Λούμπεν ενημέρωση και Eλίτ ενημέρωση. (Ο λογος στους αναγνωστες)

Γ.A.Τ. 02.3.09
gtsom@yahoo.com

Αναφερόμενος στο πρόσφατο θέμα των blogs, ο εκβιασθείς κος Χιώτης έκανε δύο πρωτοσέλιδα άρθρα στο ΒΗΜΑ της Τρίτης και Τετάρτης με τίτλο “Λούμπεν ενημέρωση”.

Προφανώς ο κος Χιώτης εννοεί ότι τα γραφόμενα στα blogs ως αναρτήσεις ή σχόλια, αποτελούν καταχωρήσεις ατόμων που ανήκουν στα κατώτατα στρώματα των κοινωνικών τάξεων (από το γερμανικό lumpen που σημαίνει ράκη, κουρέλια). Άτομα αμαθή και εξαθλιωμένα (κατά την ανάλυση του Μαρξ), που ζουν στο περιθώριο, αποκομμένα από τις παραγωγικές διαδικασίες και χωρίς ταξική συνείδηση (πάλι κατά τον Μαρξ). Μια τάξη συμμετεχόντων, που δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα και τη δυνατότητα έκφρασης μέσα από ένα νέο επικοινωνιακό μέσο, ξένο σε σύγχρονα παρακμιακά φαινόμενα, που διευκολύνει τη διαλεκτική διαδικασία, που προάγει το δημόσιο λόγο, διαχέει τη γνώση, ξεδιπλώνει τις ιδέες, δημιουργεί ζύμωση απόψεων και ώσμωση ρευμάτων.

Αν δε κάνω λάθος το αντίθετο της λούμπεν ενημέρωσης είναι η “Ελίτ ενημέρωση”. Κατά συνέπεια, συμμετοχή στην ενημέρωση κατά τον κο Χιώτη πρέπει να έχουν άτομα που ανήκουν σ’ αυτή την ελίτ. Και φυσικά θα εννοεί τους “λειτουργούς” ή “εν υπηρεσία” ή “εν μισθολογίω” ή “όργανα”, του κατευθυνόμενου ολιγοπωλιακού συστήματος ενημέρωσης, που λειτουργεί με μονοπωλιακούς όρους. Αυτούς που δημοσιογραφούν μέσα από τις εφημερίδες, κανάλια, FM, που ανήκουν στο club των πέντε που σκέπτεται και διαπραγματεύεται σκληρά αν θα γίνει club των έξι ή των επτά, που δρα παντοδύναμα και που απαιτεί να ελέγχει και εγκρίνει τις πολιτικές αποφάσεις εκλεγμένων κυβερνήσεων, που η κοινωνία τους χαρακτηρίζει ως παραθεσμικά κέντρα. Τους διαφωτιστές της κοινωνίας. Τους φωστήρες της γραφής και του λόγου. Τους μάγους της είδησης και της επικοινωνίας. Τους αστέρες της ενημέρωσης και της πληροφόρησης. Τους γκουρού της παρουσίασης και των Ανατροπών. Τους Χουντίνι της καταγραφής και προφέσορες της αποκάλυψης. Τους snob του JK του GB και της US. Τους υπαλλήλους αυτών που ο Καραμανλής εύστοχα και ορθά χαρακτήρισε στου Μπαϊρακτάρη, ως νταβατζήδες.

Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία του κου Χιώτη και της λοιπής “ελίτ”. Τα blogs και οι bloggers αποτελούν τον αστάθμητο παράγοντα για τις επιθυμητές ισορροπίες στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό τοπίο. Διακυβεύεται το υπάρχον status quo. Τίθεται σε κίνδυνο το παραδοσιακό κατεστημένο. Απειλείται η ανταγωνιστικότητα των δαιδαλωδών ελληνικών και offshore εταιρικών σχημάτων. Αμφισβητούνται τα προνόμια στην ανεξέλεγκτη διαχείριση κρατικών κονδυλίων και στις χρηματοδοτούμενες από το κράτος πολιτιστικές πρωτοβουλίες, στην ανάληψη δημόσιων έργων, στις εφοπλιστικές επιδιώξεις, στην εγγραφή στην επετηρίδα για την προεδρία Δημοκρατίας. Ο καθείς με τους προσωπικούς, ιδιοτελείς του στόχους.

Δε μας τα λες καλά κυρ Χιώτη.
ΥΓ. Οι αποψεις των αναγνωστων μας θα δημοσιευονται ευχαριστως αρκει να μην ειναι υβριστικες η συκοφαντικες. Επισης οποιος θεωρει οτι θιγεται απο αυτο το blog μπορει να επικοινωνει μαζι μας για τις αναγκαιες επανορθωσεις. Οπως εχουμε πει εχουμε ονομα και επωνυμο.

Σχόλια