικη SAIC, η εκρηξη στην Αλβανια και το λαθρεμποριο οπλων στο Αφγανισταν.


απο ελευθεροτυπια
Το τραγικό δυστύχημα που έπληξε, την περασμένη εβδομάδα, την Αλβανία, με την έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο χωριό Γκερντέτσι και άφησε πίσω του 24 νεκρούς και πάνω από 300 τραυματίες, πέρασε στην ειδησεογραφία ως ένα δραματικό γεγονός που οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος και ελλιπή μέτρα ασφάλειας.
Αμέσως μετά τη φονική έκρηξη που συγκλόνισε τα Τίρανα, συνελήφθη ο υπεύθυνος διαχειριστής της αλβανικής ιδιωτικής εταιρείας, Alba Demil, Μιχάλης Δεληγιώργης (Ντελιγκιόργκι), που είχε αναλάβει την καταστροφή των πυρομαχικών.
Ο Δεληγιώργης αναμείχθηκε ως υπερεργολάβος με την ελεγχόμενη καταστροφή των απαρχαιωμένων και επικίνδυνων πυρομαχικών της Αλβανίας, ύστερα από σχετικό πρόγραμμα που εξήγγειλε το αλβανικό υπουργείο Αμυνας και κέρδισε η αμερικανική εταιρεία SAIC.
Με ελληνικά χρήματα
Το πρόγραμμα ήταν απαίτηση του ΝΑΤΟ για να συμμορφωθεί η Αλβανία, ως υπό ένταξη χώρα, με τις προδιαγραφές που θέτει η Ατλαντική Συμμαχία στα μέλη της.
Το συμβόλαιο της SAIC έληξε την 1-1-2008, όμως η καταστροφή των πυρομαχικών συνεχίστηκε από τον Δεληγιώργη που πήρε και άδεια όχι μόνο να καταστρέφει αλλά και να εξάγει πυρομαχικά από τη χώρα.
Η κυβέρνηση πέρασε νόμο λίγο μετά την ανάληψη του αρχικού συμβολαίου από την SAIC, που επέτρεπε για πρώτη φορά σε ιδιώτες να εμπορεύονται πολεμικό υλικό.
Το μεγάλο κόλπο
Ο Δεληγιώργης σύστησε μια εταιρεία εμπορίας όπλων και πυρομαχικών, την Alba Demil, στην οποία συμμετείχε με 75% ο ίδιος, ενώ το 25% φέρεται να κατέχει θυγατρική της SAIC. Η Alba Demil ξεκίνησε συνεργασία με την κυπριακή off shore Evdin στην οποία πούλησε δύο τόνους αλβανικά πυρομαχικά που κατέληξαν στην αφγανική κυβέρνηση.
Συμπτωματικά(!) τα πυρομαχικά αυτά ήταν ίδιου τύπου και ίδιας προέλευσης (Κίνα), με τα πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα -και προς καταστροφή- στις αποθήκες στο Γκερντέτσι. Η έκρηξη έσβησε κάθε ίχνος από τους κωδικούς των βλημάτων και είναι αδύνατο να γίνει καταγραφή για τις ποσότητες που λείπουν.
Ο Ράμα (δημαρχος Τιρανων)κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πίσω από την τραγωδία στο Γκερντέτσι κρύβεται λαθρεμπόριο όπλων προς το Αφγανιστάν.
Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι εξάγονται αλβανικά πυρομαχικά στην Καμπούλ, αλλά ο πρόεδρος Μπερίσα ισχυρίστηκε ότι όλα γίνονται νόμιμα.
---------
Αρα οι υποψιες ειναι οτι τα παλια αχρηστα αλβανικα πυρομαχικα κατεληγαν στους συμμαχους των ΗΠΑ στο Αφγανισταν μεσω της Κυπριακης εταιρειας και η εκρηξη εγινε για να μην αποκαλυφθει το σκανδαλο.
Το λαθρεμποριο οπλων ειναι μεγαλη επικινδυνη και πολυ προσοδοφορος μπιζνα οπου οι ελληνες ημιεπισημοι φορεις εχουν μεγαλη αναμειξη.
Ολα τα κρατη
βεβαια το κανουν, μη κατηγορουμε μονο τους δικους μας.

Σχόλια